
Imunita na podzim: Některá doporučení jsou samozřejmá, ale neměli bychom je podceňovat
13. listopadu 2019 19:20
Hodně lidí má také problémy se srdcem, protože na ně působí proměnlivé počasí. Vlhko a nízké teploty vyvolávají bolest kloubů, na které jsou dobré teplé koupele a protizánětlivě působící byliny. Zároveň máme sklony obalovat se tukem před zimou. Proto je důležitý pohyb a dostatek minerálů z přírodních zdrojů. Na podzim se také zhoršuje astma. Kvůli deštivému počasí nás začínají pronásledovat deprese a splíny.
Podzimní deprese
Depresím říkáme také afektivní poruchy a trpí jimi na podzim 2 až 10 procent populace. Řecký lékař Galén přirovnal tuto apatii k hibernaci zvířat v zimě. Důležité je pro nás světlo. Nedostatek světla v uměle osvětlených místnostech, kancelářích a bytech spolu se sedavým způsobem života způsobuje hormonální změny a výkyvy v tělesné teplotě.
Proto je důležité například spát s hlavou směrem na východ, případně na jih a nechat svítit ráno slunce do ložnice. Přes den se co nejvíc vystavujte dennímu světlu, jděte na procházku, dodržujte pravidelnou životosprávu a spánek. V neposlední řadě je výborná dovolená v místech, kde je teplo a dostatek světla.
Jak se na podzim cítit dobře
Některá doporučení jsou samozřejmá, ale neměli bychom je podceňovat. Například bychom se měli teple oblékat. Výborná je masáž teplým sezamovým olejem a pak teplá sprcha. Na začátku podzimu bychom měli jíst lehká, teplá jídla, která nezatěžují metabolismus.
Později můžeme jíst i těžší pokrmy, sezónní ovoce a zeleninu, rýži a obilná jídla. Vyhnout bychom se měli syrovým salátům a kyselým potravinám. Masožravci si mohou dopřát bílé maso a ryby.
Z koření se doporučuje pro toto období skořice, kardamom, kumín, fenykl, hřebíček, čerstvý zázvor. Nápoje pijeme teplé, hlavně teplou vodu s limetkou, bylinné čaje, obilnou kávu, suché červené víno v pokojové teplotě. Omezit nebo vyloučit bychom měli kofeinové nápoje.