dnes
Sobota - prehanky-dest
21°C
zítra
Neděle - polojasno
26°C
pozítří
Pondělí - prehanky-dest
28°C
Právo

GDPR je už nějakou dobu s námi, na co si dávat největší pozor?

Úřad pro ochranu osobních údajů na svých stránkách pravidelně zveřejňuje odpovědi na dotazy, které poskytl v rámci svobodného přístupu k informacím. Z nich je zřejmé několik velmi zajímavých skutečností.

1)      navzdory některým poplašným zprávám Úřad pro ochranu osobních údajů do data poskytnutí informace (tj. do 1. listopadu) neudělil ani jednu pokutu dle GDPR;

2)      jen za období od 25. května 2018 do 1. listopadu 2018 úřad přijal 1993 stížností;

3)      ve druhé polovině října 2018 pracovalo v kontrolním odboru Úřadu pro ochranu osobních údajů 28 zaměstnanců, na jednotlivých inspektorátech pak pracovalo na kontrolním odboru 17 osob.

Co nám uvedené skutečnosti napovídají? V první řadě to, že Úřad pro ochranu osobních údajů (dále „ÚOOÚ“) přistupuje k povinnostem na ochranu osobních údajů prozatím poměrně vstřícně a snaží se nesrovnalosti řešit spíše v rámci opatření k nápravě. I s ohledem na postup ÚOOÚ v předchozích měsících však není možné spoléhat na benevolenci u úmyslného porušování předpisů na ochranu osobních údajů. Naopak ÚOOÚ může „přimhouřit oko“ v případě, kdy jde o neúmyslné a méně závažné porušení. Vstřícný přístup nelze tedy očekávat například  v případě hromadného rozesílání nevyžádané elektronické pošty.

Dále je vidět, že lidé stížností podávají poměrně často a je proto důležité postupovat vůči nim s maximální vstřícností. Ne vždy jsou požadavky subjektů údajů (lidí) oprávněné, v takovém případě ale doporučujeme poskytnout co nejotevřenější vysvětlení, proč požadavku nemůže být vyhověno. Předcházení stížnostem je nejúčinnější obranou proti zbytečným a zatěžujícím kontrolám.

vit-hruska

Mgr. Vít Hruška, LL.M.

Vzhledem k počtu stížností a počtu zaměstnanců na kontrolním oddělení u ÚOOÚ, a zároveň k tomu, že zaměstnanci ÚOOÚ mají na starosti významně širší agendu, nežli pouhou kontrolu správců a zpracovatelů, je pravděpodobné, že první ke kontrole přijdou na řadu ti, na které je nejvíce stížností.

Přestože není nutné propadat hysterii, kterou se někteří i nadále snaží vyvolávat, je třeba neusnout na vavřínech a klást důraz na korektní a zodpovědné vystupování vůči subjektům údajů.

Autorem textu je Mgr. Vít Hruška, advokátní koncipient 

www.maceklegal.cz


Praha 15: Právní poradna pro seniory a matky samoživitelky

10. srpna 2020 v 15:27

Senioři a matky samoživitelky se mohou obrátit na právní poradnu, která je k dispozici každou středu od 9 hodin.

Jak funguje úschova kupní ceny a proč je důležitá?

30. července 2020 v 11:29

Při uzavírání kupní smlouvy na nemovitost je nezbytná úschova kupní ceny. Úschova oběma smluvním stranám, tedy jak prodávajícímu, tak kupujícímu, zaručí, že se peníze dostanou ve správném okamžiku do správných rukou.

Novela občanského zákoníku upravuje práva pronajímatelů bytů i mění povinnost předkupního práva

9. července 2020 v 09:36

První červencový den vstoupila v platnost novela občanského zákoníku, která upravuje práva pronajímatelů bytů i mění povinnost předkupního práva, které se defacto ruší, kromě uvedených výjimek. Novela se dále dotýká i bytového spoluvlastnictví a společenství vlastníků...

Právní poradna Prahy 13 zdarma

8. července 2020 v 07:22

Základní právní poradenství zdarma nabízí radnice třinácté městské části občanům v problematické situaci.

Víte už o novém právu pronajímatele zahrnout smluvní pokutu do nájemní smlouvy?

2. července 2020 v 10:56

Dikce ustanovení občanského zákoníku (dále jako „OZ“) o nájemní smlouvě sledovala od počátku primárně ochranu nájemce jako slabší smluvní strany. Promítnutím této ochrany je celá řada ustanovení, z nichž jedno z nich s účinností od 1.07.2020 doznalo novelizace zákonem č....

Poslanci budou rozhodovat o posílení ochrany spotřebitelů na tuzemském trhu

16. června 2020 ve 12:23

Novela energetického zákona po dvou letech příprav dorazila do Parlamentu ČR. Poslanci v příštích měsících rozhodnou o tom, jak moc se posílí ochrana spotřebitelů na tuzemském trhu. Poprvé budou například definovat, kdo je to zprostředkovatel v energetickém obchodě a jaký má být obsah jeho...

innogy varuje: šmejdské praktiky se rozšiřují i na online srovnávačích

15. června 2020 v 11:02

innogy varuje své zákazníky i veřejnost, aby velmi zvážili užití a především výsledky, které jim nabízí řada online srovnávačů při výběru dodavatelů energie. Energetická skupina dlouhodobě sleduje a vyhodnocuje jejich činnost, a stále více zjišťuje, že se uchylují ke skrytému nekalému obchodnímu...

Právní poradna pro seniory Prahy 15

13. června 2020 ve 21:27

Praha 15 zřídila právní poradnu pro seniory, která jim bude k dispozici od 17. června každou středu od 9 do 15 hodin.

Necháváte si vytvořit logo na míru? Trvejte na uzavření smlouvy, vyhnete se možným problémům

10. června 2020 v 16:50

Našim klientům často přihlašujeme ochranné známky, jak pro Českou republiku, tak pro Evropskou Unii. Když přihlášku ochranné známky diskutujeme, vždy se klientů ptáme, jakým způsobem mají ošetřený smluvní vztah s grafikem jako tvůrcem jejich loga. Ve většině případů s překvapením zjišťujeme, že...

Další články
Nahoru