Dnes Sobota - zatazeno 2°C
Zítra Neděle - zatazeno 6°C
Neděle 4. 12. 2022
Svátek má Barbora
Advent v Praze
Tipy na adventní akce v metropoli
Hvězdní šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula
Šéfkuchaři vyhlížejí návrat hostů.

Hvězdní šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula

Slavní šéfkuchaři a barmani, mezi nimiž najdeme jména jako Jan Punčochář, Matteo de Carli nebo Václav Vojíř, ve svých podnicích symbolicky prostřeli stůl pro hosta nula. Jejich vzkaz světu šířící se pod hashtagem #ChybeliJste je následující a prostý – vydrželi jsme to a jsme připraveni rozdávat radost.

Gastronomie trpí. Ale o tom už bylo řečeno mnohé. Desítka naprosto zásadních postav české gastronomické scény proto přináší jiný narativ: Přes to všechno jsme vydrželi, jsme stále tu a chyběli jste nám.

U příležitosti pondělního otevření zahrádek tak ikoničtí šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula a barmani oprášili náčiní, aby zjistili, jestli to ještě mají v ruce.

Výsledkem je náramná série fotografií, jejichž autorem je Marek Musil, a které se možná jednou dodají knižního vydání. Součástí jsou postřehy našich gastronomických hvězd, ať už o stavu, v němž se gastronomie nachází nebo třeba o možné budoucnosti.

Gastronomie v deseti citacích

O lidech:

„Přes všechno jsme si udrželi tu nejcennější věc – naše lidi. Nedovedu si představit v pondělí otevřít s novým personálem. A vzkaz pro hosty mám jen jeden – přijďte.“

 – Jan Punčochář, U Matěje

O chuti pokračovat:

„První léto po lockdownu bylo boží. Bylo neuvěřitelné vidět, kolik lidí se vrátilo. Byli jsme z toho úplně v tranzu. Chci to vidět zase. A je jedno, jestli budeme moci otevřít jen s polovinou kapacity a s dalšími omezeními. Hlavně, abychom mohli.“

 – Aleš Půta, Hemingway's

O mindsetu:

„Je zahrádka perfektní? Ne. Vychází nám počasí? Ne. Těšíme se? Rozhodně!“

O světle:

„Jestli z toho vyjdeme silnější? Musíme. Přes rok jsme byli ve tmě a řešili jen rozvoz. Teď z toho budeme mít zase radost, věřím tomu. Lidé mají chuť a jsou natěšení. A to je nejdůležitější.“

 – Lubo Mikuš, Atelier Petřín

O odolnosti:

„Mentálně to zvládám díky tomu, že mám doma dvě děti a rodinu. A že jednou tenhle marast prostě skončit musí.“

 – Miloš Danihelka, L’Fleur Bar

O naději:

„Doufám v jedno – že už vždy budeme servírovat na talíř a ne do krabiček.“

 – Marek Šáda, Yalta Craft Bistro

O oddanosti:

„Nechci, nemůžu a nebudu dělat nic jiného. Já gastro bezmezně miluju a chci v něm umřít.“

 – Václav Vojíř, Bugsy’s bar

O stylu práce:

„Je skvělé přijít ráno do práce, všechno si připravit a rovnou vydávat. Rozvoz je lepší než nic, ale ten rozdíl je nepopsatelný. O jednotlivých surovinách pak přemýšlíme úplně jinak.“

 – Ladislav Vaníček z restaurace Mlýnec

O české tradici:

„Čepované pivo. Zahrádka. Třeba říkat víc?“

 – Adam Matuška, Dva kohouti

O životě:

„Konečně otevřeme. A budeme zase pořádně žít.“

 – David Vlášek, Zdenek Oyster’s bar

Kdo prostřel stůl pro hosta nula?

Jan Punčochář – U Matěje

Matteo de Carli – Casa de Carli

Láďa Vaníček – Mlýnec

David Vlášek – Zdenek’s Oyster Bar

Marek Šáda – Yalta Craft Bistro

Lubo Mikuš – Ateliér Petřín

Kdo se postaral o pití?

