Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 3°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Lifestyle / Zdraví

Hořká pravda o cukru: Stále aktuální Jonášova obžaloba bílého zlata

Ani tři roky po vydání knihy legendárního lékaře Josefa Jonáše Hořká pravda o sladkém cukru o ni neutuchá zájem. Jonáš (který se v devadesátých letech stal průkopníkem alternativní medicíny) v knize s podtitulem Hořká pravda o sladkém cukru obžalovává surovinu, které se kdysi říkalo naše bílé zlato. Při příležitosti vydání knihy server Pražský patriot publikoval s autorem rozhovor, jehož odpovědi mezi čtenáři v jejich ohlasech rezonují s přestávkami dodnes. Připomeňme si, co Josef Jonáš o cukru sdělil.

Proč právě cukr je naším největším nepřítelem?
To má dvě příčiny. Za prvé je to potravina, která se v přírodě nevyskytuje. Vyskytuje se v ní jen ve formě vázané na minerály, vlákniny a podobně. Kdybychom si například vzali surovou cukrovou řepu nebo třtinu, tak když ji budeme jíst, bude se z ní cukr uvolňovat postupně, čímž nebude zatěžovat organismus. Jakmile ho ale zatížíme rafinovaným cukrem, pak jedna třetina lidí, u nichž není schopen inzulin tento šok zpracovat, se dostává do určitých problémů.

Když nastane nějaká stresová situace, cpeme do sebe celé bonboniéry. Nepotřebuje to tělo?
To je stejná otázka, jestli potřebujeme marihuanu nebo štamprli tvrdého alkoholu. Pokud si potřebujeme navodit stav obluzení mysli…

V knize píšete, že cukr dnes najdeme i tam, kde bychom ho nečekali – v salámu, naložených rybičkách…
To není nic neobvyklého. Už Číňané, kteří jak známo dělají jídlo pěti chutí, přidávají do kyselého, pálivého také sladké, aby v tom podtextu byla sladká chuť. A přesně ta je člověkem vnímána blaženě, a proto ji také výrobci přidávají do různých receptur. To ale není ten zásadní problém, protože cukru je tam málo. Zásadní problém naopak jsou slazené limonády, různé průmyslově vyráběné sladkosti, jako jsou oplatky, sušenky, bonbóny…

Sladké jsou i některé zdravé potraviny, jako jsou třeba kukuřičné lupínky.
Když v Americe vynalezli corn flakes, prodávali je nejdřív přírodní, ovšem obchodní úspěch zaznamenaly, až když je nakonec vykoupali v cukru…

Často čteme, že hnědý cukr je zdravější než bílý. Je to tak?
Bílý cukr je nebezpečný také v tom, že si z těla vytahuje řadu minerálních látek a stopových prvků, aby mohl být vstřebán. Proto lidé pak trpí nedostatkem vápníku, hořčíku a dalších prvků. To aby se obešlo, začal se vyrábět hnědý cukr, ve kterém zůstávají tyto prvky. Po této stránce o něco zdravější je. Ale jen o trochu.

jonas-kniha-cukr-nahled Když už tedy si potřebujeme něco osladit, jak to máme řešit?
V první řadě bychom měli odbourat návyk na silně sladkou chuť. Tu nenahradíte ničím. Proto je nutné nejdříve si zvyknout na méně sladkou chuť. To se dá a mám dokonce zkušenost, že se pacientům stane silně sladká chuť až odpornou. Pak je lepší použít sladidel, které se nerafinují – například sirup z agáve, z březové šťávy, ze sladu. Med je také příznivější, ale jeho vstřebávání je bohužel stejně rychlé jako u cukru.

Knihu si můžete za zlevněnou cenu koupit zde:

http://knihy.prazskypatriot.cz/p/zdravi-v-ohrozeni-horka-pravda-o-bilem-cukru/


Autor: red

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru