dnes
Středa - jasno
4°C
zítra
Čtvrtek - obcasny-dest
5°C
pozítří
Pátek - prehanky-snih-dest
4°C
Gyrosy, kebaby, falafely. Kam na ně můžete v Praze vyrazit, v čem se odlišují a jak chutnají?
Pita chleba, nařezané kousky masa, okurky, cibule, rajče, omáčka. Jen se zakousnout! Ilustrační foto: www.wisegeek.org

Gyrosy, kebaby, falafely. Kam na ně můžete v Praze vyrazit, v čem se odlišují a jak chutnají?

K bojkotu prodejen s kebabem nedávno nabádal Jiří Kobza z Úsvitu, jehož slova citoval předseda hnutí Tomio Okamura. Vzbudilo to rozruch! Následovala hromadná facebooková reakce: pojďme společně na kebab, vegetariáni a vegani na falafel. Kde si vlastně mohou lidé v Praze na gyrosu, kebabu a falafelu pochutnat? A o jaké pokrmy se jedná?

Gyros

Pokrm pocházející z Řecka. Připravuje se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, z kterého se postupně odkrajují plátky masa. Většinou je podáván v pita chlebu se zeleninou (cibule, rajčata, zelí…) a různými druhy omáček.

Kebab

Arabský pokrm, jehož základem je většinou jehněčí, hovězí, případně kuřecí nebo telecí maso. Jeho příprava se podobá gyrosu.

Falafel

Bezmasý pokrm pocházející z Egypta. Smažené kuličky z cizrny nebo bobů. Servíruje se na talíři nebo v pita chlebu, s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou tahina a zeleninou.

Hodně navštěvovaná prodejna s gyrosem je ve Spálené ulici, u tramvajové zastávky, takřka naproti vstupu do metra Národní. S gyrosem je možné vyjít ven a ihned ho konzumovat, nechat si ho zabalit, nebo si ho dát „na stojáka“ přímo v prodejně. Hojně je tam, stejně jako kupříkladu pizza, konzumován i v noci, kdy vyhladovělí „flamendři“ vycházejí z nejrůznějších podniků.

I. P. Pavlova. Další frekventovaná tramvajová zastávka, kde se v těsné blízkosti nachází prodejna s gyrosem nebo například pizzou. Také tam je frmol – ve dne v noci. Po návštěvě některé z nedalekých pivnic dost vyhládne. Můžete si dát gyros v tortile, v pita chlebu, jak je libo. Na přání vám udělají i ostřejší verzi.

Z hovězího, z kuřecího, pálivé, nepálivé…

Pokud se brouzdáte centrem, kebab, včetně falafelu, můžete zakoupit i v Pizza Expres na Můstku. V nabídce jsou i nejrůznější menu – ať již s kebaby v pita chlebu nebo v tortile. K tomu nealkoholický nápoj nebo třeba i hranolky.

Jednopatrová prodejnička se nachází poblíž Kotvy, u tamní stanice tramvaje Náměstí Republiky, která jede směrem k Masarykovu nádraží. Kebab v tortile je tak velký, že máte co dělat, abyste jej spořádali. Ochutí vám jej cibulí, salátem, rajčaty, červeným i bílým zelím. Vybrat si můžete z hovězího nebo kuřecího. I zde vám, na požádání, maso se zeleninou zalijí pálivou omáčkou.

Istanbul kebab – dýchne na vás Turecko

V ulici Politických vězňů, na rohu s Opletalovou, je možné dát si turecký pokrm v restauraci Istanbul kebab. Jedná se o jídelnu, kde jdete k pultu s tácem a tam si vybíráte očima. Nabídka jídel je pestrá. Kebab tam dělají z kusů jehněčího masa. Zapít ho můžete lehce slaným jogurtovým nápojem – domácím Ajranem.

Podle gurmánů právě v Istanbul kebab chutná tento pokrm stejně jako v Turecku. „Kebaby si dávám ráda kdekoli v Praze, někde to však není úplně ono. V Istanbul kebab je to prostě Turecko, nefalšované. Nikdy, když jdu kolem, neodolám,“ uvedla pro server Pražský patriot Libuše Málková, která do Turecka pravidelně létá.

Kebab pro „dietáře“ i po procházce Karlovým mostem

Prodejny s kebabem se nacházejí v různých městských částech, nezřídka u stanic metra, případně v podchodech vedoucích k metru. Kebab prodávají například v podchodu u metra Strašnická. Na své si přijdou i lidé, kteří nechtějí jíst chleba, a přitom nemusejí stát u prodejny s talířkem. Je totiž možné vybrat si, zda pokrm dostanete v pita chlebu nebo jen maso se zeleninou a zálivkou v papírovém kelímku.

Gyros je možné zakoupit i při cestě z Karlova mostu, v přilehlé Mostecké ulici. Vyhlášená kebabárna je Express Kebab v Holešovicích – poblíž stanice tramvaje Ortenovo náměstí. „Tam chodím moc rád, kebab si tam nezadá s kebabem v Turecku,“ řekl pro Pražský patriot Jiří S., který bydlí poblíž.

Gyros v obchodním centru vydá za klasický oběd

Gyros nebo kebab si můžete dát i v nákupních centrech – třeba v Obchodním centru Nový Smíchov na Plzeňské ulici, u stanice metra Anděl, se nachází řecký fast-food gyros-gr. Gyros v pita chlebu je možné konzumovat tam i v rámci menu – s hranolky a nealkoholickým nápojem.

„Do obchodního centra chodím na gyros ráda. Je tam dobrý a nemusím se tísnit někde na stojáka. Je to rychlé, chutné, díky množství zeleniny zdravé a energeticky to vydá za klasický oběd. Když se nechci přejídat, dám si maso se zeleninou bez chleba,“ uvedla pro Pražský patriot Jiřina V. pracující poblíž Anděla.

Pro vegetariány: Falafel nebo vegetariánský gyros

V některých prodejnách, jak již bylo zmíněno, je možné koupit i vegetariánský falafel. Kupříkladu v Döner Kebab House v Bělehradské ulici, nedaleko metra I. P. Pavlova, si můžete vedle tureckého döner kebabu z kuřecího či telecího masa nebo klasického gyrosu a dalších pokrmů pro „masožravce“ i vegetariánský gyros nebo právě falafel.

Prodejen s kebabem, gyrosem či falafelem je v Praze mnohem víc – toto je jen malý výčet. Odpůrci těchto pokrmů argumentují tím, že v některých provozovnách je maso připravováno na základě Halal porážek – ovečka je usmrcena bez omráčení, poté, co vyslechne celou muslimskou modlitbu. Jiní oponují, že ve velkochovech, z kterých pochází mnohé „české“ maso, je se zvířaty zacházeno také drasticky.

Pokrmy i podomácku, nenarazíte na vepřové

Pokud si chcete přichystat falafel doma, můžete jej udělat z cizrny nebo bobů. Vegetariánský gyros můžete vyrobit z tofu, robi, tampehu nebo třeba marinovaných sojových nudliček. Ke klasickému gyrosu nebo kebabu potřebujete samozřejmě maso – jehněčí, telecí, hovězí nebo kuřecí. Zabere to samozřejmě víc času.

Pokud máte nejraději vepřové, můžete samo sebou použít i je, nebude se ale už jednat o originální kebab. V muslimských zemích, odkud tato pochoutka pochází, je kráva posvátná a vepřové tam nejí. Islám vepřové odmítá stejně jako judaismus. Ať již si vyberete cokoli, dobrou chuť!


Autor: Anna Skálová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Další články
Nahoru