Infarkty, choroby, mrtvice. Vajíčka byla hledaný zločinec, dnes si zaslouží omluvu, tvrdí odborník
13. března 2014 08:51
Jenže, po nějakém čase začalo docházet do ordinací očních lékařů nezvyklé množství pacientů se zhoršeným zrakem. Jak se později zjistilo, chyběl jim lecitin, právě obsažený ve vejcích! Výživový odborník Bohdan Matwikow, autor knížky Revoluce v dietách aneb Co vám v ordinaci neřeknou, považuje vajíčka za jednu z nejdůležitějších součástí naší stravy.
„S jistou nadsázkou lze uvést, že právě vaječný žloutek může být jedinou potravinou každodenního jídelníčku člověka a jeho organizmus tak obdrží vše, co k životu potřebuje,“ říká Matwikow, který považuje vejce za nejzdravější potravinu vůbec.
Odborníci: vaše tělo je po zimě jako přeplněný kontejner. Pomůže DETOXIKAČNÍ DESATERO
Lecitin omlazuje
Speciálně žloutek je vlastně zásobárnou živin pro vyvíjející se zárodek, a tak v něm nenajdeme nic škodlivého. Také neblaze proslulý cholesterol je vlastně důležitý pro zdravý vývoj zárodku. Jeho obsah je ale poměrně stálý, méně než u slepičích vajec je ho v křepelčích.
Důležité jsou minerály, které tu najdeme – vápník, železo, hořčík, zinek, síra, fosfor. Kromě vitamínu C jsou v žloutku obsaženy i všechny další důležité vitamíny – jejich obsah ovšem kolísá podle kvality výživy nosnic.
Ovšem, to co je v žloutku nejvzácnější a nejúčinnější, je lecitin z řady lipidů. Mluví se o něm jako o omlazovací látce, která se například používá v geriatrii pro udržení dobrého stavu starých lidí. Sportovci jej berou jako energetický zdroj pro svaly. Velmi výrazný je jeho vliv na mozek, na výživu očí a používá se také v kosmetice jako omlazovací prostředek.
Cyklistika, bruslení, chůze, běh. Na venkovní aktivity připravte tělo už nyní pod střechou
Matwikow dokonce vytvořil jakousi lecitinovou terapii, kterou uplatňuje v jednom z rehabilitačních středisek v Beskydech. Spočívá ve vyvážené stravě, jejímž základem jsou právě slepičí vejce na mnoho způsobů. Především snídaně by se bez nich neměla obejít. Dále by v jídelníčku neměly chybět bílkoviny, tedy maso, zelenina, ovoce. Naopak vyhýbat bychom se měli rafinovaným cukrům, především ve sladkých limonádách, a také bílému pečivu.