dnes
Pátek - jasno
9°C
zítra
Sobota - jasno
7°C
pozítří
Neděle - skorojasno
6°C
Jak správně na steak? Radí šéfkuchař Pohostince Karlín
Jaké propečení je nejlepší? Foto: karlin.pohostinec.cz

Jak správně na steak? Radí šéfkuchař Pohostince Karlín

Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak připravili doma? Kde příprava steaku začíná? Poradí vám Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Ještě než se pustíme do přípravy steaku, je důležité myslet na několik zásad. Čerstvé maso bychom měli zejména v horkých dnech udržovat v lednici nebo na obdobném chladném místě s konstantní teplotou. To se však mění před samotnou přípravou masa – nejlepší je nechat ho zhruba hodinu před zpracováním povolit při pokojové teplotě, aby pro něj výrazný teplotní rozdíl nebyl příliš velkým zásahem.

kuchar-karlin-03 Jednotlivé porce masa by za syrova měly vážit zhruba 200 g. Spousta z nás řeší také otázku marinování masa. „Pokud chcete, aby si maso zachovalo přirozenou chuť, není vůbec třeba ho marinovat. Před přípravou ho zlehka osušte. Sůl a pepř přidávejte, až bude steak hotový. Jiná koření by zbytečně přebila chuť masa,“ radí Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Nejjednodušší domácí příprava je na pánvi. Pokud se chcete vydat touto cestou, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem a silným dnem, která bude lépe držet správnou teplotu. Připravte si také náčiní, kterým budete steak obracet, ať ho máte správně propečený z obou stran. Vyberte si preferovaný olej, kvalita oleje může mít na konečný výsledek velký vliv. Nebojte se sáhnout po jiném oleji než olivovém, ten často není k tepelným úpravám vhodný. Různé druhy olejů mají odlišnou tepelnou stabilitu, tedy teplotu, při které se začínají přepalovat. Na steaky můžete zkusit řepkový, arašídový, avokádový olej nebo ghí. Oleje zároveň propůjčují masu svou jedinečnou chuť. Než začnete, nezapomeňte si také promyslet, jak moc chcete mít maso propečené.

Propečenost masa
Uvedené časy jsou relevantní pro zhruba 1,5 cm silný plátek masa.
Stejně tak jako se vás v každé dobré restauraci, kde steaky připravují, zeptají, jak chcete maso propečené, je dobré na stupeň propečení myslet i doma. Co který termín znamená?
-    Rare: krvavý, velmi měkký steak, doba přípravy je zhruba 2 minuty z obou stran
-    Medium rare: středně krvavý steak, měkký, opékejte zhruba 3 minuty z obou stran
-    Medium: středně propečený steak, pružný, doba přípravy trvá zhruba 4 minuty z obou stran
-    Medium well: téměř zcela propečený steak, pevný, připravujte okolo 4,5 minuty také z každé strany
-    Well done: propečený steak, velmi pevný, příprava trvá zhruba 5 minut z každé strany
Jaké propečení je však nejlepší? „Profesionální kuchaři, kteří s masem pracují, doporučují steak propéct maximálně jako medium rare. Maso si tak zachová svou přirozenou chuť i šťavnatost a zároveň bude dostatečně tepelně upravené ke konzumaci,“ doporučuje Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.
 
Způsoby přípravy
Na pánvi
Máte-li vše nachystané, můžete začít. Nejdříve si pánev rozehřejte na střední teplotu. Zda je rozpálená dostatečně, můžete vyzkoušet tak, že na ni kápnete trochu vody – měla by se rychle vypařit. Když je pánev připravená, nalijte na ni olej,  přidejte  maso a opékejte z obou stran až do preferované propečenosti. Zda je maso hotové podle vašich představ, zjistíte, pokud se ho dotknete. Rozhodně však do něj na pánvi neřežte. Pokud chcete, můžete hotový steak ještě nakonec dosolit a opepřit.
Kombinace pánve a trouby
Chcete-li zkusit kombinaci přípravy na pánvi a v troubě, rozehřejte troubu na 180 °C. Postupovat budete stejně jako při přípravě na pánvi, s tím rozdílem, že maso prudce opečete z obou stran a poté (zhruba po 2 minutách) ho vložíte do malého pekáčku do předem vyhřáté trouby. Průběžně dotykem prstu kontrolujte pružnost steaku, ať dosáhnete kýženého výsledku. Bude vám to trvat zhruba 4–11 minut.
Steak na grilu
Pokud se rozhodnete maso grilovat, začněte prudkým opečením z každé strany, a to zhruba minutu až minutu a půl. Pokud vám jde již maso odlepit od grilu, je čas zmírnit plamen. Při nižší teplotě maso pomalu dopékejte kolem 15–20 minut.

