dnes
Pátek - polojasno
5°C
zítra
Sobota - zatazeno
3°C
pozítří
Neděle - polojasno
3°C
Pražská kultura

Jan Hus. Asketa, žil tak, jak kázal. Výstava v Muzeu gastronomie

Muzeum gastronomie připravilo k 600 výročí upálení mistra Jana Husa expozici ukazující tuto významnou osobnost české historie přes jeho vztah k jídlu a pití. Na výstavě objevíte, jaká vína a piva se pila v Čechách začátkem 15. století a jaké lahůdky byly k dostání během Kostnického koncilu.

Hus byl svým přístupem k životu spíše asketa, žil tak, jak kázal. Jedl střídmě a nepil víno ani pivo. Ve svých kázáních velmi brojil proti přejídání a hlavně opilství u všech společenských vrstev.

Hus jako vysokoškolský pedagog měl velmi blízko ke studentům. Nabádal je, aby nepili – „studenti (kteří se tak nazývají podle lat. studeo, »učím se«, tj. podle píle v učení), mají býti pokorní, čistí, střídmí, jestliže chtějí, aby jejich rozum stál upřiemo. Rozum má být broušen stále víc a více; jestliže se však člověk opíjí, rozum hyne.“

Díky jeho kritice se dozvídáme jaká piva a vína se v jeho době v Čechách pila. Jiné záznamy prakticky nemáme. Tak se dovídáme, že se dovážela lepší a silnější vína, domácí vína se dochucovala šalvějí, omanem i pelyňkem. K dostání bylo pivo staré i mladé, husté i tenké, jako přísada byl oblíben bokový list a dokonce i maliny.

Další část výstavy přináší pohled na gastronomii a pohostinství během koncilu v Kostnici. Měšťan Ulrich Richental ve své Kostnické kronice, vedle zpráv o průběhu koncilu zanechal i velmi zajímavé informace o ubytování a stravování kostnických návštěvníků.

Město s 6000 obyvateli v průběhu tříletého koncilu bez větších problémů ubytovalo i nakrmilo více než 70 000 návštěvníků. Nabídku ryb, zvěřiny a drůbeže by mohl závidět kdejaký současný velkoobchod.

kostnice-jan-hus-gastronomie-1-nahled Na kolorovaných ilustracích můžeme obdivovat stánky trhovců přeplněné laskominami. Nechybí ani medvědí paznehty a živé žáby a hlemýždi přivezení na přání Francouzů.

Výstava bude součástí expozice do 30. listopadu 2015. K výstavě jsou pro zájemce připraveny speciální komentované prohlídky.

První komentovaná prohlídka se bude konat v pondělí 6. 7. od 14:30.

Více informací Nina Provaan, 775291381, info@muzeumgastronomie.cz

Ilustrace: Chronicon Concilii Constantiensis VII.A.18; Národní knihovna České republiky, Praha


Simona Ahrnstedt: Oheň a voda

28. listopadu 2017 v 16:31

Komu otevřete svou třináctou komnatu? Oheň a voda přináší volné pokračování bestselleru Nepřátelé a milenci.

Novinka: Christina Brownová, Moderní jóga od A do Z

28. listopadu 2017 v 16:20

Moderní jóga od A do Z je dokonalým průvodcem, který vás krok za krokem zasvětí do cvičení sérií pozic aktivní jógy, regeneračních ásan či praktikování meditace. Prostřednictvím jógy střižené na míru modernímu životu se naučíte lépe zacházet se svým tělem, myslí i energií. Potřebujete ulevit od...

Knižní novinka: Sára a toulavý dědeček

24. listopadu 2017 ve 13:11

Plné fantazie, dobrodružství, překvapení, vtipu, historických postav i moderních předmětů obklopujících dnešní děti – takové jsou pohádky Sára a toulavý dědeček. Novinka z nakladatelství Práh potěší děti a také rodiče, kteří svým potomkům rádi dopřejí zábavné a přitom podnětné čtení....

Bytový interiér jako zrcadlo jeho obyvatele

24. listopadu 2017 v 11:22

Na předvánoční trh přináší toto téma výpravná publikace s množstvím fotografií, která by se ráda stala průvodcem bytových designérů i slabikářem laiků s nadšením pro zařizování interiérů. Autorkou knihy s názvem Styly interiérů je Ing. arch. Veronika Haroldová a vydavatelsví Baron ji od...

Další články
Nahoru