
Hygienici v Praze loni udělili ve stravovacích zařízeních přes 500 pokut
26. ledna 2024 14:48
Kontroly se zaměřily na restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. „Zvýšeným počtem kontrol v roce 2023 HSHMP reagovala na zhoršení hygienického stavu provozoven po období pandemie covid-19 a zvyšující se počet oznámení spotřebitelů o zdravotních obtížích po konzumaci pokrmů,“ informovali hygienici.
Loni šetřili dvě hromadné alimentární nákazy, v obou případech se jednalo o hotely s převážně mezinárodní klientelou. V prvním případě se vyskytly zdravotní potíže u 27 hotelových hostů a u čtyř zaměstnanců stravovacího provozu.
V druhém případě byly hlášeny zažívací potíže celkem u 25 hostů, z nichž 8 bylo hospitalizováno. V obou stravovacích provozech hygienici zjistili závažné nedostatky při manipulaci s potravinami, respektive při přípravě a podávání pokrmů.
„Státní zdravotní dozor v provozovnách stravovacích služeb konáme s cílem eliminovat porušování platných hygienických předpisů, a tím snižovat možné zdravotní následky pro konzumenty. Také veškeré námi udílené finanční sankce mají cíl přimět provozovatele k tomu, aby v provozovně hygienická opatření fungovala. V průběhu kontrol však v prvé řadě působíme osvětově a personálu provozoven vysvětlujeme podstatu a význam hygienických nařízení,” uvedla ředitelka HSHMP Zdeňka Shumová.