dnes
Středa - skorojasno
4°C
zítra
Čtvrtek - obcasny-dest
5°C
pozítří
Pátek - prehanky-snih-dest
4°C
Lifestyle / Zdraví

Hořká pravda o cukru: Stále aktuální Jonášova obžaloba bílého zlata

Ani tři roky po vydání knihy legendárního lékaře Josefa Jonáše Hořká pravda o sladkém cukru o ni neutuchá zájem. Jonáš (který se v devadesátých letech stal průkopníkem alternativní medicíny) v knize s podtitulem Hořká pravda o sladkém cukru obžalovává surovinu, které se kdysi říkalo naše bílé zlato. Při příležitosti vydání knihy server Pražský patriot publikoval s autorem rozhovor, jehož odpovědi mezi čtenáři v jejich ohlasech rezonují s přestávkami dodnes. Připomeňme si, co Josef Jonáš o cukru sdělil.

Proč právě cukr je naším největším nepřítelem?
To má dvě příčiny. Za prvé je to potravina, která se v přírodě nevyskytuje. Vyskytuje se v ní jen ve formě vázané na minerály, vlákniny a podobně. Kdybychom si například vzali surovou cukrovou řepu nebo třtinu, tak když ji budeme jíst, bude se z ní cukr uvolňovat postupně, čímž nebude zatěžovat organismus. Jakmile ho ale zatížíme rafinovaným cukrem, pak jedna třetina lidí, u nichž není schopen inzulin tento šok zpracovat, se dostává do určitých problémů.

Když nastane nějaká stresová situace, cpeme do sebe celé bonboniéry. Nepotřebuje to tělo?
To je stejná otázka, jestli potřebujeme marihuanu nebo štamprli tvrdého alkoholu. Pokud si potřebujeme navodit stav obluzení mysli…

V knize píšete, že cukr dnes najdeme i tam, kde bychom ho nečekali – v salámu, naložených rybičkách…
To není nic neobvyklého. Už Číňané, kteří jak známo dělají jídlo pěti chutí, přidávají do kyselého, pálivého také sladké, aby v tom podtextu byla sladká chuť. A přesně ta je člověkem vnímána blaženě, a proto ji také výrobci přidávají do různých receptur. To ale není ten zásadní problém, protože cukru je tam málo. Zásadní problém naopak jsou slazené limonády, různé průmyslově vyráběné sladkosti, jako jsou oplatky, sušenky, bonbóny…

Sladké jsou i některé zdravé potraviny, jako jsou třeba kukuřičné lupínky.
Když v Americe vynalezli corn flakes, prodávali je nejdřív přírodní, ovšem obchodní úspěch zaznamenaly, až když je nakonec vykoupali v cukru…

Často čteme, že hnědý cukr je zdravější než bílý. Je to tak?
Bílý cukr je nebezpečný také v tom, že si z těla vytahuje řadu minerálních látek a stopových prvků, aby mohl být vstřebán. Proto lidé pak trpí nedostatkem vápníku, hořčíku a dalších prvků. To aby se obešlo, začal se vyrábět hnědý cukr, ve kterém zůstávají tyto prvky. Po této stránce o něco zdravější je. Ale jen o trochu.

jonas-kniha-cukr-nahled Když už tedy si potřebujeme něco osladit, jak to máme řešit?
V první řadě bychom měli odbourat návyk na silně sladkou chuť. Tu nenahradíte ničím. Proto je nutné nejdříve si zvyknout na méně sladkou chuť. To se dá a mám dokonce zkušenost, že se pacientům stane silně sladká chuť až odpornou. Pak je lepší použít sladidel, které se nerafinují – například sirup z agáve, z březové šťávy, ze sladu. Med je také příznivější, ale jeho vstřebávání je bohužel stejně rychlé jako u cukru.

Knihu si můžete za zlevněnou cenu koupit zde:

http://knihy.prazskypatriot.cz/p/zdravi-v-ohrozeni-horka-pravda-o-bilem-cukru/


Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru