dnes
Středa - zatazeno
10°C
zítra
Čtvrtek - zatazeno
12°C
pozítří
Pátek - prehanky-dest
9°C
Právo

GDPR je už nějakou dobu s námi, na co si dávat největší pozor?

Úřad pro ochranu osobních údajů na svých stránkách pravidelně zveřejňuje odpovědi na dotazy, které poskytl v rámci svobodného přístupu k informacím. Z nich je zřejmé několik velmi zajímavých skutečností.

1)      navzdory některým poplašným zprávám Úřad pro ochranu osobních údajů do data poskytnutí informace (tj. do 1. listopadu) neudělil ani jednu pokutu dle GDPR;

2)      jen za období od 25. května 2018 do 1. listopadu 2018 úřad přijal 1993 stížností;

3)      ve druhé polovině října 2018 pracovalo v kontrolním odboru Úřadu pro ochranu osobních údajů 28 zaměstnanců, na jednotlivých inspektorátech pak pracovalo na kontrolním odboru 17 osob.

Co nám uvedené skutečnosti napovídají? V první řadě to, že Úřad pro ochranu osobních údajů (dále „ÚOOÚ“) přistupuje k povinnostem na ochranu osobních údajů prozatím poměrně vstřícně a snaží se nesrovnalosti řešit spíše v rámci opatření k nápravě. I s ohledem na postup ÚOOÚ v předchozích měsících však není možné spoléhat na benevolenci u úmyslného porušování předpisů na ochranu osobních údajů. Naopak ÚOOÚ může „přimhouřit oko“ v případě, kdy jde o neúmyslné a méně závažné porušení. Vstřícný přístup nelze tedy očekávat například  v případě hromadného rozesílání nevyžádané elektronické pošty.

Dále je vidět, že lidé stížností podávají poměrně často a je proto důležité postupovat vůči nim s maximální vstřícností. Ne vždy jsou požadavky subjektů údajů (lidí) oprávněné, v takovém případě ale doporučujeme poskytnout co nejotevřenější vysvětlení, proč požadavku nemůže být vyhověno. Předcházení stížnostem je nejúčinnější obranou proti zbytečným a zatěžujícím kontrolám.

vit-hruska

Mgr. Vít Hruška, LL.M.

Vzhledem k počtu stížností a počtu zaměstnanců na kontrolním oddělení u ÚOOÚ, a zároveň k tomu, že zaměstnanci ÚOOÚ mají na starosti významně širší agendu, nežli pouhou kontrolu správců a zpracovatelů, je pravděpodobné, že první ke kontrole přijdou na řadu ti, na které je nejvíce stížností.

Přestože není nutné propadat hysterii, kterou se někteří i nadále snaží vyvolávat, je třeba neusnout na vavřínech a klást důraz na korektní a zodpovědné vystupování vůči subjektům údajů.

Autorem textu je Mgr. Vít Hruška, advokátní koncipient 

www.maceklegal.cz


Novinky pro podnikatele a zaměstnavatele v roce 2019

22. prosince 2018 v 08:30

Jste podnikatel nebo zaměstnavatel a nejste si jistý, jaké legislativní změny a novinky Vás čekají v roce 2019? Přinášíme vám článek se stručným shrnutím, co vás čeká příští rok.

Jak s nevyčerpanou dovolenou ke konci roku? Převádí se do nového roku, propadá nebo se proplácí?

21. prosince 2018 v 08:17

Nevyčerpaná dovolená se převádí do dalšího kalendářního roku. Nepropadá a ani se neproplácí. Zaměstnavatel vám peníze místo dovolené nabídnout ani nesmí. Vyplatit nevyčerpanou dovolenou vám může pouze v případě skončení pracovního poměru. Zaměstnavatel by vám měl následně umožnit převedenou...

Proč (ne)uzavřít smlouvu o výkonu funkce jednatele?

16. prosince 2018 ve 22:13

Jste jednatelem v s.r.o. a chcete za výkon funkce kromě poděkování ze strany společníků získávat i finanční odměnu? Případně jste sami společníkem s.r.o. a zároveň jednatelem a máte v úmyslu vyplácet (si) za výkon funkce odměnu? Pokud jste na předchozí otázky odpověděli „ano“, budou se Vám hodit...

Hlavní město podporuje novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu

12. prosince 2018 v 07:25

Vláda České republiky 3. prosince projednala a schválila novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Městská rada oproti původnímu stanovisku tento pohled přehodnotila a novelu vlády podporuje. Rada hl. m. Prahy se vyslovila zejména pro podporu principu kontroly územních samosprávných celků ze...

Výpověď v práci? Jaké má zaměstnanec právo, ale i povinnosti

30. listopadu 2018 v 10:45

Zaměstnavatel odmítl podepsat moji výpověď. Co s tím? Odpovídá Jana Kaplická z Profesia.cz. Výpověď z pracovního poměru je jednostranný akt – znamená to, že výpověď se druhé straně prostě dá. Předání výpovědi ale má svá pravidla: výpověď musí být vždy písemná a v písemné podobě musí být vždy...

Zamýšlíte vstoupit do společnosti jako tichý společník?

10. listopadu 2018 v 18:13

V naší advokátní kanceláři Macek Legal často pro své klienty připravujeme smlouvy o tiché společnosti v rámci investorských vstupů do společností. Pro přiblížení, jak takové tiché společenství funguje, jaké má výhody a jaká úskalí, jsme se rozhodli napsat tento...

Nakupujte jako Němci nebo Francouzi, od prosince na národnosti nezáleží

8. listopadu 2018 v 08:14

Paní Jana nechává vánoční nákupy vždy až na prosinec a většinou nakupuje online. Letos svým vnoučatům může vybrat ten nejlepší dárek ve francouzských, švédských nebo třeba portugalských e-shopech. Koupí je za stejných podmínek jako místní občané. Může za to nové nařízení Evropské unie, které od...

Pozor na vyžadování souhlasu se zpracováním osobních údajů

7. listopadu 2018 v 07:59

Od 25. května 2018, kdy nabylo účinnosti obecné nařízení na ochranu osobních údajů, nebo-li GDPR (General Data Protection Regulation), jsou internetové stránky a hlavně emailové schránky uživatelů zahlceny požadavky na udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů. Řada příjemců těchto žádostí na...

Praha 9: Bezplatná právní poradna

28. září 2018 v 08:15

Tato služba je poskytována sociálně slabším občanům, kteří nemohou za právní služby platit a mají trvalý pobyt na území MČ Prahy 9. K poskytnutí služby je třeba doložit doklad totožnosti s trvalým pobytem na území Prahy 9– Vysočany, Libeň, Střížkov, Prosek, Hloubětín,...

Další články
Nahoru