Indoor grilování: kontaktní grily získávají na popularitě
29. června 2023 11:34
Spirály vytápí desku, která pak přímým kontaktem zahřívá surovinu. To je celý princip kontaktního grilování, které se postupem času ukázalo jako ta nejzdravější varianta. Tuk, který maso vypouští, se u nich totiž nedostává do kontaktu se spirálou a nedochází tak k rozšíření škodlivých látek. Při přímém grilování tyto látky vznikají vždy.
Podle čeho vybírat?
V první řadě je nutné si ujasnit v jaké cenové hladině se chcete kontaktní gril vybírat. Nejlevnější jsou grily pro domácí použití, střední cesta jsou poloprofesionální modely a nejvíc peněz stojí ty profesionální. Dále je dobré se orientovat podle výkonu. Čím vyšší je, tím vyšší teplotu dokáže gril vyvinout a rychleji se na ní dostat. Důležitý je také poměr velikosti desky a výkonu. Rozumné je koupit výrobek o výkonu minimálně 1 000 W.
Dalším kritériem je typ příklopu. Ten může být buď véčkový nebo volný. Ten véčkový neumožňuje výškové nastavení příklopu, což někdy může vést k nerovnoměrnému propečení pokrmů. Volný naproti tomu nastavení výšky umožňuje.
Co se týče povrchu desky, je rozhodující kvalita materiálu. Teflon je cenově dostupný a vyniká svou nepřilnavostí, má ale tendenci se opotřebovávat. Keramické desky jsou sice dražší, mají ale skvělé vlastnosti. Pokud hodláte grilovat menší kusy masa, stačí hladká deska, pro větší je vhodnější žebrovaná.
Poslední věcí, na kterou je vhodné se podívat jsou funkce. Levné modely nemají prakticky žádné, ty dražší nabízí například různé programy nebo individuální nastavování teplot pro jednotlivé desky. Šťastnou ruku při výběru!