Historická sv. Klára na severu Prahy se pochlubí vlastním slámovým vínem a vínovicí
14. července 2014 14:46
Hrozny pro výrobu jedinečného vína byly sklizeny začátkem října 2011, ležely čtyři měsíce v malých bedýnkách vystlaných slámou na půdě viničního domku a následně byly lisovány na šetrném, pneumatickém, membránovém lisu.
„Je to velmi robustní, tělnaté a extraktivní víno s čistou odrůdovou, kořenitou vůní po velmi vyzrálých hroznech, medu, citrusových plodech a růžích. Chuť je plná a hutná po citrusových plodech a hrozinkách,“ popisuje Martin Beránek, zkušený vinař z vinice sv. Kláry výčet lákavě znějících vlastností.
Slámové víno bylo vyrobeno z hroznů Tramínu červeného a Ryzlinku Vlašského a botanická zahrada jím naplnila necelé dvě stovky půllitrových lahví. Slámové se hodí k čerstvému ovoci, dezertům a moučníkům, tučným sýrům či kachním nebo husím játrům připravovaným na medu.
Na trojské vinici se letos mohou chlubit i pálenkou, a to vínovicí z ročníku 2013. Pro Botanickou zahradu hl. města Prahy ji vyprodukovali v pěstitelské pálenici a lihovaru Střední valtické vinařské školy.
Obsahuje 46,5% alkoholu, je chuťově jemná a má příjemnou nevtíravou vůni. Vínovice i slámové víno jsou k prodeji pouze na vinici sv. Kláry.