dnes
Sobota - zatazeno
6°C
zítra
Neděle - obcasny-dest
6°C
pozítří
Pondělí - prehanky-snih-dest
5°C
Dříve bylo u nás opěvované, dnes ho spousta lidí zatracuje. Krejsek se snaží vysvětlit nejčastější mýty a polopravdy
Ilustrační foto: Pixmac.cz

Dříve bylo u nás opěvované, dnes ho spousta lidí zatracuje. Krejsek se snaží vysvětlit nejčastější mýty a polopravdy

Mléko způsobuje v těle záněty, řada lidí je na něj alergická, mléko zahleňuje, mléko je příčinou obezity a další podobná negativní tvrzení bychom o této potravině našli za poslední roky stovky. Přitom byla dříve tak opěvovaná. Čemu tedy máme věřit, když se neustále dočítáme protiklady? A to se zdaleka netýká jenom mléka.

Říká se, že polopravda je horší než lež. Mnoho z nich se objevuje i v souvislosti s mlékem a mléčnými výrobky. Můžeme se dočíst, že konzumace mléka a mléčných výrobků vede k obezitě a může také poškodit v podstatě všechny naše tělní soustavy. Argumentuje se, že největší četnost lidí s nadváhou či s obezitou je v nejvyspělejších zemích, kde se konzumuje nejvíce mléka. Jenže toto tvrzení je velmi rozporuplné.

Konzumace mléka a nadváha?

prof-rndr-jan-krejsek-csc-bile-plus-nahled

prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

„Zdaleka již neplatí, že obézní lidé žijí pouze ve vyspělých zemích Evropy a Ameriky. Vidíme doslova pandemii obezity, zvláště mezi mladými lidmi, ve většině rozvojových zemí světa,“ vysvětluje Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN v Hradci Králové, odborník projektu Bílé plus. „Nikdo nemůže zpochybnit skutečnost, že mléko a mléčné výrobky jsou nutričně i energeticky velmi bohaté. Musíme je tedy považovat za vydatné jídlo a tomu také přizpůsobit náš celkový jídelníček. Měl by tedy zahrnovat převahu potravy rostlinného původu, která je rozumně doplněna o živočišné bílkoviny a tuky. Přítomny by proto měly být i mléčné potraviny, a to pro své nenahraditelné nutriční parametry,“ sděluje.

S jistotou se dá tvrdit, že lidé s obezitou se do tohoto stavu rozhodně nedostali primárně konzumací mléka a mléčných výrobků. Jejich nadměrná hmotnost se odráží v jejich nezdravém životním stylu, v němž chybí dostatek pohybu a preference organismu prospěšných potravin, tedy zeleniny a ovoce.

Pití mléka a odvápňování kostí?

„Neexistují žádné důkazy, že by pití mléka mohlo kostní hmotu negativně ovlivnit. Je to naopak, mléko v sobě obsahuje vápník, fosfor a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami obsahujícími všechny esenciální aminokyseliny a také vitamín D. Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí,“ říká.

Mléko vs. průjmy a zácpy

Alternativní lidé navíc varují populaci před produkty z mléka a tvrdí, že jsou příčinou jak průjmu, tak i zácpy. Tím se ale dopouští velkého omylu. Nerovnováhu organismu, která se projevuje problémy s trávením a vylučováním, mohou pozitivně ovlivnit právě zakysané mléčné výrobky.

„Ve fermentovaných produktech z mléka (například v jogurtech, podmáslí aj.) jsou kromě velmi cenných nutričních látek přítomny také prospěšné mikroorganismy, které označujeme jako probiotické bakterie. Blahodárný vliv těchto mikrooganismů na trávení prokázalo velké množství vědeckých studií. V případě zácpy působí příznivě na střevní mikrobiotu, která je většinou narušena našimi špatnými stravovacími návyky. Paradoxně velmi výhodně působí probiotické mikroby i v opačné situaci, kdy trpíme průjmem,“ vysvětluje odborník Jan Krejsek. 

Mléko a nedostatek železa či anémie?

Velmi populárním mýtem je tvrzení, že pití mléka způsobuje nedostatek železa a anemii. I to je pouze polopravda, protože mléko patří mezi mnohé složky naší stravy, ve kterých je množství železa skutečně relativně nízké.

„Kromě kojeneckého a batolecího věku, kdy jsou mléčné formule určené pro daný věk obohaceny o železo a kdy není doporučováno pití běžného mléka, musíme svůj jídelníček obohatit o potraviny, jež jsou na železo bohaté. Za případnou anemii tedy není na vině mléko, ale nenormální skladba jídelníčku, ve které nejsou zdroje železa,“ upřesňuje Krejsek.

Mléko a alergie či nesnášenlivost?

Často se stává, že lidé tyto dva pojmy zaměňují, nebo ztotožňují. Jenže nesnášenlivostí (intolerancí) mléka rozumíme sníženou aktivitu enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr – laktózu. Lidé s nízkou aktivitou laktázy laktózu dostatečně nerozkládají, a to jim pak způsobuje problémy, jakými jsou nejčastěji nadýmání, bolest břicha či průjem. Takto je u nás postiženo méně než 5 % dospělých, ovšem jiné lidské populace (např. Asiati) ztrácí v dospělosti laktázovou aktivitu a mléko netolerují.

Vedle nesnášenlivosti mléka může být vzácně příčinou zdravotních obtíží vyvolaných konzumací mléka a mléčných výrobků alergie na složky mléka.

Případy alergie na mléčnou bílkovinu jsou v naší populaci ještě vzácnější než případy intolerance. Nejčastěji se vyskytují v dětském věku (2 – 3 % tříletých dětí). Většina dětských pacientů však z těchto obtíží „vyroste“ a v dospělosti je u nás výskyt alergie na mléko odhadován na 0,1–0,5% populace.

