dnes
Neděle - obcasny-dest
10°C
zítra
Pondělí - zatazeno
9°C
pozítří
Úterý - polojasno
5°C
Ghí vás teď zahřeje dvakrát – v žaludku i u srdce

Ghí vás teď zahřeje dvakrát – v žaludku i u srdce

Společnost České Ghíčko, která pochází z Vysokého Mýta a vyrábí přepuštěné máslo ručně podle starých receptur, přišla s dobrým nápadem. U sklenic s ghí z limitované série nyní najdete originální dárky – výrobky klientů centra Berenika, které se stará o lidi s mentálním a přidruženým tělesným postižením. Uvidíte, jak krásné věci to jsou, a určitě vás bude hřát vědomí, že jste koupí ghí přispěli na dobrou věc.

„Začít spolupracovat s centrem Berenika, které se stará o lidi s mentálním a přidruženým tělesným postižením, vzniklo jako spontánní nápad. Zrovna jsme přemýšleli, jak využít sklenice, které nám leží ve skladu. Hned bylo jasné, že to bude něco charitativního. Protože centrum Berenika známe osobně – děti a klienty běžně potkáváme na ulici, chodíme k nim do kavárny, kupujeme u nich jejich výrobky – bylo rozhodnutí rychlé a jednoduché,“ vypráví o nápadu podpořit lokální organizaci Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České Ghíčko.

A jak konkrétně vypadá podpora a pomoc společnosti České Ghíčko centru Berenika?
„Připravili jsme půllitrová balení ghí, která se budou prodávat výhradně se ziskem pro centrum Berenika. Tato balení budou k dispozici jen na našem e-shopu, v kavárně centra Berenika a také na stánku na Vánočním jarmarku. Je to jednoduché – my uvaříme máslo, klienti centra Berenika přidají dekorace, které vyrobí, a my je pak na sklenice navážeme,“ popisuje Andrea Dostálová s tím, že cena jednotlivých sklenic by měla být 250 korun a z prodeje každé sklenice získá Centrum Berenika 100 korun. Sklenice s ghí doplněné ručně vyrobenou dekorací některého z klientů Centra Berenika přicházejí do prodeje právě nyní.

První České Ghíčko
ceske-ghicko-berenika2-websize Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

„Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. V Českém Ghíčku přepouštíme máslo ručně v malých dávkách, stejně pak probíhá celá další jeho příprava až po plnění do sklenic a etiketování. Díky svým vlastnostem a složení je ghí velmi dobře stravitelné, podporuje vstřebávání živin, má regenerační účinky, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost. Pro své účinky na zdraví je dnes řazeno mezi superpotraviny,“ říká zakladatelka společnosti.



Pečovatelem roku je Robert Knebl

4. prosince 2019 v 17:32

V gotických prostorách Novoměstské radnice v Praze 2 se konal již 17. ročník Národní ceny sociálních služeb. Ocenění pro pečovatele roku předávala místostarostka druhé městské části Alexandra Udženija, která si, podle svých slov, velice váží úsilí všech lidí, kteří pracují v sociálních...

Program STARTér umožní vznik nových pracovních míst

3. prosince 2019 v 10:17

Nadační fond Veolia prostřednictvím svého programu STARTér, Věř si a podnikej! schválil koncem listopadu v Olomouci podporu pro 20 nových podnikatelských záměrů. Díky nim získá práci 26 osob, z toho 5 zdravotně znevýhodněných.

Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

28. listopadu 2019 ve 20:48

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí...

Árie naopak zazní na Novodvorské

28. listopadu 2019 v 07:51

Obecně prospěšná společnost Polovina nebe zve na již 5. ročník benefičního koncertu Muzikálem bez bariér, který se bude konat 3. prosince od 19 hodin ve velkém bezbariérovém sále Kulturního centra Novodvorská, Novodvorská 151, Praha 4, u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně...

Proč je kolagen důležitý a v jakém jídle ho najdeme

26. listopadu 2019 v 15:30

Pravděpodobně přemýšlíte o kolagenu v spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže. Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni,...

Další články
Nahoru