Dnes Sobota - obcasny-dest 7°C
Zítra Neděle - polojasno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Infarkty, choroby, mrtvice. Vajíčka byla hledaný zločinec, dnes si zaslouží omluvu, tvrdí odborník
Ilustrační foto: sxc.hu

Infarkty, choroby, mrtvice. Vajíčka byla hledaný zločinec, dnes si zaslouží omluvu, tvrdí odborník

Před pár lety vznikla panika. Vajíčka, která jsme do té doby konzumovali bez obav, najednou byla na seznamu hledaných zločinců. Podle odborníků zvyšovala škodlivý cholesterol v krvi, a tím nás ohrožovala infarkty, mrtvicemi a dalšími chorobami.

Jenže, po nějakém čase začalo docházet do ordinací očních lékařů nezvyklé množství pacientů se zhoršeným zrakem. Jak se později zjistilo, chyběl jim lecitin, právě obsažený ve vejcích! Výživový odborník Bohdan Matwikow, autor knížky Revoluce v dietách aneb Co vám v ordinaci neřeknou, považuje vajíčka za jednu z nejdůležitějších součástí naší stravy.

„S jistou nadsázkou lze uvést, že právě vaječný žloutek může být jedinou potravinou každodenního jídelníčku člověka a jeho organizmus tak obdrží vše, co k životu potřebuje,“ říká Matwikow, který považuje vejce za nejzdravější potravinu vůbec.

Odborníci: vaše tělo je po zimě jako přeplněný kontejner. Pomůže DETOXIKAČNÍ DESATERO

Lecitin omlazuje

Speciálně žloutek je vlastně zásobárnou živin pro vyvíjející se zárodek, a tak v něm nenajdeme nic škodlivého. Také neblaze proslulý cholesterol je vlastně důležitý pro zdravý vývoj zárodku. Jeho obsah je ale poměrně stálý, méně než u slepičích vajec je ho v křepelčích.

Důležité jsou minerály, které tu najdeme – vápník, železo, hořčík, zinek, síra, fosfor. Kromě vitamínu C jsou v žloutku obsaženy i všechny další důležité vitamíny – jejich obsah ovšem kolísá podle kvality výživy nosnic.

Ovšem, to co je v žloutku nejvzácnější a nejúčinnější, je lecitin z řady lipidů. Mluví se o něm jako o omlazovací látce, která se například používá v geriatrii pro udržení dobrého stavu starých lidí. Sportovci jej berou jako energetický zdroj pro svaly. Velmi výrazný je jeho vliv na mozek, na výživu očí a používá se také v kosmetice jako omlazovací prostředek.

Cyklistika, bruslení, chůze, běh. Na venkovní aktivity připravte tělo už nyní pod střechou

Matwikow dokonce vytvořil jakousi lecitinovou terapii, kterou uplatňuje v jednom z rehabilitačních středisek v Beskydech. Spočívá ve vyvážené stravě, jejímž základem jsou právě slepičí vejce na mnoho způsobů. Především snídaně by se bez nich neměla obejít. Dále by v jídelníčku neměly chybět bílkoviny, tedy maso, zelenina, ovoce. Naopak vyhýbat bychom se měli rafinovaným cukrům, především ve sladkých limonádách, a také bílému pečivu.


Autor: Zuzana Pšenicová

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru