dnes
Čtvrtek - oblacno
8°C
zítra
Pátek - zatazeno
10°C
pozítří
Sobota - zatazeno
8°C
Dřevní houby jsou zdravé a chutné, houbaření se proto nemusíte vzdát ani na začátku léta
Rosolozub huspenitý roste na tlejícím dřevě. Tuto houbu vzdáleně připomínající želé si nelze splést. Žádnému jinému druhu se nepodobá. Foto: Dohduhdah / Wikimedia Commons

Dřevní houby jsou zdravé a chutné, houbaření se proto nemusíte vzdát ani na začátku léta

Na začátku léta, když všeobecně známé jedlé houby ještě nerostou, jsou v lesích dostupné další druhy hub, které jsou překvapivě chutné a dostupné. Lidé se zájmem o houbařské kulinaření by si tak ve vlastním zájmu měli začít rozšiřovat své znalosti.

Hlavní houbařská sezóna je teprve před námi, období prvních letních dovolených bývá z dlouhodobého hlediska spíš průměrné. Počátkem vlny veder ještě stačila vyrazit první slibná vlna dubáků, aby se během chvíle jejich růst zarazil, klobouky jim rozpraskaly, houby rychle zčervivěly a rozpadly se. To ovšem neznamená, že houby nerostou.

Při houbařských vycházkách vám bude stačit, když si každoročně bezpečně osvojíte dva až tři nové druhy jedlých hub. Výhodou dřevních hub je, že se dají najít v průběhu celého roku, protože vyrůstají na živých, odumírajících i zcela odumřelých kmenech listnáčů i jehličnanů, z pařezů, anebo v jejich blízkosti.

Nevadí jim, že vyrůstají v nepříznivých podmínkách, protože jejich hostitelé jim v podobě dřevní hmoty zaručují dostatek potřebné vláhy k růstu i v době přetrvávajícího bezdeštného období.

Červenec je například ideální doba pro hlívu plicní, což je teplomilná sestra v zimě rostoucí hlívy ústřičné. Vynikající je také opeňka měnlivá, které se pro její krásnou houbově ovocnou vůni lidově přezdívá „voňata“.

Na václavky je samozřejmě ještě brzy, ale známý kotrč kadeřavý, případně v čínské kuchyni oblíbené ucho Jidášovo, už mohou připoutat houbařovu pozornost.

Dřevní houby rostou všude kolem nás. V lesích i ve městě, v příměstských hájích i v parcích, v alejích i kolem rybníků a vodních toků, kde je po celý rok dostatek vláhy. Chuť hub vyrůstajících ze dřeva je v mnohém obohacující a houbařští kulináři si některé z nich vysoce cení.

Některé z jedlých dřevních hub chutnají znamenitě ve zvláštních úpravách, ve kterých by se chuť jiných hub naopak vytratila. Kromě toho obsahují cenné látky, prospěšné pro naše zdraví.

Vaši pozornost by proto mohl upoutat třeba rosolozub huspenitý, korálovec ježatý (v Česku je navržen k zákonné ochraně), choroš šupinatý, hnojník inkoustový, penízovka dubová nebo pýchavka hruškovitá.

V Praze jsou zajímavé houbařské lokality s ohledem na rozmanité plochy parkové zeleně v samotném centru města i hojnost příměstských lesů. V severozápadní části Prahy můžete vyrazit do obory Hvězda.

Nejoblíbenější houbařskou lokalitou je Klánovický les, místními nazývaný také Vidrholec či Fiedrholec, nacházející se mezi Klánovicemi a Újezdem nad Lesy na východě Prahy. Obyvatelé jižní metropole mohou zamířit do Michelského a Kunratického lesa. Houbaře láká i Stromovka, Šárka a desítky dalších zajímavých míst.

Houbařské ráje jsou i v okolí hlavního města. Nejčastějším cílem houbaření Pražanů bývají Brdy, Příbramsko, Plzeňsko a Křivoklátsko.


O cestování trochu jinak. Kateřina Šedá vystoupí v rámci cyklu Diáky v Biu Oko

Dnes v 06:17

Kateřina Šedá bude v pondělí 2. prosince v letenském kině Bio Oko v rámci cyklu Diáky mluvit o svých projektech, za něž získala řadu mezinárodních ocenění – včetně pocty vystavovat v londýnské galerii Tate Modern, a které se zabývají mezilidskými vztahy. Jak zmírnit dopady masivního turismu? Jak...

Kdo nedýchá, nežije. Zdravotní přednáška v Praze 15

12. listopadu 2019 v 06:45

S dýcháním a dýchacím ústrojím seznámí zájemce Markéta Andršová a Tomáš Rysl. Přednáška se koná 14. listopadu v Praze 15, v Komunitním centru. Začíná ve 14 hodin.

Další články
Nahoru