Jan Hus. Asketa, žil tak, jak kázal. Výstava v Muzeu gastronomie
27. června 2015 10:12
Hus byl svým přístupem k životu spíše asketa, žil tak, jak kázal. Jedl střídmě a nepil víno ani pivo. Ve svých kázáních velmi brojil proti přejídání a hlavně opilství u všech společenských vrstev.
Hus jako vysokoškolský pedagog měl velmi blízko ke studentům. Nabádal je, aby nepili – „studenti (kteří se tak nazývají podle lat. studeo, »učím se«, tj. podle píle v učení), mají býti pokorní, čistí, střídmí, jestliže chtějí, aby jejich rozum stál upřiemo. Rozum má být broušen stále víc a více; jestliže se však člověk opíjí, rozum hyne.“
Díky jeho kritice se dozvídáme jaká piva a vína se v jeho době v Čechách pila. Jiné záznamy prakticky nemáme. Tak se dovídáme, že se dovážela lepší a silnější vína, domácí vína se dochucovala šalvějí, omanem i pelyňkem. K dostání bylo pivo staré i mladé, husté i tenké, jako přísada byl oblíben bokový list a dokonce i maliny.
Další část výstavy přináší pohled na gastronomii a pohostinství během koncilu v Kostnici. Měšťan Ulrich Richental ve své Kostnické kronice, vedle zpráv o průběhu koncilu zanechal i velmi zajímavé informace o ubytování a stravování kostnických návštěvníků.
Město s 6000 obyvateli v průběhu tříletého koncilu bez větších problémů ubytovalo i nakrmilo více než 70 000 návštěvníků. Nabídku ryb, zvěřiny a drůbeže by mohl závidět kdejaký současný velkoobchod.
Na kolorovaných ilustracích můžeme obdivovat stánky trhovců přeplněné laskominami. Nechybí ani medvědí paznehty a živé žáby a hlemýždi přivezení na přání Francouzů.
Výstava bude součástí expozice do 30. listopadu 2015. K výstavě jsou pro zájemce připraveny speciální komentované prohlídky.
První komentovaná prohlídka se bude konat v pondělí 6. 7. od 14:30.
Více informací Nina Provaan, 775291381, info@muzeumgastronomie.cz
Ilustrace: Chronicon Concilii Constantiensis VII.A.18; Národní knihovna České republiky, Praha