dnes
Středa - zatazeno
29°C
zítra
Čtvrtek - bourky
27°C
pozítří
Pátek - zatazeno
22°C
Dříve bylo u nás opěvované, dnes ho spousta lidí zatracuje. Krejsek se snaží vysvětlit nejčastější mýty a polopravdy
Ilustrační foto: Pixmac.cz

Dříve bylo u nás opěvované, dnes ho spousta lidí zatracuje. Krejsek se snaží vysvětlit nejčastější mýty a polopravdy

Mléko způsobuje v těle záněty, řada lidí je na něj alergická, mléko zahleňuje, mléko je příčinou obezity a další podobná negativní tvrzení bychom o této potravině našli za poslední roky stovky. Přitom byla dříve tak opěvovaná. Čemu tedy máme věřit, když se neustále dočítáme protiklady? A to se zdaleka netýká jenom mléka.

Říká se, že polopravda je horší než lež. Mnoho z nich se objevuje i v souvislosti s mlékem a mléčnými výrobky. Můžeme se dočíst, že konzumace mléka a mléčných výrobků vede k obezitě a může také poškodit v podstatě všechny naše tělní soustavy. Argumentuje se, že největší četnost lidí s nadváhou či s obezitou je v nejvyspělejších zemích, kde se konzumuje nejvíce mléka. Jenže toto tvrzení je velmi rozporuplné.

Konzumace mléka a nadváha?

prof-rndr-jan-krejsek-csc-bile-plus-nahled

prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

„Zdaleka již neplatí, že obézní lidé žijí pouze ve vyspělých zemích Evropy a Ameriky. Vidíme doslova pandemii obezity, zvláště mezi mladými lidmi, ve většině rozvojových zemí světa,“ vysvětluje Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN v Hradci Králové, odborník projektu Bílé plus. „Nikdo nemůže zpochybnit skutečnost, že mléko a mléčné výrobky jsou nutričně i energeticky velmi bohaté. Musíme je tedy považovat za vydatné jídlo a tomu také přizpůsobit náš celkový jídelníček. Měl by tedy zahrnovat převahu potravy rostlinného původu, která je rozumně doplněna o živočišné bílkoviny a tuky. Přítomny by proto měly být i mléčné potraviny, a to pro své nenahraditelné nutriční parametry,“ sděluje.

S jistotou se dá tvrdit, že lidé s obezitou se do tohoto stavu rozhodně nedostali primárně konzumací mléka a mléčných výrobků. Jejich nadměrná hmotnost se odráží v jejich nezdravém životním stylu, v němž chybí dostatek pohybu a preference organismu prospěšných potravin, tedy zeleniny a ovoce.

Pití mléka a odvápňování kostí?

„Neexistují žádné důkazy, že by pití mléka mohlo kostní hmotu negativně ovlivnit. Je to naopak, mléko v sobě obsahuje vápník, fosfor a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami obsahujícími všechny esenciální aminokyseliny a také vitamín D. Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí,“ říká.

Mléko vs. průjmy a zácpy

Alternativní lidé navíc varují populaci před produkty z mléka a tvrdí, že jsou příčinou jak průjmu, tak i zácpy. Tím se ale dopouští velkého omylu. Nerovnováhu organismu, která se projevuje problémy s trávením a vylučováním, mohou pozitivně ovlivnit právě zakysané mléčné výrobky.

„Ve fermentovaných produktech z mléka (například v jogurtech, podmáslí aj.) jsou kromě velmi cenných nutričních látek přítomny také prospěšné mikroorganismy, které označujeme jako probiotické bakterie. Blahodárný vliv těchto mikrooganismů na trávení prokázalo velké množství vědeckých studií. V případě zácpy působí příznivě na střevní mikrobiotu, která je většinou narušena našimi špatnými stravovacími návyky. Paradoxně velmi výhodně působí probiotické mikroby i v opačné situaci, kdy trpíme průjmem,“ vysvětluje odborník Jan Krejsek. 

Mléko a nedostatek železa či anémie?

Velmi populárním mýtem je tvrzení, že pití mléka způsobuje nedostatek železa a anemii. I to je pouze polopravda, protože mléko patří mezi mnohé složky naší stravy, ve kterých je množství železa skutečně relativně nízké.

„Kromě kojeneckého a batolecího věku, kdy jsou mléčné formule určené pro daný věk obohaceny o železo a kdy není doporučováno pití běžného mléka, musíme svůj jídelníček obohatit o potraviny, jež jsou na železo bohaté. Za případnou anemii tedy není na vině mléko, ale nenormální skladba jídelníčku, ve které nejsou zdroje železa,“ upřesňuje Krejsek.

