dnes
Sobota - obcasny-dest
3°C
zítra
Neděle - prehanky-snih
2°C
pozítří
Pondělí - polojasno
3°C
Lifestyle / Zdraví

Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí chutné, křupavé jídlo.

Na první pohled vypadají oba typy fritéz docela podobně. Oba nabízí stejné jídlo (například zeleninu nebo kousky masa) lahodnou chuť a křupavý „exteriér“. Metoda, kterou používá klasická fritéza (smažení jídla ve velkém množství horkého oleje), se však výrazně liší od metody fritézy, která pokrývá jídlo jenom trochou oleje a poté ho rozstřikuje horkým vzduchem.

klasicka-horkovzdusna-friteza

Klasická fritéza (vlevo) a horkovzdušná fritéza (vpravo). Foto: Shutterstock

Pokud máte rádi tradiční smažené jídlo, může být vaše nejlepší sázka klasická fritéza. Pokud jste trochu více uvědomělí co se zdraví týče a chcete dosáhnout podobných výsledků, aniž byste se vzdali výrazné smažené chuti a textury, může být optimální volbou horkovzdušná fritéza. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv, je nutné zvážit některé funkce, jako je snadná přenositelnost, automatická regulace teploty… Porovnáním vlastností, spolehlivosti v čase a dalších faktorů se vám budeme snažit pomoci zúžit výběr z dostupných fritéz, abyste našli tu, která je nejvhodnější pro vaše potřeby.

Klasická vs. horkovzdušná – vlastnosti

U některých spotřebitelů mohou být rozhodujícím faktorem funkce fritézy (nebo nedostatek jejích funkcí). Obecně lze říci, že oba typy fritéz sdílejí některé podobnosti, pokud jde o funkce, zejména pokud jde o digitální displeje, nastavitelné teploty a uživatelsky přívětivé ovládací prvky. Čím dražší je fritéza, tím více funkcí bude pravděpodobně mít. Například můžete najít dobře vybavenou fritézu s nastavitelnou regulací teploty a časovačem se signálem připravenosti a automatickým vypnutím. Některé fritézy dokonce přicházejí s přednastavením pro přípravu, aby ste nestanovovali dobu přípravy odhadem.

Pokud oceníte pohodlí, budete chtít zvážit fritézu s jednoduchým dotykovým ovládáním a pohodlným vypínačem. Pokud jste typem, který při vaření zapomíná na jídlo, může být fritéza s digitálním odpočítávacím časovačem a bzučákem skvělá volba. Mezi další funkce, které je třeba zvážit, patří snadno čistitelné materiály nebo fritézy, které přicházejí s knihou receptů.

Smažené jídlo voní při přípravě lahodně, ale může také zanechat nepříjemnou vůni, zejména pokud je prosmažené nebo spálené. Pokud byste se tomuto nepříjemnému zážitku raději vyhnuli, hledejte fritézu s dostatečnou kontrolou zápachu (zejména s uhlíkovým filtrem). Protože vaření se vším tím olejem může být také těžkopádné – zvláště když je čas na čištění – můžete také zvážit odnímatelnou nádobu s výlevkou na olej.

Dalšími užitečnými funkcemi jsou „cool-touch“ nebo skládací úchyty a digitální časovač se snadno čitelnou obrazovkou. Pokud chcete během vaření udržet jídlo pod kontrolou, hledejte fritézu s nastavitelným termostatem. Některé jednotky mají vestavěná okna, která vám umožní nahlédnout, aniž byste museli otevírat horní část. Další funkcí, kterou je třeba zvážit, je celkový výkon jednotky. Fritéza s výkonem 1 600 W se nemusí na první pohled zdát příliš odlišná od 1 800 wattové, ale výkonnější jednotka se obvykle ohřívá a vaří jídlo rychleji.

Klasická vs. horkovzdušná – čas přípravy a kapacita

Jedním z největších rozdílů mezi horkovzdušnými a klasickými modely je jejich celková velikost. Většina horkovzdušných fritovačů je výrazně menší, protože jejich obsah nemusí být při fritování namočen do velkého množství oleje.

