dnes
Čtvrtek - snih-dest
7°C
zítra
Pátek - oblacno
5°C
pozítří
Sobota - snih
2°C
Hit ve stravování: raw jídlo. Nevařené pokrmy jsou to nejlepší, co můžete pro svůj organismus udělat, tvrdí Zrůstková
Ilustrační foto: Facebook Raw Fest - festival živého jídla

Hit ve stravování: raw jídlo. Nevařené pokrmy jsou to nejlepší, co můžete pro svůj organismus udělat, tvrdí Zrůstková

V Praze se objevilo několik nových restaurací, které mají ve svém názvu slůvko raw. Přeloženo do češtiny to znamená vše syrové. A právě takové pokrmy jsou právě teď největším tahákem sezóny. Autorka kuchařky Zdravě a syrově Radmila Zrůstková je přesvědčena, že je to to nejzdravější, co pro svůj organismus můžeme udělat.

„Když jsem onemocněla cukrovkou I. typu, věděla jsem, že proti tomu budu bojovat a pokud možno ne léky. Bojovala jsem mnoha způsoby, mimo jiné pomocí čínské medicíny, nakonec ale přijela moje dcera Linda Z Ameriky a přivezla mi film, o kterém prohlásila, že mi změní život. Jmenoval se Simply Raw,“ uvedla Zrůstková.

Díky filmu se Radmila dozvěděla, že diabetes se dá léčit takzvanou živou neboli syrovou stravou. Začala se tedy stravovat tímto způsobem a už po týdnu si snížila množství inzulinu o třetinu a zhubla o tři kilogramy. Po čase zjistila, že je nabitá energií a její nemoc ustoupila na minimum.

Propagátorem vitariánství – neboli syrové stravy – je také herec Jaroslav Dušek, který je pro vše přírodní a nezkažené civilizací. „Díky této změně v mém životě mám neustále pocit, že mám úžasnou energii a vařené jídlo mi nijak neschází – mimochodem herečka Soňa Červená, které je 88 a je neustále ve formě, jí také nevařené jídlo,“ říká Jaroslav Dušek.

Čtěte také: Jarní talíř by se vám měl zelenat aneb Rady, jak levně a zdravě obohatit jídelníček

Jaké jsou tedy zásady Raw jídla?

Proč je zdravé
Po konzumaci vařeného jídla se v našem organismu zvyšuje počet bílých krvinek. V Institutu klinické chemie v Lausanne bylo zjištěno, že po konzumaci syrové stravy k tomu nedochází. Pokud jíme tepelně upravené jídlo několikrát denně, vyčerpává se tím naše imunita a jsme náchylnější k nemocem. Vitariáni říkají, že živé tělo potřebuje živou stravu, pak nejlépe prosperuje.

Měli bychom se stravovat tak, aby aspoň 75 procent naší potravy bylo syrové. Tedy čerstvé, zralé, syrové a neupravované. Tím také očistíme tělo od toxinů, včetně chemikálií, parazitů, pesticidů, nadbytečných hormonů a podobně.

Jaké potraviny jíst
Ovoce – čerstvé, nejlépe v biokvalitě. Měli bychom ho jíst samostatně, protože jinak v zažívacím traktu kvasí.
Zelenina – čerstvá nebo i kvašená, pokud možno chemicky neošetřovaná.
Oříšky a semena – vždy by měly být předem namočené. Ve větším množství jsou ovšem kyselinotvorné, proto opatrně s jejich počtem.

Co k „vaření“ budeme potřebovat
Tyto potraviny se zpracovávají především v mixéru – zeleninové vlažné polévky, smoothie, omáčky a dipy. Určitě využijeme i odšťavňovač na džusy. Výborná je i sušička, v níž se ovoce a zelenina dá upravit do sušeného stavu.

Pro inspiraci jeden recept z kuchařky:

Řeřichová polévka
Suroviny:
½ menší cukety
1 polévková lžíce mandlového másla (mandle umixované s máslem)
Hrst špenátových listů
Špetka soli
1 lžíce oleje tamari
1 ½ šálku vody (může mít 40 stupňů)
Naklíčená řeřicha
Postup:
Zeleninu očistíme, vše rozmixujeme dohladka. Ochutíme podle potřeby. Ozdobíme naklíčenou řeřichou.


Autor: Zuzana Pšenicová

Tato nemoc si nevybírá: Je často spojená se studem, zranitelností, pochybnostmi o sobě a negativními myšlenkami. Snadno se tak může stát, že člověk začne nenávidět své tělo jako zdroj depresí a překážku, která mu zabraňuje žít spokojeným životem

16. ledna 2018 ve 14:01

Různým stupněm onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let, většina lidí ale vůbec neví, že touto nemocí trpí. Podle Tomanové se dá rozvoji předcházet

29. prosince 2017 v 18:46

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová formou otázek a odpovědí bolest nohou u dětí, bezpečné lyžování u lidí nad 65 let a jak předcházet osteoporóze, která hrozí každému druhému člověku staršímu padesáti let.

Absurdní požadavek: Vraťte mi peníze, potkala jsem totiž arabské hosty, což mne šokovalo

25. prosince 2017 v 09:08

Na odlehčení mezi svátky si přečtěte kuriozity a vtipné příhody klientů ERV Evropské pojišťovny. Některé případy jen potvrzují, že jsme někdy národem skutečně vynalézavým.

Novoroční předsevzetí tentokrát vydrží

21. prosince 2017 v 10:42

Příchod nového roku je pro většinu z nás spjat s bilancováním roku předešlého. Co se nám podařilo, v čem jsme úspěšní či naopak, co nám v životě chybí a co nám na sobě samých vadí. Zkrátka co bychom mohli změnit v roce nadcházejícím. Není tedy divu, že právě milník mezi dvěma roky je příhodný...

Jeho doporučení mohou znít až strašidelně, ale je dobré o nich vědět. Nyní jsou totiž jedním z nejohroženějších orgánů, neodborné provedení může vést ke katastrofě, ne k úspěšnému vstupu do nového roku

20. prosince 2017 v 08:17

Oslavy vánočních svátků a příchodu nového roku jsou plné radosti a veselí, mnohdy ale bohužel i úrazů. Oči jsou v tomto období jedním z nejohroženějších orgánů. I když podle statistik vedou zranění rukou a prstů, poranění očí má častěji fatální následky. Největší hrozbou jsou amatérské ohňostroje....

innogy: Odhalte včas hrozbu požáru nebo otravy oxidem uhelnatým

19. prosince 2017 ve 14:58

Jedovatý plyn CO je jako tichý zabiják. Není vidět, ani cítit. Bez detektoru oxidu uhelnatého nemají lidé ani zvířata šanci zaznamenat jeho přítomnost. Většina případů proto končí otravou, a dokonce i smrtí.

Další články
Nahoru