Důvodů zjistit si hladinu cholesterolu je podle profesora Vrablíka několik. Problémy se týkají už i mladých lidí
1. října 2020 14:36
Vysoká hladina cholesterolu se netýká jenom mužů i žen ve věku 40 až 65 let, ale významnou roli při zvyšování hladin cholesterolu hraje genetika, a proto máme i řadu osob s vysokou koncentrací cholesterolu v mladém věku.
Většinu cholesterolu si „vyrobí“ náš organismus sám, a část ho přijímáme ve stravě. Je součástí každé buňky v lidském těle a je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Cholesterol je pro náš organismus nepostradatelný, ale zároveň ho nesmíme mít v krvi nadbytek.
„Zvýšená hladina cholesterolu netrápí jenom pacienty ve věku 40 až 65 let, ale postihuje i významně mladší osoby. Navíc moderní životní styl podporuje vzestup hladin cholesterolu, takže musíme upozornit, že se tento problém týká stále i mladší generace,“ říká profesor Michal Vrablík.
Hrozí onemocnění srdce a cév
Z pohledu historie lidstva žijeme v období blahobytu, hodně jíme, ale málo se hýbeme. A tím přibývá mnoho lidí s vysokou hladinou „špatného“ LDL cholesterolu. Ten se může usazovat ve stěnách cév a zužuje tak prostor pro průtok krve.
Denně si tyto choroby vyžádají zhruba 160 lidských životů, což představuje úmrtí jednoho člověka každých 9 minut. Zvýšená hladina cholesterolu, kterou má téměř 70 procent dospělé české populace, je jedním z rizikových faktorů těchto onemocnění. Hladinu cholesterolu vám nechá změřit praktický lékař v rámci preventivních prohlídek.
Jste to, co co jíte
Jestli svou hladinu cholesterolu neznáte, měli byste to co nejdříve napravit. Jaké jsou faktory, které zvyšují pravděpodobnost, že ji máte zvýšenou? Patří mezi ně dědičná vysoká hladina cholesterolu u přímých příbuzných nebo výskyt srdečních a cévních onemocnění v rodině.
Dalšími riziky pro cévní postižení jsou cukrovka, vysoký krevní tlak, nadváha nebo obezita, věk přes 40 let, jídelníček obsahující velké množství tuků živočišného původu, kouření a malá pohybová aktivita.
Prevence je polovinou úspěchu
V boji proti zvýšenému cholesterolu je důležitá prevence. Dieta ke snížení hladin cholesterolu je vhodná pro každého, v podstatě se překrývá s doporučeními pro obecně zdravé stravování.
Spočívá zejména v omezení konzumace tuků živočišného původu, jako je máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso, vnitřnosti, žloutky a uzeniny. Změnu jídelníčku je třeba dodržovat dlouhodobě – nejde o žádnou „nárazovku“ před kontrolou u lékaře.
Dále je vhodné zařadit do denního programu dostatečné množství pohybu, který má vliv na zvýšení hladiny „hodného“ cholesterolu a pomůže vám bojovat i proti nadváze a obezitě.
Pokud nezabírá ani dlouhodobá změna životního stylu, přichází na řadu farmakoterapie předepsaná ošetřujícím lékařem.