dnes
Pátek - jasno
25°C
zítra
Sobota - zatazeno
31°C
pozítří
Neděle - prehanky-dest
30°C
Jak správně na steak? Radí šéfkuchař Pohostince Karlín
Jaké propečení je nejlepší? Foto: karlin.pohostinec.cz

Jak správně na steak? Radí šéfkuchař Pohostince Karlín

Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak připravili doma? Kde příprava steaku začíná? Poradí vám Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Ještě než se pustíme do přípravy steaku, je důležité myslet na několik zásad. Čerstvé maso bychom měli zejména v horkých dnech udržovat v lednici nebo na obdobném chladném místě s konstantní teplotou. To se však mění před samotnou přípravou masa – nejlepší je nechat ho zhruba hodinu před zpracováním povolit při pokojové teplotě, aby pro něj výrazný teplotní rozdíl nebyl příliš velkým zásahem.

kuchar-karlin-03 Jednotlivé porce masa by za syrova měly vážit zhruba 200 g. Spousta z nás řeší také otázku marinování masa. „Pokud chcete, aby si maso zachovalo přirozenou chuť, není vůbec třeba ho marinovat. Před přípravou ho zlehka osušte. Sůl a pepř přidávejte, až bude steak hotový. Jiná koření by zbytečně přebila chuť masa,“ radí Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Nejjednodušší domácí příprava je na pánvi. Pokud se chcete vydat touto cestou, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem a silným dnem, která bude lépe držet správnou teplotu. Připravte si také náčiní, kterým budete steak obracet, ať ho máte správně propečený z obou stran. Vyberte si preferovaný olej, kvalita oleje může mít na konečný výsledek velký vliv. Nebojte se sáhnout po jiném oleji než olivovém, ten často není k tepelným úpravám vhodný. Různé druhy olejů mají odlišnou tepelnou stabilitu, tedy teplotu, při které se začínají přepalovat. Na steaky můžete zkusit řepkový, arašídový, avokádový olej nebo ghí. Oleje zároveň propůjčují masu svou jedinečnou chuť. Než začnete, nezapomeňte si také promyslet, jak moc chcete mít maso propečené.

Propečenost masa
Uvedené časy jsou relevantní pro zhruba 1,5 cm silný plátek masa.
Stejně tak jako se vás v každé dobré restauraci, kde steaky připravují, zeptají, jak chcete maso propečené, je dobré na stupeň propečení myslet i doma. Co který termín znamená?
-    Rare: krvavý, velmi měkký steak, doba přípravy je zhruba 2 minuty z obou stran
-    Medium rare: středně krvavý steak, měkký, opékejte zhruba 3 minuty z obou stran
-    Medium: středně propečený steak, pružný, doba přípravy trvá zhruba 4 minuty z obou stran
-    Medium well: téměř zcela propečený steak, pevný, připravujte okolo 4,5 minuty také z každé strany
-    Well done: propečený steak, velmi pevný, příprava trvá zhruba 5 minut z každé strany
Jaké propečení je však nejlepší? „Profesionální kuchaři, kteří s masem pracují, doporučují steak propéct maximálně jako medium rare. Maso si tak zachová svou přirozenou chuť i šťavnatost a zároveň bude dostatečně tepelně upravené ke konzumaci,“ doporučuje Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.
 
Způsoby přípravy
Na pánvi
Máte-li vše nachystané, můžete začít. Nejdříve si pánev rozehřejte na střední teplotu. Zda je rozpálená dostatečně, můžete vyzkoušet tak, že na ni kápnete trochu vody – měla by se rychle vypařit. Když je pánev připravená, nalijte na ni olej,  přidejte  maso a opékejte z obou stran až do preferované propečenosti. Zda je maso hotové podle vašich představ, zjistíte, pokud se ho dotknete. Rozhodně však do něj na pánvi neřežte. Pokud chcete, můžete hotový steak ještě nakonec dosolit a opepřit.
Kombinace pánve a trouby
Chcete-li zkusit kombinaci přípravy na pánvi a v troubě, rozehřejte troubu na 180 °C. Postupovat budete stejně jako při přípravě na pánvi, s tím rozdílem, že maso prudce opečete z obou stran a poté (zhruba po 2 minutách) ho vložíte do malého pekáčku do předem vyhřáté trouby. Průběžně dotykem prstu kontrolujte pružnost steaku, ať dosáhnete kýženého výsledku. Bude vám to trvat zhruba 4–11 minut.
Steak na grilu
Pokud se rozhodnete maso grilovat, začněte prudkým opečením z každé strany, a to zhruba minutu až minutu a půl. Pokud vám jde již maso odlepit od grilu, je čas zmírnit plamen. Při nižší teplotě maso pomalu dopékejte kolem 15–20 minut.

Jestliže si zatím sami na steak netroufnete nebo se chcete nechat pohostit, ochutnejte ho nejdříve v dobré steakové restauraci a při vašich domácích pokusech pak budete vědět, jakým směrem se ubírat. Na kvalitním steaku si doslova smlsnete například v Pohostinci Karlín, který najdete kousek od Karlínského náměstí v Pobřežní ulici. Podávají zde prvotřídní steaky nejen z masa od českých chovatelů, ale také z hovězího Black Angus (hovězí maso jihoamerického skotu). Každé poledne si můžete objednat také stařený hovězí ořech.

Pro rezervaci a více informací o Pohostinci navštivte stránky www.karlin.pohostinec.cz.


České firmy dávají sbohem daňovým rájům

17. července 2019 v 08:46

Čeští podnikatelé se stěhují z daňových rájů. Za první kvartál tohoto roku se počet firem z destinací považovaných za daňový ráj snížil o 259, ve druhém kvartále o dalších 146. Letos tak daňové ráje opustilo 405 společností, což je historicky nejvyšší odliv. Aktuální analýza poradenské společnosti...

Když jablko nepadá daleko od hrušky. Cool rozšířil řadu oblíbených pivních mixů

11. července 2019 ve 12:33

Společnost Pivovary Staropramen rozšiřuje nabídku populární značky Cool. Novým letním přírůstkem nealkoholické řady je příchuť Jablko a hruška. Osvěžující pivní mixy navíc mají od letošního května zbrusu nový design, který lépe odlišuje dvě alkoholické příchutě od pěti...

Počty firem, které nespolehlivě platí DPH, trhají rekordy

9. července 2019 v 08:19

V polovině letošního roku v České republice podnikalo 18 242 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH. Meziročně se jejich počet zvýšil o 28 %. Aktuálně se jedná o 6965 nespolehlivých plátců DPH a 11 277 nespolehlivých osob. Podle poradenské společnosti Bisnode, která dnes informace zveřejnila,...

Anketa dobrovolní hasiči roku 2019 do 10. července

9. července 2019 v 07:57

Jednotky a sbory dobrovolných hasičů z celé republiky mohou přihlásit své zásahy a činnost do letošního 9. ročníku ankety Dobrovolní hasiči roku do 10. července.

innogy spouští nový zákaznický portál innosvět

3. července 2019 v 07:10

Zákazníci innogy budou moci od začátku prázdnin využívat pro online správu dodávek energií a související dokumentace zbrusu nový zákaznický portál innosvět. Novinka nahradí dosavadní internetovou aplikaci innogy24.

Další články
Nahoru