dnes
Úterý - jasno
1°C
zítra
Středa - polojasno
2°C
pozítří
Čtvrtek - snih
0°C
Právo

GDPR je už nějakou dobu s námi, na co si dávat největší pozor?

Úřad pro ochranu osobních údajů na svých stránkách pravidelně zveřejňuje odpovědi na dotazy, které poskytl v rámci svobodného přístupu k informacím. Z nich je zřejmé několik velmi zajímavých skutečností.

1)      navzdory některým poplašným zprávám Úřad pro ochranu osobních údajů do data poskytnutí informace (tj. do 1. listopadu) neudělil ani jednu pokutu dle GDPR;

2)      jen za období od 25. května 2018 do 1. listopadu 2018 úřad přijal 1993 stížností;

3)      ve druhé polovině října 2018 pracovalo v kontrolním odboru Úřadu pro ochranu osobních údajů 28 zaměstnanců, na jednotlivých inspektorátech pak pracovalo na kontrolním odboru 17 osob.

Co nám uvedené skutečnosti napovídají? V první řadě to, že Úřad pro ochranu osobních údajů (dále „ÚOOÚ“) přistupuje k povinnostem na ochranu osobních údajů prozatím poměrně vstřícně a snaží se nesrovnalosti řešit spíše v rámci opatření k nápravě. I s ohledem na postup ÚOOÚ v předchozích měsících však není možné spoléhat na benevolenci u úmyslného porušování předpisů na ochranu osobních údajů. Naopak ÚOOÚ může „přimhouřit oko“ v případě, kdy jde o neúmyslné a méně závažné porušení. Vstřícný přístup nelze tedy očekávat například  v případě hromadného rozesílání nevyžádané elektronické pošty.

Dále je vidět, že lidé stížností podávají poměrně často a je proto důležité postupovat vůči nim s maximální vstřícností. Ne vždy jsou požadavky subjektů údajů (lidí) oprávněné, v takovém případě ale doporučujeme poskytnout co nejotevřenější vysvětlení, proč požadavku nemůže být vyhověno. Předcházení stížnostem je nejúčinnější obranou proti zbytečným a zatěžujícím kontrolám.

vit-hruska

Mgr. Vít Hruška, LL.M.

Vzhledem k počtu stížností a počtu zaměstnanců na kontrolním oddělení u ÚOOÚ, a zároveň k tomu, že zaměstnanci ÚOOÚ mají na starosti významně širší agendu, nežli pouhou kontrolu správců a zpracovatelů, je pravděpodobné, že první ke kontrole přijdou na řadu ti, na které je nejvíce stížností.

Přestože není nutné propadat hysterii, kterou se někteří i nadále snaží vyvolávat, je třeba neusnout na vavřínech a klást důraz na korektní a zodpovědné vystupování vůči subjektům údajů.

Autorem textu je Mgr. Vít Hruška, advokátní koncipient 

www.maceklegal.cz


Zvyšování nájemného má svá pravidla. Znáte je?

5. prosince 2019 v 10:43

Pronajímatel má sice právo na úpravu výše nájmu, ovšem musí dodržet určitá pravidla stanovená nájemní smlouvou nebo zákonem. V jakých případech je navýšení nájemného oprávněné? O kolik je přípustné a za jakých podmínek? Existuje jeho maximální hranice? A jaká pravidla musí obě strany...

Další články
Nahoru