Dnes Sobota - jasno 5°C
Zítra Neděle - obcasny-dest 7°C
Sobota 24. 5. 2025
Svátek má Jana
Zpravodajství
Co se v metropoli děje aneb Buďte v Praze v obraze
Pražský patriot na Seznamu
Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Pražský patriot
Jak to máme při placení spropitného? Zaokrouhlujeme, ukázal průzkum
Někdo i při platbě kartou dává spropitné v hotovosti. Foto: Karel Netolický

Jak to máme při placení spropitného? Zaokrouhlujeme, ukázal průzkum

Společnost Objednáme provedla průzkum na téma spropitné. Vyplývá z něj, že zákazníci v Česku jsou zatím stále spíše „zaokrouhlovači“, než že by dýško dávali jasným procentem z útraty, například deset či patnáct procent. V tomto roce činila průměrná výše peněz od cesty přes dovoz 23 korun, což je průměrně asi jen pět procent z výše objednávky. Informoval o tom mediální zástupce společnosti Jakub Knapp. Negativní vliv na výši spropitného má i zdražování.

Objednáme ve svém průzkumu využívá data dvojího druhu. Jsou to údaje, které firma sama získává s pomocí objednávkového systémů v restauracích, v kombinaci s odpověďmi samotných restaurací.

„Při platbách objednávek přes rozvoz je průměrná výše spropitného 23 korun. Z našich dat také vychází, že dýško je průměrně pět procent z ceny objednávky,“ uvedl Adam Růžička, CEO Objednáme.

V České republice je běžné, že zákazníci zaokrouhlují částku na „kulaté“ číslo. Tento trend je u nás silně zakořeněn: „Často vidíme, že zákazníci zaokrouhlují například z 950 na 1000 korun, tedy nechávají spropitné ve výši 50 korun. Přesto se stále více lidí přiklání k zahraničnímu standardu a nechává spropitné ve výši 10 procent a více, zvláště když byli velmi spokojeni,“ uvedl Sergej Buňak, vedoucí restaurací Imperial Sushi v Praze a Plzni.

„Mladší generace a zahraniční návštěvníci v našich restauracích častěji nechávají vyšší procento spropitného, což svědčí o postupném přebírání mezinárodních zvyků,“ dodal.

Anketa

Dáváte spropitné?

41.9%
(41.9%)
34.1%
(34.1%)
24%
(24%)
Setrvale roste oblíbenost plateb kartou, a to i při hrazení diškrece. „V průměru asi 70 procent zákazníků platí spropitné přímo kartou při platbě útraty. Přesto však přibližně 30 procent zákazníků, kteří platí útratu kartou, nechávají spropitné zvlášť v hotovosti. Tento trend je zvláště patrný u starší generace, která má stále větší důvěru v hotovostní transakce,“ sdělil Buňak. „Devadesát procent našeho spropitného je z plateb kartou, extra hotově ho určitě nedává více než deset procent zákazníků. Je to jen výjimečně,“ řekl „Chilli Táta“ Martin Pávek, který provozuje food truck.

Zdražování v restauracích v posledním roce mělo vliv i na výši spropitného. „Na rozvozech jsou dýška poslední dobou minimální. Na food trucku je to stejné jako předešlé roky,“ sdělil Pávek.

„V našich restauracích jsme pozorovali mírný pokles průměrné výše spropitného, což je důsledkem vyšších cen jídel a nápojů. Zákazníci mají tendenci upravit své výdaje, aby se vešli do svého rozpočtu. Znamená to, že spropitné často zůstává spíše na spodní hranici doporučených pěti až deseti procent,“ uzavřel Buňak.


Autor: Karel Netolický

Nadační fond letos podpoří 155 projektů zaměstnanců

Včera v 08:01

Správní rada Nadačního fondu Veolia schválila ve čtvrtek 22. května v 18. ročníku programu MiNIGRANTY podporu 155 projektům, mezi které bude tentokrát rozděleno 4 886 000 korun.

Staropramen přichází na trh s novými nealkoholickými pivními mixy

20. května 2025 ve 14:40

Společnost Pivovary Staropramen reaguje na rostoucí poptávku po nealkoholických pivních alternativách a rozšiřuje své portfolio o nové druhy nealkoholických pivních mixů. Klasická řada COOL se rozrůstá o příchuť Mandarinka & zázvor. Do řady COOL+ s funkčními benefity přibyde COOL+ Mind....

Artinii.Pro na festivalu v Cannes oznamuje spuštění prvního globálního SaaS řešení pro distribuci filmů

19. května 2025 v 09:49

Na 78. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes zaujala společnost Artinii.Pro odbornou veřejnost uvedením první globální SaaS platformy pro bezpečnou digitální distribuci filmů. Platforma, která byla uvedena přímo v srdci nejprestižnější filmové události, umožňuje filmařům a...

Chcete být šéfredaktorem/šéfredaktorkou Kazdy? Nakladatelství vyhlásilo výběrové řízení

9. května 2025 v 08:43

Nakladatelství Kazda vyhlásilo výběrové řízení na pozici: Šéfredaktor/ka nakladatelství Kazda (spolupráce na IČO). Kazda vydává knihy, které inspirují k životu v souladu s přírodou, společností i sebou samými.

innogy rozšiřuje síť zákaznických center, letos přibude až osm nových poboček

9. května 2025 v 07:49

Až osm nových zákaznických center plánuje v roce 2025 otevřít energetická firma innogy. Soustředí se především na města s více než 20 000 obyvateli. Rozšiřování sítě poboček představuje součást širší strategie, jejímž cílem je být blíž zákazníkům a jejich potřebám. Na konci roku budou zákaznická...

Memorandum o spolupráci při vzniku robotického centra podepsali rektor ČVUT a prezident Korejského institutu pro rozvoj robotického průmyslu

7. května 2025 v 19:44

V pražském Lichtenštejnském paláci se dnes sešli zástupci českých subjektů s korejskou delegací pod patronací korejského ministerstva obchodu, průmyslu a energetiky, aby podepsali sadu dohod o spolupráci. Většinově se tyto dohody týkaly budoucí spolupráce na JE Dukovany; výjimkou bylo například...

Veolia Energie zajistí středočeským nemocnicím desítky milionů v energetických úsporách

6. května 2025 v 17:35

Skupina Veolia Energie ČR podepsala smlouvy na realizaci EPC projektů s Nemocnicí Rudolfa a Stefanie Benešov a Oblastní nemocnicí Příbram. Tyto komplexní projekty na tzv. „Energetické služby se zárukou“ (EPC) v celkové hodnotě bezmála 270 milionů korun významně sníží energetickou náročnost...

Další články
Nahoru