Mléko a alergie či nesnášenlivost?

Často se stává, že lidé tyto dva pojmy zaměňují, nebo ztotožňují. Jenže nesnášenlivostí (intolerancí) mléka rozumíme sníženou aktivitu enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr – laktózu. Lidé s nízkou aktivitou laktázy laktózu dostatečně nerozkládají, a to jim pak způsobuje problémy, jakými jsou nejčastěji nadýmání, bolest břicha či průjem. Takto je u nás postiženo méně než 5 % dospělých, ovšem jiné lidské populace (např. Asiati) ztrácí v dospělosti laktázovou aktivitu a mléko netolerují.

Vedle nesnášenlivosti mléka může být vzácně příčinou zdravotních obtíží vyvolaných konzumací mléka a mléčných výrobků alergie na složky mléka.

Případy alergie na mléčnou bílkovinu jsou v naší populaci ještě vzácnější než případy intolerance. Nejčastěji se vyskytují v dětském věku (2 – 3 % tříletých dětí). Většina dětských pacientů však z těchto obtíží „vyroste“ a v dospělosti je u nás výskyt alergie na mléko odhadován na 0,1–0,5% populace.

Škodlivé látky v krmivu dojnic

Bezpečnost potravin nejen z mikrobiálního původu, ale i s ohledem na další škodliviny, je prioritou politiky EU. V žádném případě neobstojí tvrzení, že se do mléka dojnic mohou dostávat škodlivé látky z jejich krmení. V potravinářských standardech je dále zákaz jakékoliv přidávání „éček“ či ředění mléka vodou.

„Je všeobecně známo, že v současné době Evropa prožívá až kritickou nadprodukci mléka. To umožňuje zpracovatelům mléka zvyšovat nároky na kvalitu mléčné suroviny. Žádný sedlák, který by neplnil tyto přísně sledované ukazatele kvality mléčné suroviny, mléko zpracovateli neprodá,“ dodává Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN v Hradci Králové, odborník projektu Bílé plus.


Pohádky, filmy nebo drama. Letní filmová škola ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

17. června 2019 v 08:25

Filmový festival v Uherském Hradišti odstartuje 26. července. Tým Letní filmové školy ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu. Hynek Bočan natočil filmy pro kina i televizi, je také režisérem skvělých seriálů, třeba Zdivočelé země. Na Letní filmové škole Bočan představí historické drama Čest a sláva,...

Vzácné onemocnění bere pacientům energii, krásu i život. Umí udeřit náhle a příčinou není vždy jen genetika

12. června 2019 v 10:48

Napínání a tuhnutí kůže a postupná devastace vnitřních orgánů bez šance na úspěšné vyléčení – takové jsou vyhlídky pacientů se sklerodermií. Kromě toho, že se dotýká jejich fyzického stavu, má zásadní vliv i na estetiku a psychiku.   

Trendy se mění. Kuřáci volají na bezplatnou Národní linku pro odvykání dvakrát častěji

30. května 2019 ve 14:50

Národní linka pro odvykání 800 350 000 u příležitosti Světového dne bez tabáku (31. května) zveřejnila statistiky za uplynulý rok. Její služby loni využilo 907 kuřáků a od října i dalších 53 lidí se závislostí na alkoholu a patologickém hraní. Úspěšnost klientů pod odborným vedením je vysoká –...

Možná budete překvapeni, ale tento jeden z nejčastějších mýtů o jídle je podle odborníků zároveň velký nesmysl

30. května 2019 ve 04:49

Odborníci na poruchy příjmu potravy zvyšují povědomí široké veřejnosti o onemocnění, snaží se o odstraňování strachu ze stigmatizace a boření mýtů spojených s jídlem.

Festival zdravého životního stylu: Den zdraví

28. května 2019 v 07:01

Jednodenní festival zdravého životního stylu nabídne bohatý program partnerů akce, ochutnávky zdravých jídel, informace ze světa zdraví a prevence.

Mordor na Žižkově nahradí rozvlněné věže od Evy Jiřičné

26. května 2019 v 08:47

Návrh nejznámější české architektky Evy Jiřičné zvítězil ve velké mezinárodní architektonické soutěži na nové řešení lokality po nefunkční telekomunikační budově bývalého Telecomu na Žižkově. 

Další články
Nahoru