dnes
Pondělí - zatazeno
24°C
zítra
Úterý - polojasno
25°C
pozítří
Středa - oblacno
30°C
Právo

GDPR je už nějakou dobu s námi, na co si dávat největší pozor?

Úřad pro ochranu osobních údajů na svých stránkách pravidelně zveřejňuje odpovědi na dotazy, které poskytl v rámci svobodného přístupu k informacím. Z nich je zřejmé několik velmi zajímavých skutečností.

1)      navzdory některým poplašným zprávám Úřad pro ochranu osobních údajů do data poskytnutí informace (tj. do 1. listopadu) neudělil ani jednu pokutu dle GDPR;

2)      jen za období od 25. května 2018 do 1. listopadu 2018 úřad přijal 1993 stížností;

3)      ve druhé polovině října 2018 pracovalo v kontrolním odboru Úřadu pro ochranu osobních údajů 28 zaměstnanců, na jednotlivých inspektorátech pak pracovalo na kontrolním odboru 17 osob.

Co nám uvedené skutečnosti napovídají? V první řadě to, že Úřad pro ochranu osobních údajů (dále „ÚOOÚ“) přistupuje k povinnostem na ochranu osobních údajů prozatím poměrně vstřícně a snaží se nesrovnalosti řešit spíše v rámci opatření k nápravě. I s ohledem na postup ÚOOÚ v předchozích měsících však není možné spoléhat na benevolenci u úmyslného porušování předpisů na ochranu osobních údajů. Naopak ÚOOÚ může „přimhouřit oko“ v případě, kdy jde o neúmyslné a méně závažné porušení. Vstřícný přístup nelze tedy očekávat například  v případě hromadného rozesílání nevyžádané elektronické pošty.

Dále je vidět, že lidé stížností podávají poměrně často a je proto důležité postupovat vůči nim s maximální vstřícností. Ne vždy jsou požadavky subjektů údajů (lidí) oprávněné, v takovém případě ale doporučujeme poskytnout co nejotevřenější vysvětlení, proč požadavku nemůže být vyhověno. Předcházení stížnostem je nejúčinnější obranou proti zbytečným a zatěžujícím kontrolám.

vit-hruska

Mgr. Vít Hruška, LL.M.

Vzhledem k počtu stížností a počtu zaměstnanců na kontrolním oddělení u ÚOOÚ, a zároveň k tomu, že zaměstnanci ÚOOÚ mají na starosti významně širší agendu, nežli pouhou kontrolu správců a zpracovatelů, je pravděpodobné, že první ke kontrole přijdou na řadu ti, na které je nejvíce stížností.

Přestože není nutné propadat hysterii, kterou se někteří i nadále snaží vyvolávat, je třeba neusnout na vavřínech a klást důraz na korektní a zodpovědné vystupování vůči subjektům údajů.

Autorem textu je Mgr. Vít Hruška, advokátní koncipient 

www.maceklegal.cz


Exekutorská komora: Insolvenční správce bude kontrolovat, zda má povinný dost velký plat

10. června 2019 ve 12:06

Očekávaná novela insolvenčního zákona, která by měla zjednodušit vstup dlužníků do oddlužení, nedávno nabyla účinnosti. Přesně to bylo v sobotu 1. června. Touto novelou chtějí zákonodárci řešit zejména vícečetné exekuce, neboť vzrůstá podíl dlužníků, kteří mají 10 i více exekucí a nejsou schopni...

Předkupní právo ke garážovému státní v procesu legislativní změny

31. května 2019 v 09:37

Současná úprava koupě bytové jednotky s garážovým stáním v hromadné garáži se zdá být zbytečně komplikovaná. V legislativním procesu je výjimka z předkupního práva, která by měla být obsažena v novele občanského zákoníku. 

Roste zájem lidí o využívání služeb Evropského spotřebitelského centra

24. dubna 2019 v 09:22

Stále více lidí využívá služby Evropského spotřebitelského centra ČR (ESC). Za poslední dva roky jejich počet vzrostl o 155 procent, z 1117 v roce 2016 na loňských 2849. Spotřebitelé žádali o informace o svých právech na jednotném trhu a o bezplatnou pomoc ve sporech s podnikateli z ostatních zemí...

Bezplatná právní poradna sociálně slabším občanům

19. března 2019 v 08:23

Praha 9 poskytuje bezplatně právní poradnu občanům, kteří nemohou za právní služby platit a mají trvalý pobyt na území MČ Prahy 9.

Žádné zásadní změny nepřinese, ale… Co změní nový zákon o zpracování osobních údajů?

17. března 2019 ve 12:24

Je to už poměrně dlouho, co GDPR nabylo účinnosti. Zároveň s ním měl dle původních plánů českých zákonodárců nabýt účinnosti i zákon, který měl pomoci GDPR v některých otázkách upřesnit nebo vyjasnit. Jak to tak ale u nás bývá, GDPR je účinné bezmála deset měsíců a adaptační zákon, tj. zákon...

Praha 13: Bezplatná právní poradna na radnici

1. března 2019 v 07:30

Základní právní poradenství nabízí radnice třinácté městské části občanům v problematické situaci. Centrum právní pomoci poskytuje občanům Prahy 13 základní právní poradenství zdarma.

Novinky pro podnikatele a zaměstnavatele v roce 2019

22. prosince 2018 v 08:30

Jste podnikatel nebo zaměstnavatel a nejste si jistý, jaké legislativní změny a novinky Vás čekají v roce 2019? Přinášíme vám článek se stručným shrnutím, co vás čeká příští rok.

Jak s nevyčerpanou dovolenou ke konci roku? Převádí se do nového roku, propadá nebo se proplácí?

21. prosince 2018 v 08:17

Nevyčerpaná dovolená se převádí do dalšího kalendářního roku. Nepropadá a ani se neproplácí. Zaměstnavatel vám peníze místo dovolené nabídnout ani nesmí. Vyplatit nevyčerpanou dovolenou vám může pouze v případě skončení pracovního poměru. Zaměstnavatel by vám měl následně umožnit převedenou...

Proč (ne)uzavřít smlouvu o výkonu funkce jednatele?

16. prosince 2018 ve 22:13

Jste jednatelem v s.r.o. a chcete za výkon funkce kromě poděkování ze strany společníků získávat i finanční odměnu? Případně jste sami společníkem s.r.o. a zároveň jednatelem a máte v úmyslu vyplácet (si) za výkon funkce odměnu? Pokud jste na předchozí otázky odpověděli „ano“, budou se Vám hodit...

Další články
Nahoru