Dnes Neděle - zatazeno 20°C
Zítra Pondělí - skorojasno 25°C
Neděle 1. 10. 2023
Svátek má Igor
Newsletter Pražský patriot
Pro odběr ranního přehledu článků za posledních 24 hodin se přihlaste zde.
Jak na bezpečnost potravin? V létě škodí syrová i připálená jídla
Pozor na syrové kuřecí. Foto: Seesame (3X)

Jak na bezpečnost potravin? V létě škodí syrová i připálená jídla

Potraviny obsahující škodlivé bakterie, viry, parazity nebo chemické látky mohou způsobit řadu onemocnění – od průjmu až po rakovinu. A obzvlášť v létě, které je dobou pikniků a grilování, je třeba věnovat větší pozornost správnému výběru, skladování a přípravě potravin, aby se zabránilo jejich kontaminaci. Co si pohlídat?

Vhodným výběrem potravin, jejich správným skladováním, dostatečnou tepelnou úpravou a dodržováním hygienických zásad můžeme předcházet mnoha onemocněním trávicího traktu. Dokládají to vědecké poznatky a odborné analýzy špičkových vědců ze zemí Evropské unie, na jejichž základě Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) poskytuje poradenství a komunikaci o rizicích v oblasti bezpečnosti potravin.

spalene-dobroty-jsou-rizikove „Zvýšený výskyt onemocnění způsobených kontaminovanými potravinami zaznamenáváme zejména v teplých letních měsících, kdy lidé rádi grilují a opékají. Na základě věrohodných vědeckých poznatků upozorňujeme i naše občany na rizika spojená s přípravou jejich oblíbených pokrmů doma i v přírodě,“ vysvětluje Radek Lanč, náměstek člena vlády na Ministerstvu zemědělství.

Salmonelóza stále straší
Salmonela je jedním z nejznámějších a nejběžnějších patogenních mikroorganismů, které se mohou vyskytovat v kontaminovaných potravinách. V Evropě způsobuje každoročně až 91 000 případů známého onemocnění zvaného salmonelóza. Mezi příznaky salmonelózy u lidí patří horečka, průjem a křeče v břiše. Většinu onemocnění a otrav z potravin způsobují bakterie ze syrových potravin, které přišly do styku s tepelně upravenými výrobky určenými k přímé spotřebě. Z potravin se salmonely nejčastěji vyskytují ve vejcích a syrovém vepřovém, krůtím a kuřecím mase. V ČR je v posledních letech nejčastějším onemocněním z potravin kampylobakterióza. Způsobují ji bakterie rodu Campylobakter, které se nejčastěji nachází na kuřecím mase. Průběh onemocnění je podobný, jako u salmonelózy.

Problémům lze předejít
V domácnosti můžete salmonelóze a kampylobakterióze předcházet důkladnou tepelnou úpravou masa a vajec. „Dodržování základních hygienických pravidel, jako je pravidelné mytí rukou, také výrazně snižuje riziko onemocnění z potravin. Stejně důležité je oddělovat syrové maso od ostatních potravin a používat oddělené kuchyňské náčiní, jako jsou nože a prkénka na krájení, pro manipulaci se syrovými potravinami,“ upozorňuje Jitka Götzová, ředitelka odboru bezpečnosti potravin ze sekce potravinářství Ministerstva zemědělství.

Propéct, nikoliv spálit!
bezpecnost-potravin Při nesprávném zpracování potravin se v nich mohou vytvořit zdraví škodlivé látky. Jednou z nich je akrylamid. Jedná se o chemickou látku, která přirozeně vzniká v potravinách s vyšším obsahem škrobu při zpracování při teplotách nad 120 °C. Akrylamid mohou obsahovat například bramborové lupínky, káva, ale také obiloviny a toasty. Laboratorní testy prokázaly, že akrylamid zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Odborníci proto doporučují na oblíbených letních grilovačkách jídlo nepřipalovat, jen ho jemně opékat a nepřehánět to se smažením. Brambory by se neměly skladovat v lednici, protože se tím zvyšuje hladina cukru, což může zvýšit i tvorbu akrylamidu při pečení či smažení. Doporučuje se je skladovat na tmavém, suchém a chladném místě.


Autoři: Alo, TZ

Jaká je pro letošek nejmódnější obuv pro ni i pro něj? Trendy v roce 2023

24. září 2023 ve 20:45

Každý nový rok přináší nové módní trendy – a to platí bezesporu i pro obuv. Ani rok 2023 nepředstavoval výjimku. Podívejme se proto na nejnovější trendy v obuvi určené pro dámy i pro pány. Jaké kousky stojí za to mít v botníku? Víme o nich a rádi vám prozradíme, které...

FTN se zúčastnila Dne zdraví, který pořádala Praha 4

22. září 2023 v 10:59

Tento týden v úterý 19. září se opět konala tradiční akce pro veřejnost pod názvem Den zdraví, který každý rok pořádá Praha 4. Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) se stala již poněkolikáté partnerem této události, která je zaměřena na prevenci zdraví, zdravý životný styl a zdravou...

Den zdraví na Budějovické

17. září 2023 v 08:21

Věnujte deset minut svému zdraví. V Praze 4 na Budějovické si  v úterý 19. září můžete nechat změřit tlak, poradit se o výživě a program je připraven i pro děti.

Den zdraví na Poliklinice Prosek

16. září 2023 v 10:11

Poliklinika Prosek pořádá pod záštitou starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka a ve spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže Praha 9 tradiční Den zdraví. Koná se 19. září od 9 do 16 hodin na prostranství před poliklinikou.

Nepatříte k 10 % Čechů s nemocnými ledvinami? Otestujte se zdarma a za pár minut

10. září 2023 v 08:42

Většina lidí má ve svém okolí někoho, kdo trpí chronickým onemocněním ledvin – postihuje totiž každého desátého Čecha, ale mnozí o své nemoci nevědí. Pokud není včas léčena, může vést k nevratnému selhání funkce ledvin, které vyžaduje doživotní dialýzu nebo transplantaci. Většinou je však možné...

Další články
Nahoru