
Hygienici kontrolovali stravovací zařízení, narazili i na hlodavce, špínu a další nedostatky
10. února 2025 09:37
Zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) provedli během ledna celkem 175 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Téměř polovina kontrol se týkala restaurací, dále také pivnic, barů, bufetů, cukráren nebo stánků a prodejen.
Podle hygieniků nejvíc lednových prohřešků spočívalo v nedostatečné ochraně potravin a pokrmů před kontaminací. Druhé nejčastější bylo porušení obecných požadavků na potravinářské prostory, na hygienu prostoru a chybovalo se také v příjmu a skladování potravin.
V několika případech narazili hygienici na prošlé potraviny, na porušení zákazu kouření nebo na nedostatečnou hygienu zaměstnanců.
Osm kontrol se uskutečnilo poté, co si hygienikům stěžovali zákazníci na nedostatečnou provozní hygienu a výskyt hlodavců. Některé kontroly se uskutečnily poté, co se strávníkům udělalo zle.
„Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 28 kontrol. V 15 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný,“ uvedli hygienici.
Za zjištěné nedostatky uložili 17 pokut v celkové výši 128 000 korun. Ve třech případech stačilo vyřešit malý nedostatek domluvou.