Václav Vojíř – Bugsys’s bar

Aleš Půta – Hemingway’s bar

Miloš Danihelka – L’Fleur bar

Adam Matuška – U dvou kohoutů


Autor: TZ, red

Technologie hlavního města Prahy získala licenci pro obchod s energiemi

24. listopadu 2022 ve 12:49

Energetický regulační úřad udělil městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) na dobu 5 let licenci pro obchod s elektřinou a plynem. Primární motivací THMP stát se licencovaným obchodníkem je stabilní zajištění energií pro veřejné osvětlení a pro další technologické celky, které...

Vyzkoušejte si obory budoucnosti na VŠCHT

22. listopadu 2022 v 06:36

Chemická kybernetika, biochemie a mikrobiologie, environmentální analýza či vodíkové technologie a nanomateriály. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze pořádá 25. a 26. listopadu dny otevřených dveří, na nichž představí zájemcům široké spektrum studijních programů budoucnosti. Kromě toho...

Společnost innogy uspořádala podzimní sbírku pro Armádu spásy

21. listopadu 2022 v 07:57

Vždy, když vyhlásíme v innogy sbírku, víme, že toho bude hodně. Ale letošní podzimní sbírka pro Armáda spásy předčila naše očekávání. Předali jsme zástupcům Armády spásy v Moravskoslezském kraji skutečně pořádnou nálož krabic a pomoci tak potřebným. Teplé oblečení, deky a spacáky pro klienty bez...

Na ČVUT bude možné studovat kvantovou informatiku

14. listopadu 2022 v 07:46

Kvantová informatika je nový magisterský studijní program, který od akademického roku 2024/25 nabídne studentům ČVUT v Praze. Jedná se o celoškolský magisterský program cílený na nejmodernější trendy v informatice. Pro zajištění výuky budou také vybudovány Laboratoře kvantové komunikace a...

Společnost innogy provádí servis plynových kotlů, hlídá termíny dalších prohlídek

12. listopadu 2022 ve 20:49

Společnost innogy nabízí zákazníkům péči o plynový kotel. Servis provádějí zkušení technici, kteří mají všechna potřebná oprávnění. Důkladná prohlídka trvá alespoň 60 minut. 

V říjnu bylo vyhlášeno 49 firemních bankrotů, nejméně za tento rok

11. listopadu 2022 v 11:36

V říjnu bylo v České republice vyhlášeno 49 bankrotů obchodních společností, 381 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 958 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 77 návrhů na bankrot obchodních společností, 360 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 978 návrhů na osobní...

Tipy, jak ušetřit nějakou tu kačku za energie

9. listopadu 2022 v 19:21

Společnost innogy zveřejnila praktické rady, jak lze ušetřit za energie. Jsou mezi nimi známé zásady, ale i postupy, které nás třeba nenapadnou, a přitom lze díky nim snížit náklady za energie. 

Jak technologie ovlivňují lidskou společnost, zkoumají na ČVUT

9. listopadu 2022 v 09:14

Jakou historickou roli hrají technologie ve formování společnosti? Na tuto otázku se bude snažit odpovědět 13. listopadu konference Technologie ve společnosti. Hlavním řečníkem bude Iain Standen, CEO organizace Bletchley Park Trust, kde během druhé světové války Alan Turing a kolegové dešifrovali...

innogy: Desatero pro efektivní a úsporné vaření

6. listopadu 2022 ve 14:08

Energeticky náročným místem každé domácnosti je kromě topení i kuchyně. Stačí přitom málo, abyste dosáhli významných úspor elektřiny, plynu a vody. Společnost innogy zveřejnila praktické rady, jak lze v kuchyni ušetřit.

PVK se připojily k akci Milostivé léto II

5. listopadu 2022 v 09:02

Společnost Pražské vodovody a kanalizace se dobrovolně připojila k celospolečenské akci Milostivé léto. Umožňuje tím svým odběratelům – fyzickým osobám, do 31. prosince úhradu jejich dlouhodobě neuhrazených pohledávek bez jakýchkoliv dodatečných sankčních poplatků.

Další články
Nahoru