Dnes Sobota - prehanky-dest 20°C
Zítra Neděle - prehanky-dest 23°C
Sobota 25. 5. 2024
Svátek má Viola
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Hygienické normy nesplnila zhruba polovina vzorků zmrzlin v Praze
Jeden z kontrolovaných stánků. Zdroj foto: Hygienická stanice hlavního města Prahy

Hygienické normy nesplnila zhruba polovina vzorků zmrzlin v Praze

Více než polovina vzorků točených zmrzlin v Praze při kontrolách hygieniků letos v květnu a červnu nevyhověla předpisům. Zmrzliny obsahovaly nadlimitní hodnoty bakterií. Aktuálně to oznámila Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP). Hygienici prověřovali hlavně zmrzlinové stánky, ale i občerstvení a restaurace. Největší problémy s hygienou byly ve stáncích.

Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků v 17 provozovnách. Celkem 12 vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly. 

Testováním vzorků na zmrzlin na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae hygienici kontrolují úroveň čistoty výrobního procesu, tedy zda dochází k řádné sanitaci výrobního zařízení.

„V provozovnách, kde u odebraných vzorků laboratorním rozborem vyšly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, se tak jeví úroveň provozní hygieny jako nedostatečná,“ uvedla HSHMP. Zejména se jedná o nedostatečně prováděnou sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin.

V návaznosti na nevyhovující vzorky HSHMP příslušným 11 provozovnám nařídila provedení sanitace za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem. Šlo o sanitaci všech pracovních ploch, zařízení pro výrobu zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin. 10 provozovnám hygienici na místě udělili finanční sankce ve výši 25 000 korun. V jednom případě bude s provozovatelem zahájeno správní řízení.

Mezi 17 zkontrolovanými provozovnami bylo osm stánků, šest provozoven občerstvení a tři restaurace. U restaurací nezaznamenali hygienici zvýšené množství bakterií ani v jednom případě. U občerstvení už nevyhověla předpisům polovina vzorků zmrzlin, a v případě stánků dokonce dvě třetiny vzorků.

Hygienici v Praze nechali laboratorně vyšetřit vzorky zmrzlin také na bakterie Salmonella a Listeria monocytogenes, které v odebraných vzorcích zjištěny nebyly. Bakterie Salmonella je původcem onemocnění, které se projevuje především nevolnost, zvracením, průjmy, bolestí břicha a horečkami. Rovněž Listeria monocytogenes může být příčinou onemocnění.

Během prováděných kontrol se hygienici podle vlastního vyjádření zaměřovali na  zajištění sledovatelnosti, dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, ochranu před kontaminací, dodržování provozní a osobní hygieny a na další hlediska.


Autor: Karel Netolický

Střet vlaku s lokomotivou u hlavního nádraží způsobil velkou škodu

Včera ve 22:43

Škodu za více než 100 milionů korun v pátek dopoledne střet osobního vlaku s posunovací lokomotivou na pražském hlavním nádraží. Záchranáři ošetřili tři lidi, kteří utrpěli šok a odřeniny. Podle původních odhadů měla být materiální škoda výrazně nižší, mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal ale...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer

Včera v 17:10

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. ČTK to oznámila jeho dcera Adéla Kubačáková. Byl ikonou nové vlny československého filmu a stál u zrodu pražského Činoherního klubu. Prosadil se jako divadelní režisér, režíroval například v Divadle na Vinohradech nebo v Národním...

První mikrocertifikátový kurz na Fakultě stavební ČVUT má 27 absolventů

22. května 2024 ve 22:46

První mikrocertifikátový kurz pořádaný Fakultou stavební Českého vysokého učení technického v Praze úspěšně završilo 27 zájemců. V dvousemestrálním kurzu celoživotního vzdělávání „Technická zařízení budov pro energeticky efektivní a zdravé budovy“ se věnovali tématu řešení technických systémů...

Další články
Nahoru