dnes
Čtvrtek - skorojasno
5°C
zítra
Pátek - obcasny-dest
5°C
pozítří
Sobota - prehanky-snih
3°C
Jak vypadá zdravá porce? Napoví speciální atlas, stáhněte si ho zdarma
Zelíčko, masíčko a kolik knedlíků k tomu? Foto: Pavel Ševela / Wikimedia Commons

Jak vypadá zdravá porce? Napoví speciální atlas, stáhněte si ho zdarma

Občanské sdružení Centrum Anabell vydává nový moderní Atlas porcí, brožurku, která názornou formou ukazuje, jak by měla vypadat jednotlivá denní jídla. Publikace, která vznikla díky podpoře grantu z Norska, volně navazuje na Atlas porcí, který centrum vytvořilo před 5 lety.   

Ke snídani ovesná kaše s ovocem a ořechy nebo míchaná vejce s bagetou, ke svačině ovocné smoothie nebo toast se sýrem a zeleninou. Jako oběd například dýňový krém a grilovaný steak z lososa s bramborami a zeleninou v páře. Může být i dezert.

Jako odpolední svačina zasytí salát caprese z rajčat a mozzarelly s knäckebrotty. Grilované kuřecí maso a kuskus se zeleninou či těstoviny se zeleninou a jogurtovým dresinkem k večeři.

Tak může vypadat ukázkový jídelníček na jeden den. Atlas porcí od Centra Anabell může být nejen názornou pomůckou pro klienty s poruchou příjmu potravy, s nimiž Anabell pracuje, inspirovat se v něm může každý, kdo se chce plnohodnotně stravovat.

S otázkou, jak vypadá normální porce, se nutriční terapeutka Tereza Bočková ve své poradně setkává dennodenně. V dnešním světě, kde tématem výživy člověka zmítají různé kontroverzní názory, obklopuje nás řada diet, se není čemu divit. Ani Atlas porcí Anabell si neklade za cíl stát se někomu dogmatem.

 „Naše brožurka Atlas porcí si neklade za cíl definovat takzvaný ideální jídelníček s přesnou gramáží či vyčíslenou energetickou hodnotou potravin. Spíš představuje prostřednictvím fotografií odpověď na otázku, jak vypadá vhodná porce, a zároveň slouží jako odrazový můstek či inspirace na cestě k nalezení skutečných potřeb vlastního těla,“ vysvětluje Tereza Bočková.

„Energetická potřeba každého jedince záleží na jeho pohlaví a věku, tělesné konstituci, poměru svalové hmoty v těle, aktivitě během dne a mnoha dalších faktorech, a pokud je potřeba ji přesněji určit, je vhodné spolupracovat s lékařem či nutričním terapeutem,“ dodává.

Nový Atlas porcí byl připraven ve spolupráci s brněnskou restaurací Borgo Agnese a reflektuje trend moderní středoevropské stravy. „Volbou potravin jsme se snažili přiblížit současným představám o racionální stravě. Přece jen se od vydání předešlého Atlasu porcí mnohé změnilo. Obsah našich talířů se více podobá odlehčenější, ale přitom dostatečně výživné, řecké a italské kuchyni, lidé si raději vybírají celozrnné pečivo, začínáme omezovat uzeniny, sledujeme příjem sodíku, zařazujeme dostatek ovoce a zeleniny,“ říká Jana Sladká, zakladatelka Centra Anabell.

„Samozřejmě ale v novém vydání nechybí prostor pro obměnu potravin, která je vždy důležitá a strava by měla bez ohledu na trendy stále zůstávat pestrá a dostatečná. Dalším velmi důležitým aspektem při zpracování nového Atlasu porcí bylo použití soudobého atraktivního servírování jídel, které jsme spojili s vysokou kvalitou fotografie,“ dodává Jana Sladká.

Pojetí a vizuál fotografií uvedených pokrmů koresponduje s fotografiemi jídel, jež mladší věková skupina, právě kterou chce Anabell oslovit zejména a s níž pracuje nejčastěji, běžně sdílí na Instagramu či Facebooku.

Nový Atlas porcí je zdarma ke stažení na webových stránkách Centra Anabell http://www.anabell.cz/cz/nabizime/publikace-ke-stazeni a v tištěné verzi je k dispozici na jednotlivých pobočkách Anabell v Brně, Praze a Ostravě.
 


Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru