Do čeho se balil Táboráček, Lakrumáček a Sunar? Výstava vás zavede do světa obalů
3. listopadu 2013 13:22
Poutavou a interaktivní formou se zde dozvíte nejen o vzniku různých typů potravinářských obalů, které nás obklopují dnes, ale také se ponoříte do proudu času a dozvíte se, jak uchovávali potraviny nejen naši rodiče, ale i dávní předci například před několika tisíci lety.
Celá výstava je tematicky rozdělena do dvou částí. Z toho první část ještě do osmi sekcí Ochrana, Přeprava, Tvar a účel, Informace, Vývoj obalů a použitých materiálů, Recyklace a Vesmír. Tuto sekci mají v oblibě nejen malí kluci, ale i jejich tátové.
V druhé části výstavy je možnost shlédnout obaly, které někteří budou znát z dob svého dětství. Například uvidíte, do čeho se dříve balila dřeň Táboráček, smetanový krém Lakrumáček, ovocný jogurt Jovo nebo mléko Sunar. Zavzpomínat na staré obaly třeba od cikorek nebo káv mohou také naše babičky.
Výstava je koncipována tak, aby zaujala co nejširší část veřejnosti. Tento projekt připravila, nejen pro děti školou povinné, ve spolupráci s muzeem, nezisková společnost EKO-KOM, která se v Čechách stará o systém třídění odpadu.
Výstavu můžete navštívit od úterý do neděle od 9 do 17 hodin ve 3. patře Národního zemědělského muzea. Pokud vytvoříte skupinu minimálně 8 lidí, můžete zdarma využít organizovanou komentovanou prohlídku s odborně vyškoleným průvodcem. Tuto prohlídku je však nutné muzeum předem nahlásit.
Autorem textu je Petr Skůček.