Jarní únava se brzy přihlásí o slovo, některé složky jídelníčku bude proto lepší na jistý čas vysadit
21. února 2020 08:05
„Svou stravu na jaře odlehčete. Vyvarujte se živočišných a nekvalitních tuků, to znamená vepřového a hovězího masa, jakýchkoli uzenin, bílé mouky a bílého cukru,“ uvádí doktorka Jana Tamchynová.
Podle ní pocity únavy po zimě způsobuje z velké míry strava. Během podzimních a zimních měsíců se v jídelníčku objevuje větší množství těžkých a energetických jídel. Lidský organismus je totiž od přírody v zimě nastaven tak, že potřebuje vydatnější „zásobování“, aby přečkal toto období.
Co však nyní ještě nevadí, na jaře způsobí přibývání na váze a s tím související únavu. Jestliže musíte sladit, pak to raději dělejte hnědým nerafinovaným cukrem či javorovým sirupem. Až se v obchodech a na trzích objeví první saláty a další listová zelenina, zařaďte je na svůj jídelníček. „A také lehce stravitelné polévky, obiloviny, luštěniny a ovoce,“ radí Tamchynová.
Přirozená strava
Ideální jsou podle ní také různé obilné kaše ochucené mákem, rozinkami, ovocem, medem, kokosem, anebo také s česnekem, osmahnutou cibulkou, houbami, či rajčatovým protlakem.
Do salátů a polévek přidávejte čerstvé lístky prvních zelených bylinek, kopřiv, pampelišek a květů sedmikrásek. Vše čerstvě zelené působí v tomto období na organismus blahodárně.
„Strava by od začátku jara měla být co nejpřirozenější a odpovídající našim podmínkám, ve kterých žijeme,“ pokračuje Jana Tamchynová. Proto je dobré na jaře se vyvarovat na určitou dobu konzumaci exotického ovoce. Vysaďte také mléko, mléčné výrobky a tučné sýry, aby se vnitřnosti snáze čistily od zimních nánosů kalorických a tučnějších jídel.
Vaše strava by měla být bohatá na vitamín C, který zvyšuje odolnost a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. „Céčko“ dostanete do organismu například z hlávkového salátu, papriky, kapusty či kysané zelí. Na jaře je důležitý víc než kdy jindy také přísun vitamínů A a D.
Pozor na nápor energie
„Mějte na mysli, že jarní únava neškodí, pokud není abnormální. Na jaře je síla přírody obzvlášť velká a může být až destrukční, protože se nemilosrdně zbavuje všeho, co není životaschopné a co je pro tělo „odpadem“. Je proto dobré respektovat rytmus svého těla, chodit pravidelně spát, pravidelně se rozhýbávejte po zimě a nic nepřehánějte,“ myslí si Tamchynová.
Obzvláště jarní slunečné dny totiž jsou nebezpečné. Slunce stimuluje hluboce očistné procesy v těle. Nápor energie však nemusí vždy dobře působit na právě se probouzející orgány v těle, které sotva stačily přepnout na režim zvýšené aktivity. Jenže náš rozum a mozek stimulovaný sluncem to nevnímá a začne nerozvážně rozhazovat energii, neregistruje vtíravý chlad, nedostatečné oblečení. Od země je ještě hodně zima, ale to pocitově stěží rozpoznáme.
Pitný režim a pohyb
Dodržujte pitný režim, nedostatek tekutin totiž způsobuje únavu i bolesti hlavy. Vyzkoušejte čerstvou šťávu z červené řepy a mrkve, čaj z vilcacory, lapacha a svízele syřišťového. Na jaře budou také vhodné čaje z mladých kopřiv, listů břízy, smetanky lékařské, řebříčku, sedmikrásky a řeřichy.
Mezi nejúčinnější prostředky, jak se zbavit následků zimy a zabránit hrozící únavě, patří pohyb. Pobyt v probouzející se přírodě vás pozitivně psychicky ovlivní. Mělo by jít o cílené a pravidelné procházky svižnějším tempem, alespoň půl hodiny denně na čerstvém vzduchu, nejlépe v lese, či parku.
K tomu přidejte jízdu na kole, práci na zahrádce a dechová cvičení, propojená s jógovými cviky. Přiměřená fyzická aktivita povzbudí krevní oběh.