Dnes Středa - jasno -8°C
Zítra Čtvrtek - jasno -7°C
Středa 8. 2. 2023
Svátek má Milada
Pražské masopusty
Letošní masopustová sezona v Praze zahrnuje řadu akcí
Ghíčko je superpotravina ideální pro jarní detox
Foto: ceskeghicko.cz

Ghíčko je superpotravina ideální pro jarní detox

Voní, dá šmrnc polévce i omáčce, je skvělé na zeleninu i maso, nahradí margaríny i máslo. O čem, že je řeč? O ghíčku, čistém máselném tuku, který si získává přízeň čím dál více Čechů.  

„Je jednou z nejstarších superpotravin na světě. V souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, bylo dokonce považováno za elixír života. Žádnou novinkou ale není ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo – neboli ghíčko, aby jim déle vydrželo. Dnes je jeho velký boom, protože vědci potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, která vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A poznáte ho velice jednoduše – je v čirých sklenicích s typickým modrým víčkem. 

A jak tato superpotravina vzniká? „Ghíčko, neboli přepuštěné máslo, se získává z klasického kravského másla – naše Bio ghí v sezoně pochází od krav, které se živí trávou, takže je plné vitamínů, minerálů a CLA (konjugované kyseliny linolové). Máslo se pak musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý a zdravý máselný tuk,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová. 

5 důvodů, proč používat ghíčko:

1. Zastane všechny tuky v teplé kuchyni: Ghíčko je ideální nejen na vaření a pečení, ale i na smažení. A natřít ho můžeme i jen tak na chleba…

2. Nepřepaluje se a nezapáchá: Ghíčko má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při vysokých teplotách se nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků.

3. Je zásobárnou vitamínů: Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, napomáhá trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K a antioxidantů). Je vhodná pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky. Protože ghíčko neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.

4. Vydrží i rok a nemusí se chladit: Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde, vám ghíčko vydrží minimálně 12 měsíců.

5. Podporuje hubnutí a je dobré na nervy: „Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč. Ghíčko obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a tak působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum,“ uzavírá Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka. 

Které ghí si vyberete?

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. Na jaře oceníte čerstvé kozí Ghí a výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghítela zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Více na www.ceskeghicko.cz 


Autor: TZ, red

Seminář: Time management a užitečné rituály na rodičovské dovolené

Dnes v 07:01

Každá pečující osoba o malé dítě ví, jak vysilující a namáhává je péče o děti do tří let věku. Že jde o celodenní nikdy nekončící kolotoč činností. Přesto chceme a také potřebujeme mít čas i pro sebe, případně skloubit péči o malé dítě s prací. Co vám tom může pomoci se dozvíte na semináři...

Jaké bude vaše jídlo v roce 2023? Inspiraci najdete na festivalu Mrkev v zimě

Včera ve 13:36

Víte, že cesta potravin na váš stůl nemusí nutně vést přes anonymní pulty supermarketů? I v České republice totiž existuje řada alternativ. Jednou z nich je i komunitou podporovaného zemědělství (neboli KPZ), které u nás funguje už čtrnáct let.  Pokud se o něm chcete dozvědět více, pak si nenechte...

Kolagen jako lék proti bolestivým kloubům

6. února 2023 v 06:14

Bolest kloubů je pro mnohé ochromující, proto je její snížení závažnosti důležité pro každodenní činnosti. Artritida je všeobecný název, pod kterým se skrývá mnoho dalších typů bolestí kloubů. Ať už je bolest způsobená jakýmkoliv typem nemoci, je velmi nepříjemná. Většina nepříjemných stavů kloubů...

Pět nejčastějších chyb při dávání novoročního předsevzetí. Děláte je také?

20. ledna 2023 ve 13:48

Zhubnu do plavek, začnu si hlídat stravu nebo konečně přestanu kouřit. Také patříte mezi ty, kteří si s příchodem ledna dávají nové životní cíle? Ať už jsou tato novoroční předsevzetí jakákoliv, šance na jejich dodržení bývá obvykle malá. Víte proč? Toto je pět nejčastějších chyb, kterých se...

Oči v zimě trpí více než kdy jindy. Jak v tomto období správně pečovat o náš zrak?

17. ledna 2023 v 18:56

Sníh, mráz, vítr, teplotní výkyvy i suchý vzduch v místnostech. Během zimních měsíců jsou naše oči vystavovány extrémním podmínkám. Častou jsou pak podrážděné, citlivé a začervenalé. S jakými problémy se nejčastěji setkáváme? A co dělat, aby zvládly všechny...

Fashion market v Praze 11

16. ledna 2023 ve 12:02

V sobotu 21. ledna se od 10 do 14 hodin koná Fashion market v Kulturním centru a kavárně Mezi Domy.

Další články
Nahoru