Jablečník je opomíjen neprávem, bylinku se vyplatí pěstovat z několika důvodů
10. června 2020 07:01
Zatímco v jižní Asii se jablečník vyskytuje poměrně běžně, u nás roste planě pouze v jižních oblastech na kamenitých stráních, podél cest nebo na rumištích. Rostlina však úspěšně zplaňuje, roste už i ve Švédsku, či třeba na Ukrajině. Vyskytuje se už i v Austrálii či Americe.
Když se vám podaří někde jablečník sehnat nebo si ho vypěstovat ze semen, na zahradě vám pak tato trvalka vydrží na jednom místě roky. Pokud necháte alespoň pár květů na rostlině, semena se uchytí i na místech, kde je jen trochu hlíny, třeba ve škvíře u chodníku. S pěstováním jablečníku není problém, snese navíc zimní mrazy, takže nevyžaduje žádnou zimní ochranu jako například některé středomořské „citlivky".
Jablečník není nijak náročný na půdní podmínky, ale kdyby si mohl vybrat, zvolil by si spíše suché a propustné půdy. Za jílovité se vám moc nepoděkuje. Co potřebuje především, je dostatek slunce. Krom mladých rostlinek, které je potřeba zbavovat okolního plevelu a občas zalít, se o jablečník nemusíte nijak starat.
Kvetoucí jablečník je významnou nektarodárnou rostlinou. Kvetoucí jablečník je tak skvělý na pozorování včel a dalšího hmyzu, protože především za slunného počasí o něj mají „žíznivci“ zájem a kolem rostliny to krásně hučí.
Jelikož se jedná o hluchavkovitou rostlinu, lze si ji teoreticky splést třeba s hluchavkou. Ale díky hořké chutí a velmi specifické vůni jablečníku není taková záměna pravděpodobná. A i kdyby, nálevem z hluchavky si určitě neuškodíte.
V odborné literatuře se uvádí, že jablečník pomáhá s problémy zažívání, jater, žlučníku i při kašli. V homeopatii se používá při onemocnění dýchacích cest, na podporu odkašlávání nebo při žlučníkových chorobách. Pokud uděláte nějaký stravovací prohřešek, cítíte se přejedeně a je vám těžko, nálev z jablečníku by měl trávení urychlit a celkově ulevit.
Jablečník zvyšuje vylučování žluči a trávicích šťáv, někteří lidí ho používají na zastavení průjmu. Obsahuje saponiny, silice, třísloviny, hořčiny a další látky.
Usnadňuje trávní i povzbuzuje chuť k jídlu, šálek nálevu z jablečníku tak může posloužit jako nealkoholický „aperitiv“ či „digestiv“. Někteří lidé jablečník kvůli protizánětlivým účinkům používají na špatně se hojící rány.
Pro přípravu čaje se používá čerstvá či sušená nať s bílými květy. Sklízí se od června do srpna, výhodou je, že po ustřižení rychle obráží, takže se během sezony dočkáte bez problémů dvou až tří sklizní.Při přípravě čaje zalijte jen malou část rostliny. Když dáte louhovat příliš jablečníku, nálev je hořký a pro někoho až nepitelný. Stejně dopadnete, když byť malé množství louhujete příliš dlouho, třeba deset minut. To je u některých bylinek doporučovaný čas, ale u jablečníku je to příliš. Doporučovaný čas louhování se jeví tak tři minuty. Ale ideální dobu a od dní se odvíjející trpkost si vylaďte sami. Někomu stačí dvě minuty, jiný jich ocení pět.