Pokud hledáte fritézu, která se s větší pravděpodobností vejde na váš pult, je to pro vás nejlepší řešení. Nenechte se  oklamat menšími velikostmi, protože většina fritéz má dostatek místa pro slušné množství jídla.

Pokud nemáte v úmyslu připravovat jen občas nějakou smaženou přílohu, hledejte fritézu s dostatečnou kapacitou, která pojme jakékoliv jídlo, které připravujete. Obecný rozsah je 2 až 12 šálků, i když většina klasických fritéz spadá někde uprostřed. Zatímco velikost porce se bude lišit v závislosti na individuálních potřebách, fritéza na 6 šálků je často dostačující pro slušné množství jídla pro dvě osoby.

Oba typy fritézy vyžadují určitý čas na vaření, aby vaše jídlo bylo lahodné a křupavé. Ačkoli bývají menší, horkovzdušné fritézy obvykle připravují pokrm déle, protože se vaří spíše horkým vzduchem než olejem. V klasické fritéze zahřívá horký olej jídlo rychleji, což vede k rychlejšímu vaření.

hranolky-maso

Ilustrační foto: Shutterstock

Klasická vs. horkovzdušná – údržba a spolehlivost

Pokud nemáte rádi zařízení s vysokou údržbou, budete spokojeni s oběma typy fritéz. Obvykle vydrží po dlouhou dobu, aniž byste  museli vynaložit velké úsilí. Největší stížností na obě typy fritéz je to, že plastové komponenty, jako jsou knoflíky nebo dokonce misky na zachycení přebytečného oleje, se mohou v průběhu času rozpadnout nebo opotřebovat. Tyto problémy (pokud se vůbec vyskytnou) se však hromadí až po několika letech stabilního používání. Nejlepším způsobem, jak udržovat oba typy fritéz, je jejich pravidelná kontrola, pravidelné čištění a pravidelné kontroly znaků opotřebení. Většina fritéz (oba typy) také vyžaduje, aby byl olej vypuštěn nebo filtrován.

Klasická vs. horkovzdušná – která je lepší?

Takže teď, když víte něco více o každém z těchto dvou zařízení, je další otázkou, které z nich je lepší volbou.

Chuť

Pokud je vaši nejvyšší prioritou ve smažených potravinách chuť, měli byste jít do klasické fritézy. Ačkoli i horkovzdušné fritézy mohou produkovat křupavý exteriér podobný klasické, není nic, co by nahradilo skutečnou hluboce smaženou konzistenci.  U horkovzdušné fritézy můžete zjistit, že určitá jídla jsou sušší, než kdybyste použili klasickou fritézu. Celkově v kategorii chuti je definitivním vítězem klasická fritéza.

Zdraví

Hlavním problémem smažených potravin je obvykle to,že jsou považovány za nezdravá. Protože jsou potraviny zcela ponořeny do některého typu oleje, do potravin se dostává nadměrné množství tuku.

U horkovzdušné fritézy nemusíte vůbec používat olej nebo můžete použít jen zlomek množství oleje, který byste normálně použili, a snížit tak hladinu tuku v jídle. Pokud jde o zdraví, horkovzdušná fritéza vyhrává tuto kategorii.

Všestrannost

Pokud chcete zařízení, které umí více než jen smažit jídlo, volte horkovzdušnou fritézu. Můžete si k ní zakoupit příslušenství, které vám umožní grilovat a péct, dokonce i dezerty. Pokud chcete zařízení čistě pro smažení a chcete křupavé hluboko smažený finiš, určitě si kupte klasickou fritézu.

Sečteno a podtrženo, pokud jste milovníkem smažených potravin a nemáte příliš velký zájem na aspektu zdraví, pak si kupte klasickou fritézu. Pokud chcete zařízení, které umí o něco více než smažit jídlo a dokážete postrádat trochu chuti ve prospěch méně tučného jídla, pak jděte do horkovzdušné fritézy.

Nezbývá, jen si vybrat. Co může být díky velkorysé nabídce trhu opravdu problém. V rozhodování vám pomůžou stránky, které vznikají právě za tím účelem, aby spotřebitelé získali co nejširší přehled. Takovou je například cestakbydlení.cz, která zde nabízí srovnání nejlepších fritéz současné nabídky trhu.

