Jak to máme při placení spropitného? Zaokrouhlujeme, ukázal průzkum
26. srpna 2024 13:44
Objednáme ve svém průzkumu využívá data dvojího druhu. Jsou to údaje, které firma sama získává s pomocí objednávkového systémů v restauracích, v kombinaci s odpověďmi samotných restaurací.
„Při platbách objednávek přes rozvoz je průměrná výše spropitného 23 korun. Z našich dat také vychází, že dýško je průměrně pět procent z ceny objednávky,“ uvedl Adam Růžička, CEO Objednáme.
V České republice je běžné, že zákazníci zaokrouhlují částku na „kulaté“ číslo. Tento trend je u nás silně zakořeněn: „Často vidíme, že zákazníci zaokrouhlují například z 950 na 1000 korun, tedy nechávají spropitné ve výši 50 korun. Přesto se stále více lidí přiklání k zahraničnímu standardu a nechává spropitné ve výši 10 procent a více, zvláště když byli velmi spokojeni,“ uvedl Sergej Buňak, vedoucí restaurací Imperial Sushi v Praze a Plzni.
„Mladší generace a zahraniční návštěvníci v našich restauracích častěji nechávají vyšší procento spropitného, což svědčí o postupném přebírání mezinárodních zvyků,“ dodal.
Setrvale roste oblíbenost plateb kartou, a to i při hrazení diškrece. „V průměru asi 70 procent zákazníků platí spropitné přímo kartou při platbě útraty. Přesto však přibližně 30 procent zákazníků, kteří platí útratu kartou, nechávají spropitné zvlášť v hotovosti. Tento trend je zvláště patrný u starší generace, která má stále větší důvěru v hotovostní transakce,“ sdělil Buňak. „Devadesát procent našeho spropitného je z plateb kartou, extra hotově ho určitě nedává více než deset procent zákazníků. Je to jen výjimečně,“ řekl „Chilli Táta“ Martin Pávek, který provozuje food truck.Zdražování v restauracích v posledním roce mělo vliv i na výši spropitného. „Na rozvozech jsou dýška poslední dobou minimální. Na food trucku je to stejné jako předešlé roky,“ sdělil Pávek.
„V našich restauracích jsme pozorovali mírný pokles průměrné výše spropitného, což je důsledkem vyšších cen jídel a nápojů. Zákazníci mají tendenci upravit své výdaje, aby se vešli do svého rozpočtu. Znamená to, že spropitné často zůstává spíše na spodní hranici doporučených pěti až deseti procent,“ uzavřel Buňak.