dnes
Středa - zatazeno
18°C
zítra
Čtvrtek - jasno
22°C
pozítří
Pátek - skorojasno
19°C
Hygienici kontrolují stánkaře na vánočních trzích, vydali seznam doporučení pro návštěvníky
Ilustrační foto: archiv

Hygienici kontrolují stánkaře na vánočních trzích, vydali seznam doporučení pro návštěvníky

Vánoční trhy s oblibou navštěvují statisíce Pražanů, ale i návštěvníků metropole z Čech i zahraničí. I přesto, že se aktuální teploty venku pohybují kolem nuly, tak Hygienická stanice hlavního města Prahy („HSHMP) doporučuje veřejnosti dodržovat při konzumaci jídel a nápojů na vánočních trzích základní pravidla hygieny. Dala dohromady základní seznam pravidel, na které by žádný z návštěvníků neměl zapomínat.

HSHMP se kontrolám úrovně dodržování pravidel správné hygienické praxe u stánkového prodeje věnuje celoročně a to i v adventním období. Hygienici v rámci svých kontrol sledují například dodržování skladovacích teplot surovin i data jejich spotřeby, zajímají se o doklady původu. Kontrolují i správné značení na pokrmech i potravinách, zda obsahují potřebné údaje nutné pro informovanost spotřebitelů.

Pozornost však věnují i stavu samotného stánku včetně jeho konstrukce a zařízení pro přípravu pokrmů a manipulaci s potravinami, které jsou ve stánku používány. Ověřují rovněž, zda stánky disponují přívodem dostatečného množství pitné teplé a studené vody.

Základem jsou čisté ruce

Především by se lidé při konzumaci na ulici měly vyvarovat přímého kontaktu rukou s konzumovaným jídlem, pokud předtím neměli možnost si ruce umýt (nebo si je například očistit malou příruční desinfekcí / gelem nebo desinfekčním ubrouskem). Mohou tak omezit riziko nákazy infekční nemocí, například žloutenkou typu A.

Jak se pozná ten „dobrý stánek“?

Pravidla správné hygienické praxe musí bezpodmínečně dodržovat prodejci a provozovatelé ve stáncích s občerstvením. Návštěvníci trhů by si proto při nákupech potravin a pokrmů ve stáncích měli všímat detailů a v případě pochybností raději nic nekoupit.

„Vyhnout by se měli například stánkům, ve kterých potraviny a pokrmy nejsou chráněny před povětrnostními podmínkami či škůdci. Jsou uloženy na slunci nebo přímo na zemi či mimo chladící zařízení, a to i přesto, že jde o produkty, které spotřebitel doma v chladničce skladuje,“ sdělil mluvčí HSHMP Zbyněk Boublík.

Hygienici radí potraviny a pokrmy nekupovat ani v případech, kdy stánek, jeho vybavení a obsluha včetně okolí stánku není v pořádku z hlediska čistoty. To znamená, není zajištěno odstraňování odpadků a pro manipulaci s potravinami a pokrmy nejsou používány ochranné pomůcky a podobně. Stejně tak by se lidé na vánočních trzích měli vyvarovat konzumaci alkoholických nápojů neznámého původu a neoznačených lihovin.


Bylo podepsáno memorandum, které se zabývá budoucí podobou veřejných ploch v kampusu Albertov

Včera ve 22:06

V pondělí 24. září podepsala starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) dokument o spolupráci s Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou. Memorandum, nazvané „O společném zájmu v oblasti kampusu Albertov“, zohledňuje požadavky, které vznesla právě Praha 2. 

Další články
Nahoru