Ghíčko je superpotravina ideální pro jarní detox
4. dubna 2022 18:51
„Je jednou z nejstarších superpotravin na světě. V souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, bylo dokonce považováno za elixír života. Žádnou novinkou ale není ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo – neboli ghíčko, aby jim déle vydrželo. Dnes je jeho velký boom, protože vědci potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, která vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A poznáte ho velice jednoduše – je v čirých sklenicích s typickým modrým víčkem.
A jak tato superpotravina vzniká? „Ghíčko, neboli přepuštěné máslo, se získává z klasického kravského másla – naše Bio ghí v sezoně pochází od krav, které se živí trávou, takže je plné vitamínů, minerálů a CLA (konjugované kyseliny linolové). Máslo se pak musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý a zdravý máselný tuk,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová.
5 důvodů, proč používat ghíčko:
1. Zastane všechny tuky v teplé kuchyni: Ghíčko je ideální nejen na vaření a pečení, ale i na smažení. A natřít ho můžeme i jen tak na chleba…
2. Nepřepaluje se a nezapáchá: Ghíčko má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při vysokých teplotách se nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků.
3. Je zásobárnou vitamínů: Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, napomáhá trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K a antioxidantů). Je vhodná pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky. Protože ghíčko neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.
4. Vydrží i rok a nemusí se chladit: Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde, vám ghíčko vydrží minimálně 12 měsíců.
5. Podporuje hubnutí a je dobré na nervy: „Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč. Ghíčko obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a tak působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum,“ uzavírá Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka.
Které ghí si vyberete?
České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. Na jaře oceníte čerstvé kozí Ghí a výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghítela zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Více na www.ceskeghicko.cz