dnes
Neděle - zatazeno
10°C
zítra
Pondělí - zatazeno
9°C
pozítří
Úterý - obcasny-dest
5°C
Imunita na podzim: Některá doporučení jsou samozřejmá, ale neměli bychom je podceňovat
Poetický podzim. Foto: archiv

Imunita na podzim: Některá doporučení jsou samozřejmá, ale neměli bychom je podceňovat

Na podzim klesá naše imunita s tím, jak se mění teploty přes den, kdy je ráno chladno a v poledne tepleji. Také náhlé změny počasí ji snižují. Objevují se rýmy, bolesti v krku, nachlazení. Sliznice jsou méně účinnou bariérou proti virům a bakteriím. Ozývají se žaludeční a dvanácterníkové vředy (žaludeční hned po jídle, dvanácterníkový asi dvě hodiny po jídle).

Hodně lidí má také problémy se srdcem, protože na ně působí proměnlivé počasí. Vlhko a nízké teploty vyvolávají bolest kloubů, na které jsou dobré teplé koupele a protizánětlivě působící byliny. Zároveň máme sklony obalovat se tukem před zimou. Proto je důležitý pohyb a dostatek minerálů z přírodních zdrojů. Na podzim se také zhoršuje astma. Kvůli deštivému počasí nás začínají pronásledovat deprese a splíny.

Podzimní deprese

Depresím říkáme také afektivní poruchy a trpí jimi na podzim 2 až 10 procent populace. Řecký lékař Galén přirovnal tuto apatii k hibernaci zvířat v zimě. Důležité je pro nás světlo. Nedostatek světla v uměle osvětlených místnostech, kancelářích a bytech spolu se sedavým způsobem života způsobuje hormonální změny a výkyvy v tělesné teplotě.

Proto je důležité například spát s hlavou směrem na východ, případně na jih a nechat svítit ráno slunce do ložnice. Přes den se co nejvíc vystavujte dennímu světlu, jděte na procházku, dodržujte pravidelnou životosprávu a spánek. V neposlední řadě je výborná dovolená v místech, kde je teplo a dostatek světla.

Jak se na podzim cítit dobře

Některá doporučení jsou samozřejmá, ale neměli bychom je podceňovat. Například bychom se měli teple oblékat. Výborná je masáž teplým sezamovým olejem a pak teplá sprcha. Na začátku podzimu bychom měli jíst lehká, teplá jídla, která nezatěžují metabolismus.

Později můžeme jíst i těžší pokrmy, sezónní ovoce a zeleninu, rýži a obilná jídla. Vyhnout bychom se měli syrovým salátům a kyselým potravinám. Masožravci si mohou dopřát bílé maso a ryby.

Z koření se doporučuje pro toto období skořice, kardamom, kumín, fenykl, hřebíček, čerstvý zázvor. Nápoje pijeme teplé, hlavně teplou vodu s limetkou, bylinné čaje, obilnou kávu, suché červené víno v pokojové teplotě. Omezit nebo vyloučit bychom měli kofeinové nápoje.


Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

28. listopadu 2019 ve 20:48

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí...

Proč je kolagen důležitý a v jakém jídle ho najdeme

26. listopadu 2019 v 15:30

Pravděpodobně přemýšlíte o kolagenu v spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže. Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni,...

Stand-up komička Adéla Elbel radí, jak se stát charitativním typem

23. listopadu 2019 ve 14:10

Známá stand-up komička a členka hudebního uskupení Čokovoko Adéla Elbel se letos rozhodla zapojit do Národní potravinové sbírky, která patří v Česku k vůbec nejrozšířenějším charitativním aktivitám, na které se každoročně podílí čím dál více Čechů. Těm, kteří neví „jak na věc“ nebo ještě lépe, jak...

Další články
Nahoru