Hygienici zkontrolovali kvůli hovězímu masu už desítky restaurací a jídelen, závažné nedostatky neobjevili
13. února 2019 17:56
„V souvislosti s problémy, které se vyskytly kolem polského masa, se zaměřujeme na vybrané pražské restaurace a školní jídelny. Zajímáme se, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolujeme proto primárně veškerou s dodávaným masem související dokumentaci: dodací listy, značení uváděné na etiketách, které pak porovnáváme se značením na tištěném i elektronickém jídelním lístku. Samozřejmě se soustředíme také na další povinnosti provozovatelů včetně dodržování provozní a osobní hygieny,“ uvedla Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice hlavního města Prahy.
Hygienici kontroly koordinují s veterinární správou. I když zásadní chyby při kontrolách nebyly odhaleny, přesto se v jedné z provozoven vyskytlo pochybení ve značení a v provozní hygieně. „Udělíme proto pokutu ve výši 4000 korun,“ sdělila Svrčinová. V jednom případě bylo zjištěno hovězí maso původem z Polska, avšak balené v Nizozemsku, doklady o původu masa měl provozovatel k dispozici. Hovězí maso dodávané přímo z Polska hygienci při kontrolách zaznamenali dvakrát.
Požadavky na značení masa vycházejí z požadavků Evropské legislativy a spotřebitel se může s jejich zněním seznámit na webových stránkách Státní veterinární správy: www.svscr.cz/zivocisne-produkty/povinne-oznacovani-puvodu-u-masa . Na webových stránkách veterinární správy si může spotřebitel zkontrolovat i původ hovězího masa, které si zakoupil: www.hovezimaso.cz.