dnes
Středa - jasno
32°C
zítra
Čtvrtek - jasno
33°C
pozítří
Pátek - jasno
32°C
Dřevní houby jsou zdravé a chutné, houbaření se proto nemusíte vzdát ani na začátku léta
Rosolozub huspenitý roste na tlejícím dřevě. Tuto houbu vzdáleně připomínající želé si nelze splést. Žádnému jinému druhu se nepodobá. Foto: Dohduhdah / Wikimedia Commons

Dřevní houby jsou zdravé a chutné, houbaření se proto nemusíte vzdát ani na začátku léta

Na začátku léta, když všeobecně známé jedlé houby ještě nerostou, jsou v lesích dostupné další druhy hub, které jsou překvapivě chutné a dostupné. Lidé se zájmem o houbařské kulinaření by si tak ve vlastním zájmu měli začít rozšiřovat své znalosti.

Hlavní houbařská sezóna je teprve před námi, období prvních letních dovolených bývá z dlouhodobého hlediska spíš průměrné. Počátkem vlny veder ještě stačila vyrazit první slibná vlna dubáků, aby se během chvíle jejich růst zarazil, klobouky jim rozpraskaly, houby rychle zčervivěly a rozpadly se. To ovšem neznamená, že houby nerostou.

Při houbařských vycházkách vám bude stačit, když si každoročně bezpečně osvojíte dva až tři nové druhy jedlých hub. Výhodou dřevních hub je, že se dají najít v průběhu celého roku, protože vyrůstají na živých, odumírajících i zcela odumřelých kmenech listnáčů i jehličnanů, z pařezů, anebo v jejich blízkosti.

Nevadí jim, že vyrůstají v nepříznivých podmínkách, protože jejich hostitelé jim v podobě dřevní hmoty zaručují dostatek potřebné vláhy k růstu i v době přetrvávajícího bezdeštného období.

Červenec je například ideální doba pro hlívu plicní, což je teplomilná sestra v zimě rostoucí hlívy ústřičné. Vynikající je také opeňka měnlivá, které se pro její krásnou houbově ovocnou vůni lidově přezdívá „voňata“.

Na václavky je samozřejmě ještě brzy, ale známý kotrč kadeřavý, případně v čínské kuchyni oblíbené ucho Jidášovo, už mohou připoutat houbařovu pozornost.

Dřevní houby rostou všude kolem nás. V lesích i ve městě, v příměstských hájích i v parcích, v alejích i kolem rybníků a vodních toků, kde je po celý rok dostatek vláhy. Chuť hub vyrůstajících ze dřeva je v mnohém obohacující a houbařští kulináři si některé z nich vysoce cení.

Některé z jedlých dřevních hub chutnají znamenitě ve zvláštních úpravách, ve kterých by se chuť jiných hub naopak vytratila. Kromě toho obsahují cenné látky, prospěšné pro naše zdraví.

Vaši pozornost by proto mohl upoutat třeba rosolozub huspenitý, korálovec ježatý (v Česku je navržen k zákonné ochraně), choroš šupinatý, hnojník inkoustový, penízovka dubová nebo pýchavka hruškovitá.

V Praze jsou zajímavé houbařské lokality s ohledem na rozmanité plochy parkové zeleně v samotném centru města i hojnost příměstských lesů. V severozápadní části Prahy můžete vyrazit do obory Hvězda.

Nejoblíbenější houbařskou lokalitou je Klánovický les, místními nazývaný také Vidrholec či Fiedrholec, nacházející se mezi Klánovicemi a Újezdem nad Lesy na východě Prahy. Obyvatelé jižní metropole mohou zamířit do Michelského a Kunratického lesa. Houbaře láká i Stromovka, Šárka a desítky dalších zajímavých míst.

Houbařské ráje jsou i v okolí hlavního města. Nejčastějším cílem houbaření Pražanů bývají Brdy, Příbramsko, Plzeňsko a Křivoklátsko.


Češi psy milují, ale při jejich krmení dělají řadu chyb. Tohle je desítka těch nejčastějších

22. července 2019 ve 13:56

V České republice žije podle údajů Evropské federace výrobců krmiv pro domácí mazlíčky více jak dva milionů psů. Tím se v přepočtu na počet obyvatel řadíme mezi největší milovníky psů v Evropě. Navzdory této lásce, ale stále dělají čeští chovatelé řadu prohřešků hlavně při krmení psů, které pak...

Dva jednoduché cviky, které vás zbaví bolestí ramen

19. července 2019 v 08:17

Aby bylo tělo zdravé, musí správně fungovat každý sval. Fit Pain Free je nová metoda cvičení, jejíž základy k nám přišly z Ameriky. Na jejím vývoji se podílí i Češka žijící v USA Líba Plačková. U nás ji propaguje zkušená lektorka a trenérka Hana Toufarová. Metoda Fit Pain Free neřeší jen bolest...

Další články
Nahoru