Dnes Neděle - polojasno 29°C
Zítra Pondělí - skorojasno 33°C
Neděle 26. 6. 2022
Svátek má Adriana
Zpravodajství
Aktuální zprávy z hlavního města
Hvězdní šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula
Šéfkuchaři vyhlížejí návrat hostů.

Hvězdní šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula

Slavní šéfkuchaři a barmani, mezi nimiž najdeme jména jako Jan Punčochář, Matteo de Carli nebo Václav Vojíř, ve svých podnicích symbolicky prostřeli stůl pro hosta nula. Jejich vzkaz světu šířící se pod hashtagem #ChybeliJste je následující a prostý – vydrželi jsme to a jsme připraveni rozdávat radost.

Gastronomie trpí. Ale o tom už bylo řečeno mnohé. Desítka naprosto zásadních postav české gastronomické scény proto přináší jiný narativ: Přes to všechno jsme vydrželi, jsme stále tu a chyběli jste nám.

U příležitosti pondělního otevření zahrádek tak ikoničtí šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula a barmani oprášili náčiní, aby zjistili, jestli to ještě mají v ruce.

Výsledkem je náramná série fotografií, jejichž autorem je Marek Musil, a které se možná jednou dodají knižního vydání. Součástí jsou postřehy našich gastronomických hvězd, ať už o stavu, v němž se gastronomie nachází nebo třeba o možné budoucnosti.

Gastronomie v deseti citacích

O lidech:

„Přes všechno jsme si udrželi tu nejcennější věc – naše lidi. Nedovedu si představit v pondělí otevřít s novým personálem. A vzkaz pro hosty mám jen jeden – přijďte.“

 – Jan Punčochář, U Matěje

O chuti pokračovat:

„První léto po lockdownu bylo boží. Bylo neuvěřitelné vidět, kolik lidí se vrátilo. Byli jsme z toho úplně v tranzu. Chci to vidět zase. A je jedno, jestli budeme moci otevřít jen s polovinou kapacity a s dalšími omezeními. Hlavně, abychom mohli.“

 – Aleš Půta, Hemingway's

O mindsetu:

„Je zahrádka perfektní? Ne. Vychází nám počasí? Ne. Těšíme se? Rozhodně!“

O světle:

„Jestli z toho vyjdeme silnější? Musíme. Přes rok jsme byli ve tmě a řešili jen rozvoz. Teď z toho budeme mít zase radost, věřím tomu. Lidé mají chuť a jsou natěšení. A to je nejdůležitější.“

 – Lubo Mikuš, Atelier Petřín

O odolnosti:

„Mentálně to zvládám díky tomu, že mám doma dvě děti a rodinu. A že jednou tenhle marast prostě skončit musí.“

 – Miloš Danihelka, L’Fleur Bar

O naději:

„Doufám v jedno – že už vždy budeme servírovat na talíř a ne do krabiček.“

 – Marek Šáda, Yalta Craft Bistro

O oddanosti:

„Nechci, nemůžu a nebudu dělat nic jiného. Já gastro bezmezně miluju a chci v něm umřít.“

 – Václav Vojíř, Bugsy’s bar

O stylu práce:

„Je skvělé přijít ráno do práce, všechno si připravit a rovnou vydávat. Rozvoz je lepší než nic, ale ten rozdíl je nepopsatelný. O jednotlivých surovinách pak přemýšlíme úplně jinak.“

 – Ladislav Vaníček z restaurace Mlýnec

O české tradici:

„Čepované pivo. Zahrádka. Třeba říkat víc?“

 – Adam Matuška, Dva kohouti

O životě:

„Konečně otevřeme. A budeme zase pořádně žít.“

 – David Vlášek, Zdenek Oyster’s bar

Kdo prostřel stůl pro hosta nula?

Jan Punčochář – U Matěje

Matteo de Carli – Casa de Carli

Láďa Vaníček – Mlýnec

David Vlášek – Zdenek’s Oyster Bar

Marek Šáda – Yalta Craft Bistro

Lubo Mikuš – Ateliér Petřín

Kdo se postaral o pití?

Václav Vojíř – Bugsys’s bar

Aleš Půta – Hemingway’s bar

Miloš Danihelka – L’Fleur bar

Adam Matuška – U dvou kohoutů


Autor: TZ, red

EY Světovým podnikatelem roku 2022 se stal Gaston Taratuta z Argentiny

10. června 2022 v 19:44

Vítězem letošního světového finále soutěže EY Podnikatel roku byl na slavnostním ceremoniálu v monackém Salle des Étoiles vyhlášen Gaston Taratuta, zakladatel a generální ředitel argentinské společnosti Aleph Group, Inc. Soutěže se zúčastnilo více než 350 podnikatelů, Gaston Taratuta byl vybrán...

Skanska spouští prodej vysočanského bytového domu Alfred

6. června 2022 v 07:54

Společnost Skanska zahajuje prodej bytů v dalším domě druhé etapy projektu čtvrť Emila Kolbena. Bytový dům Alfred vyroste na 11 tisících m2 a nabídne 179 bytových jednotek. Výstavba začne ke konci letošního roku a její dokončení se předpokládá v roce 2025. 

Téměř tři čtvrtiny sporů se zahraničními prodejci loni vyřešilo ESC

30. května 2022 v 11:40

Čeští spotřebitelé se loni dočkali výrazné pomoci od Evropského spotřebitelského centra (ESC). Jeho právníci úspěšně vyřešili 72 procent jejich sporů s podnikateli z jiných zemí Evropské unie, Norska, Islandu a Velké Británie, a to hlavně v oblasti nákupů přes internet. Nejvyšší mimosoudně...

Konference ve Slovanském domě se zaměřila na digitalizaci a kryptoměny

24. května 2022 v 11:44

Jaký vliv a dopady má digitalizace na vzdělání, životní prostředí a platební systémy? Světoví experti a osobnosti na oblasti informačních technologií, bankovnictví i umění o tématu diskutovali na prestižní mezinárodní konferenci o digitalizaci a kryptoměnách – Platon Life Global Digital Ecosystem...

V dubnu vzniklo 2256 společností, nejméně od září loňského roku

24. května 2022 v 10:34

V dubnu vzniklo v České republice 2 256 obchodních společností, což je o 329 méně než v březnu a zároveň nejméně od září minulého roku. Zároveň v dubnu zaniklo 990 společností, o 123 méně než v březnu a nejméně od října 2017. V Česku tak minulý měsíc přibylo 1 266 obchodních společností. Vyplývá...

Další články
Nahoru