dnes
Úterý - jasno
4°C
zítra
Středa - zatazeno
3°C
pozítří
Čtvrtek - obcasny-dest
3°C
Jarní delikatesa: Polévka s medvědím česnekem
Pavel Václavík využívá regionální produkty od místních farmářů. Foto: lanterna.cz /3x/

Jarní delikatesa: Polévka s medvědím česnekem

Chcete připravit rodině něco netradičního, chutného a přitom zdravého? Inspirujte se šéfkuchařem Pavlem Václavíkem, který rád na jaře připravuje svým hostům krémovou polévku s medvědím česnekem. 

Medvědí česnek se stal v poslední době velmi populární. Kromě výborné chuti se totiž může pochlubit řadou účinků prospěšných pro naše zdraví. V přírodním léčitelství se často používá právě při jarních očistných kúrách. Stejně jako pravý česnek snižuje krevní tlak, má vysoký obsah vitamínu C a je považován za přírodní antibiotikum – připisuje se mu totiž schopnost působit jako prevence proti chřipkám, ničit střevní parazity a urychlovat hojení ran.
polevka-medvedi-cesnek-pole
Na chleba i do omáčky
Medvědí česnek je ale především oblíbenou ingrediencí kuchařů. Jeho výrazně zelené lístky vydávají po promnutí mezi prsty nezaměnitelnou „česnekovou“ vůni. Můžete je nasekat nadrobno a použít všude tam, kde byste přidávali pažitku nebo petržel, tedy hlavně do polévek. Výborná je například smetanová polévka s medvědím česnekem, kterou každoročně zjara připravuje svým hostům Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. „Medvědí česnek je bylina, která má opravdu široké využití v kuchyni. Čerstvé, nadrobno nasekané listy přidávám k masu i do omáček, hodí se na pizzu i do salátů. A posypete-li lístky chléb s máslem, máte jednoduchou a zdravou svačinu.“

polevka-medvedi-cesnek-vaclavik Jarní polévka s medvědím česnekem podle šéfkuchaře Pavla Václavíka ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích:
Suroviny:
2 menší mrkve
1 střední petržel
1/4 celeru
1 cibule (může být i šalotka)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l masového nebo zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
2 hrsti lístků medvědího česneku

Postup:
Kořenovou zeleninu očistěte a oloupejte. Mrkev a petržel nakrájejte na drobná kolečka, celer na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpusťte máslo a krátce na něm orestujte cibuli společně s nakrájenou zeleninou. Zaprašte moukou. Pak vše přendejte do vyššího hrnce a zalijte vývarem. Promíchejte a přilijte smetanu. Osolte, opepřete a asi 20 minut povařte. Zmírněte příkon, aby se už polévka nevařila, a vsypte do ní nadrobno nasekané lístky medvědího česneku. Po chvilce (asi 5 minut) příkon vypněte. Hotovou polévku rozmixujte dohladka nejlépe tyčovým mixérem.  

Tip šéfkuchaře Pavla Václavíka: „Do polévky můžete přidat podle chuti drobné houby naložené v octě anebo takzvané zastřené vejce. To si připravíte tak, že do vařící osolené a octem ochucené vody vložíme naběračku, do které jsme předtím vyklepli jedno vejce. Vaříme 3 až 4 minuty a pak hned podáváme.“

Více na www.lanterna.cz


Nové cvičební stroje pro pacienty v Thomayerově nemocnici

12. prosince 2018 v 07:18

Pacienti Thomayerovy nemocnice mohou nově využívat venkovní rehabilitační stroje, které byly pořízeny díky grantu Nadace České spořitelny. V rámci projektu – Cvičíme se seniory v Thomayerově nemocnici a vznikl mezi Pavilony A1 a A2 TN cvičební prostor se několika stroji, které jsou určeny na...

MUDr. Michaela Tomanová: Správná péče o nohy

5. prosince 2018 v 10:36

Zdraví našich nohou celkově ovlivňuje naše tělo, protože většina fyzických činností je spojena s chodidly. Primářka pražské Infinity Clinic MUDr. Michaela Tomanová odpovídá na dotazy spojené se správnou péčí o naše chodidla.

Dětská sauna v Perníkové chaloupce přichází s novinkou, děti si poslechnou pohádky

3. prosince 2018 v 07:51

Aquapalace Praha spouští novinku pro rodiny s dětmi. V Perníkové chaloupce, která byla vůbec první saunou v České republice určenou speciálně nejmenším, jsou dětem každou sobotu a neděli předčítány pohádky. Krom kouzelných příběhů se v příjemně vyhřátém prostoru a hravou formou dozvědí, proč je...

Martin Pumera mezi nejcitovanějšími chemiky světa

29. listopadu 2018 v 07:53

Doktor Martin Pumera, vedoucí excelentního Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty na VŠCHT Praha, obhájil pozici v respektovaném žebříčku Global Highly Cited Researchers pro rok 2018. Společně s ním figurují mezi nejcitovanějšími vědci světa v oboru chemie také profesor Pavel Hobza z Ústavu...

Alternativa vítězí? Přednáška v Knihovně Antonína Švehly

24. listopadu 2018 v 07:24

Knihovna Antonína Švehly zve další přednášku z cyklu zaměřeného na vývoj stravování ve 20. století.

Obezita zkracuje život asi o 7 let, zahnat si můžete pohybem

20. listopadu 2018 ve 12:44

Co se týče denních pohybových aktivit, jsme na chvostu Evropy. Hýbeme se čím dál méně, jsme více nemocní, trpíme obezitou a dříve umíráme. To jsou smutná fakta, na něž mají odborníci zabývající se vlivem pohybu na zdraví člověka, jedinou radu – vrátit pohyb cíleně do běžného...

DPP rozjíždí nový fanshop. Nabízí více než 120 druhů zajímavého zboží

18. listopadu 2018 v 08:42

Dopravní podnik v těchto dnech spustil nový fanshop. Zájemci si přes internet mohou objednat více než 120 druhů dopravních suvenýrů včetně publikací o MHD, Encyklopedie pražské MHD, map, triček, hrnků, kravatových spon a dalších drobných předmětů.

Lékaři hledají v Česku 300 000 lidí, kteří mají tuto závažnou nemoc a neví o tom. V počátečních stadiích ji totiž lidé zaměňují nebo její projevy ignorují

12. listopadu 2018 ve 22:41

„Hledá se 300 000“, takto by zněl titulek pomyslného inzerátu plicních lékařů, kteří se snaží najít ty, jež mají závažnou plicní nemoc a neví o tom. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) v ČR ročně „zabije“ 3 500 lidí, fatálním následkům choroby se lze přitom vyhnout včasným zahájením léčby a...

Další články
Nahoru