Škodlivé látky v krmivu dojnic

Bezpečnost potravin nejen z mikrobiálního původu, ale i s ohledem na další škodliviny, je prioritou politiky EU. V žádném případě neobstojí tvrzení, že se do mléka dojnic mohou dostávat škodlivé látky z jejich krmení. V potravinářských standardech je dále zákaz jakékoliv přidávání „éček“ či ředění mléka vodou.

„Je všeobecně známo, že v současné době Evropa prožívá až kritickou nadprodukci mléka. To umožňuje zpracovatelům mléka zvyšovat nároky na kvalitu mléčné suroviny. Žádný sedlák, který by neplnil tyto přísně sledované ukazatele kvality mléčné suroviny, mléko zpracovateli neprodá,“ dodává Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN v Hradci Králové, odborník projektu Bílé plus.


Na tyto vážné následky není připravena téměř polovina Čechů. Unikátní průzkum ukázal, jak by se zachovali. Došlo by i na úplatky…

14. listopadu 2017 v 08:57 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Téměř polovina Čechů (45 %) není připravena na situaci, že by kvůli vážnému zranění při autonehodě mohla přijít o pravidelný měsíční příjem a že by si jejich léčení a rehabilitace vyžádaly další finanční náklady. Denně nebo téměř denně přitom v České republice jezdí 63 % z celkem 6,7 milionu...

Bohužel nabývá na síle, je už čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Podle profesora Kolka statisíce lidí o své nemoci neví, navíc i přes příznaky nejdou k doktorovi

14. listopadu 2017 v 08:25 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) se stává čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí doma i ve světě. Podle plicních lékařů se v nejbližších letech dostane až na třetí místo pomyslného mortalitního žebříčku. Na tuto plicní nemoc v Česku ročně zemře přes 3500 lidí, tedy o 70 % více než...

Dávejte si pozor: Tento novodobý syndrom může vést až k velkým problémům plotének. A dnes se týká už i dvacetiletých, což bylo dřív nevídané

9. listopadu 2017 ve 13:06 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Moderní doba nám přináší spoustu nových digitálních možností, ale ty s sebou nesou i mnoho negativ v podobě bolestí či zranění pohybového aparátu. Věděli jste například, že tenisový loket nevzniká jenom ze sportu, ale můžete ho mít i z počítače? Primářka rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela...

Nůžky se rozevírají, mnoho žen bohužel ostrouhá. Síto požadavků je velmi přísné

7. listopadu 2017 v 11:16 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Lékaři reprodukčních klinik stojí před neřešitelným problémem – počet neplodných, kteří potřebují cizí vajíčka – oocyty, roste. Ochotné dárkyně však nestačí tuto poptávku pokrývat. Reprodukční kliniky tak prakticky neustále „hladoví” po kvalitních dárkyních...

Když blahobyt zabíjí: Tato nepříliš známá choroba je důsledkem špatného životního stylu, má bohužel vliv na celkové dožití člověka

7. listopadu 2017 v 09:09 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Člověk není schopen se vyrovnat s nadbytkem vymožeností moderní doby. Špatně se stravuje, je ve stresu, má nedostatek pohybu, kouří. Důsledkem toho se rozvíjí řada nemocí, které se označují jako civilizační – nebo také nemoci z blahobytu (cukrovka, cévní mozková příhoda, deprese, obezita,...

Pokud tyto choulostivé problémy nezačnete řešit včas, může docházet k jejich zhoršování. Zdravotní komplikace je mylně spojována jen se staršími lidmi, ale trpí i polovina žen. Takto diskrétně si můžete pomoci

3. listopadu 2017 ve 14:45 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Inkontinence, neboli samovolný únik moči či stolice, je mylně spojována především se staršími lidmi. Tento zdravotní problém, který je navíc vnímám jako choulostivé téma vyvolávající bezděky pocit studu, postihuje jak ženy, tak muže všech věkových kategorií. Statistiky uvádějí, že inkontinencí,...

Společné sportování s kolegy má pozitivní efekt na výsledky i atmosféru na pracovišti

3. listopadu 2017 ve 12:55 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Sportování s kolegy je stále oblíbenější. Kromě tradičního fotbalu a volejbalu jsou nyní v kurzu lední hokej, badminton a další kolektivní sporty. Jejich provozování má pozitivní vliv na atmosféru na pracovišti a zlepšuje také pracovní výsledky. I firmy si začínají uvědomovat, že sport se může...

Většina lidí neví, že touto nemocí trpí. Přitom se po padesátce týká každého druhého Čecha

30. října 2017 v 19:08 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Statistiky lékařů ukazují, že různým stupněm osteoporózy onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let. „Mezi její hlavní projevy patří řídnutí kostí, které jsou křehčí a snadno se lámou i během zcela běžných denních aktivit. Dalším problémem je, že většina lidí vůbec neví, že touto nemocí...

innogy: Přes 160 zaměstnanců darovalo krev a krevní plazmu

30. října 2017 v 09:33 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

V rámci již tradiční akce Daruj krev s innogy darovali zaměstnanci minulý týden krev a krevní plazmu.

Eskymákům infarkt nehrozí. Inspirujte se jejich jídelníčkem

30. října 2017 v 07:19 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Oproti přímořským národům konzumujeme velmi málo ryb – přitom právě jejich olej obsahuje vysoké množství omega-3, které mají příznivý účinek na srdce a cévy a snižují riziko infarktu myokardu. Řešení je přitom jednoduché – komu ryby nechutnají, ten může tělu dodat potřebné množství kapslemi...

Další články
Nahoru