Co všechno můžete připravit ve fritéze?

Od smaženého kuřete po koblihy, neodolatelná kombinace křupavého exteriéru a vlhkého interiéru je vše díky klasické fritéze. A co horkovzdušná fritéza? Možnosti jsou neomezené – můžete ji použít na přípravu oblíbených jídel, které jsou obvykle smažené, restované, pečené nebo grilované. Takže ať už toužíte po cibulových prstencích, francouzských toastech nebo sýrových nakládaných bramborách, tento kuchyňský nástroj můžete využít skutečně univerzálně. Jeden lahodný recept pro horkovzdušnou fritézu vám i představíme.

kure-generala-tso

Ilustrační foto: Shutterstock

Kuře generála Tso

Horkovzdušnou fritézou na této čínské klasice ušetříte téměř polovinu nasycených tuků restauračních verzí.

Ingrediencie:

1 velké vejce, 0,5 kg vykostěných kuřecích stehen bez kůže, vyklepaná na nakrájená na cca 2,5 cm kousky, 1/3 šálku a 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu,  1/4 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky mletého bílého pepře, 7 lžic kuřecího vývaru (nebo bujón), 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce kečupu, 2 čajové lžičky cukru,  2 čajové lžičky neochuceného rýžového octa, 1 1/2 lžíce řepkového oleje 3 až 4 chilli de árbol (nebo jiné) – nasekané a zbavené semen,1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru, 1 polévková lžíce jemně nasekaného česneku, 2 polévkové lžíce tence nakrájené zelené cibule, 1 čajová lžička sezamového oleje 1/2 čajové  lžičky  sezamových semínek

Příprava:

  1. Rozšlehejte vejce ve velké míse, přidejte kuře a promíchejte V jiné misce smíchejte 1/3 šálku kukuřičného škrobu se solí a pepřem. Přeneste kuře vidličkou do kukuřičného škrobu a promíchejte špachtlí, abyste obalili každý kus.
  2. Předehřejte fritézu při 200 ° C po dobu 3 minut. Přeneste kuře do horkovzdušné fritézy (nebo do fritézového koše, v dávkách) a mezi jednotlivými kousky ponechte malý prostor.  Vařte 12 až 16 minut a  uprostřed promíchejte nebo protřepejte. Nechte sušit  3 až 5 minut. Pokud je kuře na jedné straně stále vlhké, vařte o 1 až 2 minuty.
  3. Rozšlehejte zbývající 2 lžičky kukuřičného škrobu s vývarem, sojovou omáčkou, kečupem, cukrem a rýžovým octem. Zahřejte řepkový olej a chilli ve velké pánvi na mírném ohni. Když to začne jemně prskat, přidejte zázvor a česnek; vařte asi 30 sekund, dokud to nezačne vonět.
  4. Směs kukuřičného škrobu vmíchejte do směsi v pánvi. Zvyšte teplotu na střední až vysokou. Když omáčka začne bublat, přidejte kuře. Vařte, dokud omáčka nezhoustne a pěkně nepřilne ke kuřeti, asi 1 1/2 minuty. Vypněte sporák; zamíchejte 1 lžíci zelené cibulky a sezamového oleje. Přeneste na servírovací talíř a posypejte sezamovými semínky a zbývající cibulkou.

            Dobrou chuť!

Zdroje:

-        https://www.dtest.cz/clanek-5109/jak-vybrat-fritezu

-        https://www.thekitchn.com/how-do-air-fryers-work-265185


Lidé s migrénou mají svoji první konferenci

19. listopadu 2020 v 15:56

Pacienti trpící migrénou mají svoji historicky první konferenci. Seznámí se na ní s novinkami v léčbě, a to jak od lékařů, tak i z pohledu čínské medicíny. Svoji nemoc mohou jednotlivě probrat s psychoterapeutem, který poradí, jak s migrénou pracovat s pomocí různých technik, včetně relaxace....

Další články
Nahoru