Jestliže si zatím sami na steak netroufnete nebo se chcete nechat pohostit, ochutnejte ho nejdříve v dobré steakové restauraci a při vašich domácích pokusech pak budete vědět, jakým směrem se ubírat. Na kvalitním steaku si doslova smlsnete například v Pohostinci Karlín, který najdete kousek od Karlínského náměstí v Pobřežní ulici. Podávají zde prvotřídní steaky nejen z masa od českých chovatelů, ale také z hovězího Black Angus (hovězí maso jihoamerického skotu). Každé poledne si můžete objednat také stařený hovězí ořech.

Pro rezervaci a více informací o Pohostinci navštivte stránky www.karlin.pohostinec.cz.


Nejvíce nových bytů se prodává v Praze 5

14. listopadu 2018 v 08:46

Nejvíce nových bytů v Praze se pravidelně prodává v páté a deváté městské části. První dvojice se letos nemění, stejná místa obsadily obě lokality i ve třetím čtvrtletí. Pětka obhájila prvenství z předchozího kvartálu s velkým náskokem, hlavně díky oblibě...

Lékaři hledají v Česku 300 000 lidí, kteří mají tuto závažnou nemoc a neví o tom. V počátečních stadiích ji totiž lidé zaměňují nebo její projevy ignorují

12. listopadu 2018 ve 22:41

„Hledá se 300 000“, takto by zněl titulek pomyslného inzerátu plicních lékařů, kteří se snaží najít ty, jež mají závažnou plicní nemoc a neví o tom. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) v ČR ročně „zabije“ 3 500 lidí, fatálním následkům choroby se lze přitom vyhnout včasným zahájením léčby a...

V České republice je 103 000 spících firem, víc než polovina z nich má sídlo v Praze

12. listopadu 2018 v 10:02

Každá pátá firma registrovaná v České republice není aktivní. Podíl spících firem je o 5,75procentních bodů vyšší mezi společnostmi s ručením omezeným než mezi akciovými společnostmi. Nadpoloviční většina neaktivních firem má sídlo v Praze. Neaktivní firmy jsou nejčastěji z oblasti podpůrných...

Konzultace a pochod proti diabetu na Karlově náměstí

10. listopadu 2018 v 18:10

Karlovo náměstí nabídne ve středu 14. listopadu od 10 do 17 hodin při příležitosti Světového dne diabetu konzultace ke stravování, pohybu nebo k rizikům onemocnění srdce a cév ve stanu u vchodu do metra.

V České republice se aktuálně léčí přes 936 tisíc lidí s touto diagnózou. To ale není celkové číslo. Přibývá těch, u nichž zůstává skryta. Když se objeví tyto příznaky, je čas zajít k lékaři

9. listopadu 2018 ve 22:46

Polovina lidí s diabetem se obává zařadit do života nové aktivity bez konzultace s lékařem, potvrdil květnový průzkum mezi českými diabetiky.  Jakákoli „novinka“, například i jinak doporučovaný pohyb nebo dieta, totiž může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Cílem léčby je přitom právě udržet tuto...

Voda pro Afriku má letos sílu lva

9. listopadu 2018 v 07:53

Začátkem listopadu spustil Nadační fond Veolia již devátý ročník benefičního prodeje dárkových předmětů, jehož 100% výtěžek přispěje k zajištění lepšího přístupu k pitné vodě v další lokalitě jižní Etiopie. Hlavním partnerem projektu a zároveň realizátorem všech prací v terénu je česká nezisková...

Toto onemocnění se objevuje stále u většího počtu lidí a také v nižším věku, než v minulosti. Rozchodit se nedá, léčit také ne, ale o to důležitější je podchycení v počáteční fázi

7. listopadu 2018 ve 20:08

Artróza je jedno z nejčastějších kloubních onemocnění, které se objevuje u stále většího počtu lidí ve stále nižším věku. Postihuje dokonce i třicátníky. Ve věkové kategorii 45 až 65 let pak trpí tímto onemocněním 40 % lidí. Charakteristickými příznaky artrózy jsou bolesti kloubů, začínající...

V říjnu zbankrotovalo 66 firem, 437 podnikatelů a 1186 fyzických osob

7. listopadu 2018 v 08:11

V říjnu letošního roku bylo vyhlášeno 66 bankrotů obchodních společností, 437 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1186 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 89 návrhů na bankrot obchodních společností, 537 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 1 310 návrhů na osobní bankrot. Počet...

Každé sousto se počítá. V innogy sbírají potraviny celý týden

7. listopadu 2018 v 07:12

Národní Potravinová Sbírka 2018 proběhne již tuto sobotu, v innogy sbírají potraviny a drogistické zboží již od pondělka v pěti svých lokalitách.

Mladí podnikatelé platí faktury s největším zpožděním

6. listopadu 2018 v 10:07

Nejhorší platební morálku mezi živnostníky mají mladí podnikatelé do třiceti let. Bez ohledu na pohlaví své závazky hradí průměrně s pětidenním zpožděním. S přibývajícím věkem se platební disciplína zlepšuje, ale zároveň roste rozdíl mezi muži a ženami. Takové jsou závěry analýzy poradenské...

Další články
Nahoru