dnes
Sobota - oblacno
3°C
zítra
Neděle - prehanky-snih
3°C
pozítří
Pondělí - zatazeno
2°C
Jak na Silvestra popíjet a druhý den neprožívat muka? Fígly štamgasta, tanečnice a majitele baru
Ranní kocovinu asi nelze nikomu závidět. Ilustrační foto: sxc.hu

Jak na Silvestra popíjet a druhý den neprožívat muka? Fígly štamgasta, tanečnice a majitele baru

Na Silvestra se rádi napijí alkoholu i ti, kteří po většinu roku přílišnými pijany nejsou. A ti na pití zvyklí to mnohdy přeženou. Jak zvládnout silvestrovskou noc tak, aby následující ráno nebylo utrpením? Mohlo by se totiž jinak naplnit známé – jak na Nový rok, tak po celý rok. Stačí přitom tak málo – pít s mírou, jíst mastné, tancovat nebo zapíjet alkohol vodou.

Karlínský štamgast a zkušený pijan Petr Zlámal ví, jak na to. Pije poměrně dost, ale druhý den se cítí dobře. „Před oslavou si vezmu tabletu multivitaminu. A řídím se zásadou: alkohol nemíchat. Výjimkou je půlnoční přípitek sektem. Když se rozhodnu, že ´půjdu´do tvrdého a oslavu strávím u slivovice, pojídám slaninu. A občas se napiji vody. Když piji víno, ze džbánku popíjím i vodu,“ říká.

Podle něj i dalších zkušených pijáků je dobré neslavit už třicátého. Svěží a dobře vyspaný člověk má více energie popíjet, alkohol mu tolik neublíží a nevyčerpá ho. Pokud přesto tušíte, že bude ráno bolehlav, je dobré vzít si prášek proti bolesti hlavy již před spaním. Ráno se pak stane zázrak: hlava vás bolet nebude.

Od maléru může pomoci i sám žaludek. Zpěvák a imitátor Libor Petrů říká, že to má jednoduché, protože když pije alkohol, právě žaludek mu řekne, kdy má dost. „Nedostávám se proto do stavu, že bych měl okno. V malém množství alkohol dokonce i míchám, ale spíš se držím pivečka nebo si dám panáka, vínečko mi dělá kyselo,“ dodává.

Alkohol je možné vytancovat…

Tanečnice Helena Langerová se příliš nesoustředí na to, co smí a co nesmí. Takzvaného ledního medvěda – sekt s vodkou – si ale nedává. „Z letitých zkušeností vím, že nesmím míchat bublinky a vodku. Nejdůležitější je ale pít s mírou. K tomu jíst, pít vodu a mít pohyb. Prostě alkohol vytancovat. To mi nedělá problém, nejsem typ, co by pil někde v koutku na žal, alkohol mám jako součást zábavy,“ říká.

Majitel vinného baru Ken ve Strašnicích Petr Hlavička zná pár fíglů. Přesto, že jeho bar bude mít na Silvestra zavřeno, oslav zažil přehršel. Vinaři mají podle něj pít raději suchá a lehčí vína. Čím víc má totiž alkohol zbytkového cukru, tím je to větší zátěž pro trávící trakt. A naopak. „Bílého člověk vypije víc – je osvěžující, červené je hutnější, ale zase ho vypije méně i ten, kdo nemá pověstnou záklopku. Po litru červeného už má většina lidí dost, kdežto bílého někdo vypije třeba i dva litry,“ říká.

„Pokud ovšem pijan nepřebije víno slivovicí – to pak alkoholu vypije mnohem víc, ale to je holt jeho boj.V každém případě, i při přebíjení vína panáky je důležité zapíjet alkohol vodou. Alkohol totiž v těle vodu váže,“ dodává. „Když jsem byl koštovat víno na Moravě, vypil jsem za den pět litrů vody. To nikomu nenutím, aby neměl pocit, že má žáby v žaludku. Minimálně půllitr vody na půllitr vína by ale lidé vypít měli,“ říká.

Voda se má pít i k pivu a míchaným koktejlům

Když někdo není vůbec zvyklý vodu pít, má si jí dát aspoň skleničku k dvojce či dvěma dvojkám vínka. „Když se na to člověk naladí, je to lahodné. Když je víno dobré, dochutí vám i tu vodu,“ vysvětluje. Odvolává se i na lidovou moudrost, že před pitím jakéhokoli alkoholu je dobré dát si chleba se sádlem, což promastí žaludek. „Na Moravě se k vínům zase podává slaninka,“ doplňuje.

Voda se má podle něj pít k jakémukoli alkoholu. I k pivu, ke kterému se to podle mnoha pivařů nehodí. „V Česku se pivo pije na žízeň, z hlediska trávení je ale fajn i pivo zapíjet vodou. V mládí jsme s kamarády pili pivo bez vody, a proto jsme měli po opici žízeň. Člověk je pak dehydrovaný a druhý den vyhledává láky z okurek nebo kyselé utopence,“ říká.

Vodou by se měly zapíjet i míchané nápoje. Třeba Cuba libre, což je kola a bílý rum. „To je nestravitelné, žaludek to strávit neumí. Mnohem lepší je pít zvlášť rum a zvlášť kolu. Ale pokud má někdo míchané koktejly rád, měl by je aspoň zapíjet vodou,“ dodává. A přidává ještě jednu radu: „Když chce někdo pít panáčky, jsou nejlepší ty bílé – vodka či pálenka. Jakmile je tvrdý alkohol tmavý, je hůř stravitelný. Koňaky a whisky jsou pro gurmány, ale i jim je zle, pokud jich vypijí láhev.“


Autor: Anna Skálová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru