dnes
Úterý - jasno
25°C
zítra
Středa - jasno
28°C
pozítří
Čtvrtek - prehanky-dest
29°C
Jarní delikatesa: Polévka s medvědím česnekem
Pavel Václavík využívá regionální produkty od místních farmářů. Foto: lanterna.cz /3x/

Jarní delikatesa: Polévka s medvědím česnekem

Chcete připravit rodině něco netradičního, chutného a přitom zdravého? Inspirujte se šéfkuchařem Pavlem Václavíkem, který rád na jaře připravuje svým hostům krémovou polévku s medvědím česnekem. 

Medvědí česnek se stal v poslední době velmi populární. Kromě výborné chuti se totiž může pochlubit řadou účinků prospěšných pro naše zdraví. V přírodním léčitelství se často používá právě při jarních očistných kúrách. Stejně jako pravý česnek snižuje krevní tlak, má vysoký obsah vitamínu C a je považován za přírodní antibiotikum – připisuje se mu totiž schopnost působit jako prevence proti chřipkám, ničit střevní parazity a urychlovat hojení ran.
polevka-medvedi-cesnek-pole
Na chleba i do omáčky
Medvědí česnek je ale především oblíbenou ingrediencí kuchařů. Jeho výrazně zelené lístky vydávají po promnutí mezi prsty nezaměnitelnou „česnekovou“ vůni. Můžete je nasekat nadrobno a použít všude tam, kde byste přidávali pažitku nebo petržel, tedy hlavně do polévek. Výborná je například smetanová polévka s medvědím česnekem, kterou každoročně zjara připravuje svým hostům Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. „Medvědí česnek je bylina, která má opravdu široké využití v kuchyni. Čerstvé, nadrobno nasekané listy přidávám k masu i do omáček, hodí se na pizzu i do salátů. A posypete-li lístky chléb s máslem, máte jednoduchou a zdravou svačinu.“

polevka-medvedi-cesnek-vaclavik Jarní polévka s medvědím česnekem podle šéfkuchaře Pavla Václavíka ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích:
Suroviny:
2 menší mrkve
1 střední petržel
1/4 celeru
1 cibule (může být i šalotka)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l masového nebo zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
2 hrsti lístků medvědího česneku

Postup:
Kořenovou zeleninu očistěte a oloupejte. Mrkev a petržel nakrájejte na drobná kolečka, celer na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpusťte máslo a krátce na něm orestujte cibuli společně s nakrájenou zeleninou. Zaprašte moukou. Pak vše přendejte do vyššího hrnce a zalijte vývarem. Promíchejte a přilijte smetanu. Osolte, opepřete a asi 20 minut povařte. Zmírněte příkon, aby se už polévka nevařila, a vsypte do ní nadrobno nasekané lístky medvědího česneku. Po chvilce (asi 5 minut) příkon vypněte. Hotovou polévku rozmixujte dohladka nejlépe tyčovým mixérem.  

Tip šéfkuchaře Pavla Václavíka: „Do polévky můžete přidat podle chuti drobné houby naložené v octě anebo takzvané zastřené vejce. To si připravíte tak, že do vařící osolené a octem ochucené vody vložíme naběračku, do které jsme předtím vyklepli jedno vejce. Vaříme 3 až 4 minuty a pak hned podáváme.“

Více na www.lanterna.cz


Café Therapy. Sociální podnik v centru Prahy v novém

13. června 2018 ve 13:13

Café Therapy v květnu prošlo částečnou rekonstrukcí interiéru, navazující na nové pojetí sortimentu. Dokončilo tak svou proměnu v novodobý formát restaurace, který reaguje na aktuální trendy ve stravování. Jádrem podniku je moderní kuchyně se zdravými prvky a pestrým jídelníčkem, která splňuje to,...

Další dva případy spalniček

11. června 2018 ve 13:41

V Praze za uplynulý týden přibyly dva nové případy spalniček. Nemocných bylo od začátku roku 85, z nich 25 bylo dětí a mladistvých. Na webu o tom informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. V metropoli je případů nejvíc ze všech krajů, loni jich bylo 146 v celé zemi...

Den zdraví a životního stylu s Prahou 5

7. června 2018 v 07:59

Starosta Prahy 5 Pavel Richter zve na Den zdraví a životního stylu s Prahou 5. Přijďte v pondělí 11. června od 14 do 18 hodin do zasedací místnosti Zastupitelstva MČ Praha 5 ve Štefánikově 13,15.

Hygienická stanice hlavního města Prahy zve na přednášku zdarma

6. června 2018 v 18:11

Přednáška Hygienické požadavky pro výkon činností epidemiologicky závažných se bude konat v pondělí 18. června od 13 hodin ve velké zasedací místnosti HSHMP, v ulici Rytířská 404/12, Praha 1.

Toto selhání se rozvíjí u každého pátého člověka nad 40 let, každým rokem je diagnostikováno ke 40 tisícům nových pacientů. Lidé často zamlčují pravdu, může to vše ještě zhoršit

4. června 2018 ve 12:08

Aktuální výzkum STEM/MARKukázal, že sami často bráníme odhalení onemocnění srdce. Z výsledků vyplývá, že na pravidelné prohlídky k lékaři chodí pouze 55 % dospělých Čechů. Lidé přes 60 let sice navštěvují lékaře pravidelněji než skupina čtyřicátníků, častěji ho však neinformují o potížích, které...

Den zdraví v Praze 13. Festival zdravého životního stylu

28. května 2018 v 08:20

Praha 13 zve na festival zdravého životního stylu plný užitečných informací.

Toto varování ohledně sexu se zdá být přehnané, ale Honner předkládá srovnání a důkazy. Tak ať si to každý přebere po svém...

22. května 2018 ve 13:46

Doba je uspěchaná. Osobní kontakt řešíme pomocí telefonů, sociálních sítí a emoce shrnujeme do malých obrázků. Na okraj pozornosti se dostává sex. Do postele místo touhy uléháme s mobilem. Společnost degraduje, a tak se za 50 let může stát, že se v Evropě jiné dítě než ze zkumavky,...

Další články
Nahoru