dnes
Čtvrtek - skorojasno
14°C
zítra
Pátek - skorojasno
18°C
pozítří
Sobota - skorojasno
19°C
Jak správně na steak? Radí šéfkuchař Pohostince Karlín
Jaké propečení je nejlepší? Foto: karlin.pohostinec.cz

Jak správně na steak? Radí šéfkuchař Pohostince Karlín

Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak připravili doma? Kde příprava steaku začíná? Poradí vám Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Ještě než se pustíme do přípravy steaku, je důležité myslet na několik zásad. Čerstvé maso bychom měli zejména v horkých dnech udržovat v lednici nebo na obdobném chladném místě s konstantní teplotou. To se však mění před samotnou přípravou masa – nejlepší je nechat ho zhruba hodinu před zpracováním povolit při pokojové teplotě, aby pro něj výrazný teplotní rozdíl nebyl příliš velkým zásahem.

kuchar-karlin-03 Jednotlivé porce masa by za syrova měly vážit zhruba 200 g. Spousta z nás řeší také otázku marinování masa. „Pokud chcete, aby si maso zachovalo přirozenou chuť, není vůbec třeba ho marinovat. Před přípravou ho zlehka osušte. Sůl a pepř přidávejte, až bude steak hotový. Jiná koření by zbytečně přebila chuť masa,“ radí Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Nejjednodušší domácí příprava je na pánvi. Pokud se chcete vydat touto cestou, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem a silným dnem, která bude lépe držet správnou teplotu. Připravte si také náčiní, kterým budete steak obracet, ať ho máte správně propečený z obou stran. Vyberte si preferovaný olej, kvalita oleje může mít na konečný výsledek velký vliv. Nebojte se sáhnout po jiném oleji než olivovém, ten často není k tepelným úpravám vhodný. Různé druhy olejů mají odlišnou tepelnou stabilitu, tedy teplotu, při které se začínají přepalovat. Na steaky můžete zkusit řepkový, arašídový, avokádový olej nebo ghí. Oleje zároveň propůjčují masu svou jedinečnou chuť. Než začnete, nezapomeňte si také promyslet, jak moc chcete mít maso propečené.

Propečenost masa
Uvedené časy jsou relevantní pro zhruba 1,5 cm silný plátek masa.
Stejně tak jako se vás v každé dobré restauraci, kde steaky připravují, zeptají, jak chcete maso propečené, je dobré na stupeň propečení myslet i doma. Co který termín znamená?
-    Rare: krvavý, velmi měkký steak, doba přípravy je zhruba 2 minuty z obou stran
-    Medium rare: středně krvavý steak, měkký, opékejte zhruba 3 minuty z obou stran
-    Medium: středně propečený steak, pružný, doba přípravy trvá zhruba 4 minuty z obou stran
-    Medium well: téměř zcela propečený steak, pevný, připravujte okolo 4,5 minuty také z každé strany
-    Well done: propečený steak, velmi pevný, příprava trvá zhruba 5 minut z každé strany
Jaké propečení je však nejlepší? „Profesionální kuchaři, kteří s masem pracují, doporučují steak propéct maximálně jako medium rare. Maso si tak zachová svou přirozenou chuť i šťavnatost a zároveň bude dostatečně tepelně upravené ke konzumaci,“ doporučuje Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.
 
Způsoby přípravy
Na pánvi
Máte-li vše nachystané, můžete začít. Nejdříve si pánev rozehřejte na střední teplotu. Zda je rozpálená dostatečně, můžete vyzkoušet tak, že na ni kápnete trochu vody – měla by se rychle vypařit. Když je pánev připravená, nalijte na ni olej,  přidejte  maso a opékejte z obou stran až do preferované propečenosti. Zda je maso hotové podle vašich představ, zjistíte, pokud se ho dotknete. Rozhodně však do něj na pánvi neřežte. Pokud chcete, můžete hotový steak ještě nakonec dosolit a opepřit.
Kombinace pánve a trouby
Chcete-li zkusit kombinaci přípravy na pánvi a v troubě, rozehřejte troubu na 180 °C. Postupovat budete stejně jako při přípravě na pánvi, s tím rozdílem, že maso prudce opečete z obou stran a poté (zhruba po 2 minutách) ho vložíte do malého pekáčku do předem vyhřáté trouby. Průběžně dotykem prstu kontrolujte pružnost steaku, ať dosáhnete kýženého výsledku. Bude vám to trvat zhruba 4–11 minut.
Steak na grilu
Pokud se rozhodnete maso grilovat, začněte prudkým opečením z každé strany, a to zhruba minutu až minutu a půl. Pokud vám jde již maso odlepit od grilu, je čas zmírnit plamen. Při nižší teplotě maso pomalu dopékejte kolem 15–20 minut.

