Dnes Středa - zatazeno 20°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 15°C
Středa 23. 4. 2025
Svátek má Vojtěch
Zpravodajství
Co se v metropoli děje aneb Buďte v Praze v obraze
Pražský patriot na Seznamu
Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Pražský patriot
Díky grantovému programu Dobré sousedství se mohou děti z Prahy 6 stravovat pestře
Školní jídelna v ZŠ Marjánka. Foto: archiv

Díky grantovému programu Dobré sousedství se mohou děti z Prahy 6 stravovat pestře

Díky grantovému programu Dobré sousedství se mohou děti z Prahy 6 stravovat pestře a zdravě. Letiště Praha v rámci tohoto programu přispělo městské části částkou 400 tisíc korun. Ty budou využity na zajištění pestřejšího spotřebního koše pro školní stravování v letošním roce. Informoval o tom mluvčí radnice Martin Zeman.

Program zdravého stravování aneb „Šestkové děti vědí, co jedí“, byl zahájen již v roce 2021 a postupně se do něj v uplynulých letech zapojovalo stále více škol a školek. Jde především o spolupráci s nutričním terapeutem, který poskytuje školám cenné rady v oblasti vyvážené stravy a surovin. Získané finanční prostředky budou využity do konce května letošního roku.     

Projekt se zaměřuje zejména na suroviny. Ačkoli spotřební koš poměrně přísně určuje, kolik, čeho mají na jídelníček zařadit, tak podle něj lze dětem nabízet jak pestrou a zdravou stravu, tak průmyslově zpracované polotovary plné cukru a soli, a spotřební koš bude bohužel plněn v obou případech stejně. Využívání čerstvých surovin je při vaření pro dětské strávníky zásadní. Jedině tak je možné docílit nutriční i sytící hodnoty pokrmu současně. 

„Oblast stravování dětí ve školách a školkách je pro nás velmi důležitá. Důkazem je nejen tradiční soutěž Zlatá vařečka, v níž se snažíme oceňovat práci kuchařek v našich školních jídelnách. Z této soutěže také vzešla iniciativa v podobě jednoho dne, kdy ve školní jídelně ZŠ Marjánka vařil a vydával obědy finalista soutěže MasterChef Česko Lubina. Díky daru, který jsme získali od Letiště Praha, budeme mít možnost zajistit našim dětem pestřejší a zdravější suroviny na školní obědy,“ řekla místostarostka Prahy 6 Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Často se podle ní v praxi potkáváme s nedostatečným množstvím energie pokrmů, které souvisí s využitím nevhodných surovin. Patří mezi ně vysoce průmyslově zpracované potraviny, polotovary apod. Pokrmy pak obsahují nadbytečné množství soli, jednoduchých sacharidů či nasycených mastných kyselin. Zvyšuje se tím riziko například kardiovaskulárních onemocnění. Je nutné důsledně sledovat kvalitu a složení surovin. 

„I proto je spolupráce s odborníkem velmi důležitá. Příprava kvalitnějších obědů navíc nezvyšuje jejich cenu. Rodiče si tak za obědy víc nepřiplatí,“ sdělila Čapková. 

Dětem se díky spolupráci v projektu nabízí co největší pestrost. Pokud děti ochutnají ve školce či škole velkou škálu potravin, je velká naděje, že je zařadí i rodiče do běžného jídelníčku. Pozitivní přístup učitelek a kuchařek pak ještě zvyšuje předpoklad úspěchu.

Školní jídelny se v této nelehké době navíc potýkají i s nedostatkem financí. Vaření z polotovarů a jiných předpřipravených komodit je finančně velice nevýhodné. Školky, které vaří z primárních surovin, si lépe pohlídají skutečnou cenu pokrmu. Je zcela zásadní nespoléhat se pouze na spotřební koš, který nám definuje kvantitu, ale zaměřit se na kvalitu a nutriční hodnotu pokrmů. 

Ve školách a školkách, které se do projektu zapojily, probíhaly od roku 2021 vždy dvě formy schůzek – teoretická a praktická. V té první nutriční terapeutka procházela s kuchařkami sklad a řešila výběr surovin, a v té druhé jim byl nabídnut výběr z inovativních receptů.

