Dnes Pátek - zatazeno 18°C
Zítra Sobota - jasno 22°C
Pátek 29. 3. 2024
Svátek má Taťána
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Důvodů zjistit si hladinu cholesterolu je podle profesora Vrablíka několik. Problémy se týkají už i mladých lidí
Riziky pro cévní postižení jsou kouření i špatné stravování. Ilustrační foto: Freeimages.com

Důvodů zjistit si hladinu cholesterolu je podle profesora Vrablíka několik. Problémy se týkají už i mladých lidí

Vysoká hladina cholesterolu v krvi nebolí, takže mnoho lidí se jí neznepokojuje. Přitom se ale jedná o závažný zdravotní problém. Ten může vést k vážným nemocem srdce a cév. A ve vážných případech může končit infarktem či mrtvicí. Ty jsou v České republice stejně jako ve většině vyspělých zemí nejčastější příčinou úmrtí. 

Vysoká hladina cholesterolu se netýká jenom mužů i žen ve věku 40 až 65 let, ale významnou roli při zvyšování hladin cholesterolu hraje genetika, a proto máme i řadu osob s vysokou koncentrací cholesterolu v mladém věku.

Většinu cholesterolu si „vyrobí“ náš organismus sám, a část ho přijímáme ve stravě. Je součástí každé buňky v lidském těle a je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Cholesterol je pro náš organismus nepostradatelný, ale zároveň ho nesmíme mít v krvi nadbytek.

„Zvýšená hladina cholesterolu netrápí jenom pacienty ve věku 40 až 65 let, ale postihuje i významně mladší osoby. Navíc moderní životní styl podporuje vzestup hladin cholesterolu, takže musíme upozornit, že se tento problém týká stále i mladší generace,“ říká profesor Michal Vrablík.

Hrozí onemocnění srdce a cév

Z pohledu historie lidstva žijeme v období blahobytu, hodně jíme, ale málo se hýbeme. A tím přibývá mnoho lidí s vysokou hladinou „špatného“ LDL cholesterolu. Ten se může usazovat ve stěnách cév a zužuje tak prostor pro průtok krve.

Pokud nemáte hodnotu LDL cholesterolu v pořádku, může se u vás časem objevit závažné onemocnění srdce a cév způsobené aterosklerózou (kornatění tepen) jakými jsou mozková mrtvice nebo infarkt myokardu. Tyto choroby mají na svědomí více polovinu úmrtí v České republice, a nevyhýbají se ani čtyřicetiletým.

Denně si tyto choroby vyžádají zhruba 160 lidských životů, což představuje úmrtí jednoho člověka každých 9 minut. Zvýšená hladina cholesterolu, kterou má téměř 70 procent dospělé české populace, je jedním z rizikových faktorů těchto onemocnění. Hladinu cholesterolu vám nechá změřit praktický lékař v rámci preventivních prohlídek.

Jste to, co co jíte

Jestli svou hladinu cholesterolu neznáte, měli byste to co nejdříve napravit. Jaké jsou faktory, které zvyšují pravděpodobnost, že ji máte zvýšenou? Patří mezi ně dědičná vysoká hladina cholesterolu u přímých příbuzných nebo výskyt srdečních a cévních onemocnění v rodině.

Dalšími riziky pro cévní postižení jsou cukrovka, vysoký krevní tlak, nadváha nebo obezita, věk přes 40 let, jídelníček obsahující velké množství tuků živočišného původu, kouření a malá pohybová aktivita.

Dalším rizikovým faktorem je i dlouhodobý stres. Ten je běžný především u mladší generace, která často žije hektickým pracovním životem. Dlouhodobý stres dokáže zvýšit nejenom krevní tlak, ale u některých jedinců zároveň zvyšuje hladinu cholesterolu.

Prevence je polovinou úspěchu

V boji proti zvýšenému cholesterolu je důležitá prevence. Dieta ke snížení hladin cholesterolu je vhodná pro každého, v podstatě se překrývá s doporučeními pro obecně zdravé stravování.

Spočívá zejména v omezení konzumace tuků živočišného původu, jako je máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso, vnitřnosti, žloutky a uzeniny. Změnu jídelníčku je třeba dodržovat dlouhodobě – nejde o žádnou „nárazovku“ před kontrolou u lékaře.

Dále je vhodné zařadit do denního programu dostatečné množství pohybu, který má vliv na zvýšení hladiny „hodného“ cholesterolu a pomůže vám bojovat i proti nadváze a obezitě.

Pokud nezabírá ani dlouhodobá změna životního stylu, přichází na řadu farmakoterapie předepsaná ošetřujícím lékařem.


Autor: Karel Netolický

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

Dnes v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Přivítejte jaro s vůněmi od Asombroso

9. března 2024 v 16:16

Nezbytným doplňkem jarních dnů je nový parfém. Dopřejte si proto vůni, která podtrhne vaši jedinečnost v tomto nejkrásnějším období roku. Vsaďte na vůně od ikonické značky Asombroso, jejímž autorem je světoznámý návrhář Osmany Laffita. I ve svých vůních se Osmany inspiroval vášnivou energií své...

Krčská nemocnice zrušila zákaz návštěv vyhlášený kvůli chřipce

2. března 2024 v 06:22

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze (FTN) ve čtvrtek 29. února zrušila zákaz návštěv vyhlášený kvůli epidemii respiračních nemocí. Důvodem je pokles onemocnění, o čemž informuje pražská hygienická stanice. I přesto však platí dodržování základních hygienických pravidel při pobytu v nemocnici....

Další články
Nahoru