Jestliže si zatím sami na steak netroufnete nebo se chcete nechat pohostit, ochutnejte ho nejdříve v dobré steakové restauraci a při vašich domácích pokusech pak budete vědět, jakým směrem se ubírat. Na kvalitním steaku si doslova smlsnete například v Pohostinci Karlín, který najdete kousek od Karlínského náměstí v Pobřežní ulici. Podávají zde prvotřídní steaky nejen z masa od českých chovatelů, ale také z hovězího Black Angus (hovězí maso jihoamerického skotu). Každé poledne si můžete objednat také stařený hovězí ořech.

Pro rezervaci a více informací o Pohostinci navštivte stránky www.karlin.pohostinec.cz.


innogy podporuje vznik Poslední aristokratky, film se natáčí na pěti zámcích

Včera v 07:21

innogy ročně investuje více než 25 milionů korun do české kinematografie. Podporuje konání prestižních festivalů, udílení filmových cen. Věnuje se pomoci nadějným scenáristům a mladým filmařům. Jedním z podporovaných filmů je Poslední aristokratka. Film se natáčí hned na pěti...

Více než polovina firem v ČR platí faktury včas

18. března 2019 v 11:47

Platební morálka českých firem se mezi lety 2017 a 2018 mírně zlepšila. Své závazky včas v loňském roce hradilo necelých 59 % společností a do třiceti dnů po splatnosti faktury zaplatilo 36 % firem. Tyto závěry vycházejí z nejrozsáhlejší databáze platebních informací v ČR společnosti Bisnode. Za...

Mikroklima 2019. Praha 9 připravuje na červen ekologicko-dopravně výchovnou akci

18. března 2019 v 08:10

Odbor životního prostředí deváté městské části připravuje již 13. ročník ekologicko-dopravně výchovné akce s názvem Mikroklima 2019. Akce proběhne v Parku Přátelství na Proseku 6. června od 9 do 18 hodin.

Britské firmy se stahují z Čech

11. března 2019 v 11:41

Velká Británie by měla opustit Evropskou unii koncem března 2019. Poradenská společnost Bisnode, která dlouhodobě sleduje vzájemné vazby a propojení mezi ekonomickými subjekty, zveřejnila analýzu, ve které porovnává, jak se brexit vyvíjí z pohledu podnikání britských firem v České republice....

Vše, co jste chtěli vědět o brexitu, najdete na webu brexitinfo.cz

9. března 2019 v 07:17

Co bude brexit znamenat pro běžné občany nebo třeba podnikatele? Jaký je poslední vývoj jednání o vystoupení Velké Británie z Evropské unie? A lze ještě brexit zvrátit? Odpovědi na tyto a další otázky o chystaném odchodu Velké Británie z EU najdete pohromadě na nově spuštěném webu...

Interaktivní mapu volných nebytových prostor k pronájmu spustila Praha 10

7. března 2019 v 18:55

Na webových stránkách Prahy 10 byla spuštěna sekce, kde městská část nabízí volné nebytové prostory k pronájmu. Součástí nového systému je i interaktivní mapa, která přehlednou formou volné nebytové prostory prezentuje.

V únoru bylo vyhlášeno 47 bankrotů obchodních společností a 340 bankrotů fyzických osob podnikatelů

7. března 2019 v 11:37

V únoru bylo vyhlášeno 47 bankrotů obchodních společností, 340 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 945 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 82 návrhů na bankrot obchodních společností, 402 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 1 071 návrhů na osobní bankrot.  Vyplývá to z analýzy,...

Lékařka radí, jak můžete v práci překonat únavu. Aniž byste hnuli brvou a dělali ostatním divadlo…

6. března 2019 ve 13:43

I vy zažíváte v zaměstnání jeden ospalý den za druhým, cítíte se malátní a bez energie? MUDr. Michaela Tomanová, primářka Infinty Clinic, vám nabízí několik praktických tipů, jak si s únavou na pracovišti poradit. 

Další články
Nahoru