innogy: Rady pro efektivní a úsporné pečení cukroví
8. prosince 2022 07:40
Předehřívejte troubu pouze u těch druhů cukroví, kde je to nutné.
Pokud budete péct bez předehřátí, snížíte spotřebu energie až o pětinu.
Nenechávejte v troubě prázdné plechy.
Absorbují teplo a prodlužují teplotu pečení.
Pokud to vaše trouba umožňuje, používejte horkovzdušnou funkci.
Proti hornímu nebo dolnímu ohřevu můžete snížit k dosažení stejného výsledku teplotu o 20 až 30 stupňů a ušetřit čtvrtinu energie.
Využívejte maximálně prostor
Pokud to vaše trouba umožňuje, maximalizujte využití prostoru a pečte několik plechů současně.
Během pečení zbytečně často nekontrolujte cukroví.
Každé otevření trouby sníží vnitřní teplotu až o 25 stupňů, což prodlužuje dobu pečení.
Nenechávejte zapnutou troubu hřát zbytečně naprázdno.
Zorganizujte si práci tak, abyste po dopečení jedné várky mohli dát okamžitě do trouby další plech.
Správně vše načasujte.
Vypněte troubu pár minut před koncem a nechte poslední plech s cukrovím dopéct zbytkovým teplem.
Dbejte, aby byla trouba před pečením dokonale čistá.
Mastnota a usazeniny snižují účinnost trouby. Nejenže se prodlužuje doba pečení, ale trouba může péct i nerovnoměrně.
Ujistěte se, že je trouba řádně utěsněná.
Pryžové těsnění kolem okrajů dvířek, které brání vniknutí studeného a úniku horkého vzduch, se časem opotřebovává. Pokud dvířka správně nedoléhají, dochází k tepelným ztrátám a prodlužuje se doba pečení.
Při výběru nového sporáku věnujte pozornost energetické účinnosti.
Vyberte si zařízení s třídou energetické účinnosti A. V úvahu berte i objem trouby, jež by měla odpovídat potřebám vaší rodiny. Čím větší prostor je třeba vyhřát, tím více se přitom spotřebuje energie.
Zdroj: innogy