dnes
Středa - oblacno
28°C
zítra
Čtvrtek - zatazeno
27°C
pozítří
Pátek - oblacno
27°C
Hygienici kontrolují stánkaře na vánočních trzích, vydali seznam doporučení pro návštěvníky
Ilustrační foto: archiv

Hygienici kontrolují stánkaře na vánočních trzích, vydali seznam doporučení pro návštěvníky

Vánoční trhy s oblibou navštěvují statisíce Pražanů, ale i návštěvníků metropole z Čech i zahraničí. I přesto, že se aktuální teploty venku pohybují kolem nuly, tak Hygienická stanice hlavního města Prahy („HSHMP) doporučuje veřejnosti dodržovat při konzumaci jídel a nápojů na vánočních trzích základní pravidla hygieny. Dala dohromady základní seznam pravidel, na které by žádný z návštěvníků neměl zapomínat.

HSHMP se kontrolám úrovně dodržování pravidel správné hygienické praxe u stánkového prodeje věnuje celoročně a to i v adventním období. Hygienici v rámci svých kontrol sledují například dodržování skladovacích teplot surovin i data jejich spotřeby, zajímají se o doklady původu. Kontrolují i správné značení na pokrmech i potravinách, zda obsahují potřebné údaje nutné pro informovanost spotřebitelů.

Pozornost však věnují i stavu samotného stánku včetně jeho konstrukce a zařízení pro přípravu pokrmů a manipulaci s potravinami, které jsou ve stánku používány. Ověřují rovněž, zda stánky disponují přívodem dostatečného množství pitné teplé a studené vody.

Základem jsou čisté ruce

Především by se lidé při konzumaci na ulici měly vyvarovat přímého kontaktu rukou s konzumovaným jídlem, pokud předtím neměli možnost si ruce umýt (nebo si je například očistit malou příruční desinfekcí / gelem nebo desinfekčním ubrouskem). Mohou tak omezit riziko nákazy infekční nemocí, například žloutenkou typu A.

Jak se pozná ten „dobrý stánek“?

Pravidla správné hygienické praxe musí bezpodmínečně dodržovat prodejci a provozovatelé ve stáncích s občerstvením. Návštěvníci trhů by si proto při nákupech potravin a pokrmů ve stáncích měli všímat detailů a v případě pochybností raději nic nekoupit.

„Vyhnout by se měli například stánkům, ve kterých potraviny a pokrmy nejsou chráněny před povětrnostními podmínkami či škůdci. Jsou uloženy na slunci nebo přímo na zemi či mimo chladící zařízení, a to i přesto, že jde o produkty, které spotřebitel doma v chladničce skladuje,“ sdělil mluvčí HSHMP Zbyněk Boublík.

Hygienici radí potraviny a pokrmy nekupovat ani v případech, kdy stánek, jeho vybavení a obsluha včetně okolí stánku není v pořádku z hlediska čistoty. To znamená, není zajištěno odstraňování odpadků a pro manipulaci s potravinami a pokrmy nejsou používány ochranné pomůcky a podobně. Stejně tak by se lidé na vánočních trzích měli vyvarovat konzumaci alkoholických nápojů neznámého původu a neoznačených lihovin.


Zvýšení průtočnosti v úseku Vltavy na Maninách

Dnes v 09:55

Rada Prahy včera vybrala nejvhodnějšího uchazeče o zakázku na zvýšení průtočnosti Vltavy na Maninách v rámci protipovodňových opatření na ochranu hl. m. Prahy. Stala se jím společnost Aquatest, a. s. s nabídkovou cenou 7 870 048,06 korun bez DPH.

Akční plán pro implementaci Územní energetické koncepce Prahy

Dnes v 09:37

Hlavní město má od včerejška Akční plán pro implementaci Územní energetické koncepce hl. m. Prahy na období 2018–2022. Jde o dokument, který pro uvedené období definuje priority, opatření a projekty, které povedou k zajištění hospodárného nakládání s energií v souladu s udržitelným...

Nadační fond Kapka naděje dostane dotaci

Dnes v 09:10

V rámci akce „Koně pomáhají 2018“ hlavní město Praha poskytne jednorázovou investiční dotaci ve výši 100 tisíc korun Nadačnímu fondu Kapka naděje. 

Další články
Nahoru