Důležité bylo i poradenství, jak pro děti sestavit dobrý jídelníček, jaké potraviny z něj vyřadit a co naopak přidat. Spokojenost s kvalitou obědů si městská část pravidelně zjišťuje v rámci takzvané Mapy škol. Jde o anonymní dotazníkové šetření. Kvalitou a dostupným stravováním se zabývá také dokument Koncepce podpory a rozvoje pro období 2021 až 2030 Vzdělaná šestka. I v něm se městská část zavazuje využívat nové trendy v oblasti výživy a pro školní jídelny zajistit cílenou spolupráci s nutričním terapeutem. 

V šesté městské části navštěvuje obědy skoro devět tisíc dětí. Počet strávníků stále přibývá a Praha 6 kapacity jídelen podle požadavků rozšiřuje a kuchyně modernizuje. 

„Projekt je odborně garantován i ve formě úzké spolupráce se Státním zdravotním ústavem, který na základě příkladu dobré praxe z Prahy 6 začíná připravovat legislativní změnu v oblasti spotřebního koše,“ dodala Čapková.


Autor: Karel Netolický

Brány památek dokořán

Dnes v 15:36

Přijďte na odbornou přednášku historika umění Jaroslava Sojky zaměřenou na středověké výmalby původně románského kostela sv. Vavřince a jeho stavební úpravy v období gotiky, renesance a baroka.

Břevnovské čarodějnice

Dnes v 07:39

Ve středu 30. dubna se od 14 hodin uskuteční u Břevnovského kláštera v Praze 6 dvacátý druhý ročník akce Jarní břevnovské trhy s pálením čarodějnic. Pro návštěvníky je připraveno 25 stánků řemeslníků a farmářů.

Farmářské trhy na Hájích

Dnes ve 03:37

Farmářské trhy opět nabídnou sortiment převážně od českých farmářů od 23. dubna až do 26. listopadu každé pondělí a středu od 8 do 18 hodin.

V Praze 9 u AFI se zítra tančí

Včera v 18:42

Praha 9 a Škola tance pro všechny zvou na Jarní tančírnu, které se uskuteční 23. dubna u budovy AFI City v Kolbenově ulici.

Keramické kurzy pro děti i dospělé v Praze 11

Včera v 08:28

V Komunitním centru Matky Terezy na Jižním Městě probíhá pod vedením Jakuba Otha a platformy Keramista.cz řada keramických kurzů pro děti i dospělé. Kurzy se těší velkému zájmu a stávají se oblíbenou součástí volnočasového dění na Praze 11.

Prague Bike Fest odhaluje novinky pro třetí ročník cyklistického svátku

Včera v 07:33

Třetí ročník cyklistického Prague Bike Fest na Výstavišti se blíží a s ním i řada dalších novinek. O víkendu 26. – 27. 4. se opět v open air zóně na Bruselské cestě a přilehlých loukách stejně jako v Křižíkových pavilonech setkají nejen nejlepší bikeři z ČR i zahraničí, ale zejména si zde...

Na pivo do Prahy 6: Festival klášterních pivovarů

21. dubna 2025 ve 14:00

Po roce se v sobotu 26. dubna od 11 do 22 hodin setkají zástupci všech českých klášterních pivovarů a stejně jako loni všechny uvařili jejich Poutní speciál. Letos s jasnou spojující linkou – nakouřeným sladem.

Diskotéka v Praze 15: Miloš Skalka a Milan Drobný

21. dubna 2025 v 11:38

Diskotéka se koná ve Švehlově sokolovně od 20 hodin.

Hasiči postaví v Uhříněvsi májku

21. dubna 2025 v 11:25

Májka v Uhříněvsi se bude letos stavět ve středu 30. dubna na Husově náměstí v 16 hodin.

Sbor dobrovolných hasičů Praha 11 slaví

21. dubna 2025 v 11:20

Oslavy 130. výročí založení dobrovolných hasičů v Chodově u Prahy se konají v sobotu 26. dubna od 13 hodin.

Přehled plánovaných výluk vody v 17. týdnu

21. dubna 2025 v 09:40

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Cimbárum vystoupí v Petrovicích

21. dubna 2025 v 09:26

Koncert uslyšíte v neděli 27. dubna v 15 hodin.

Komunitní zahrada Prokopka: Swap oblečení a rostlin

21. dubna 2025 v 08:31

V rámci celorepublikového Swap festivalu zve Komunitní zahrada Prokopka na swap oblečení a rostlin.

Dvojka literární: Putování po Knihovně na Vinohradech

21. dubna 2025 v 08:07

Ve čtvrtek 24. dubna prozkoumejte knihovnu. Poznáte práci knihovníků, a uvidíte i další aktivity knihovny.

Další články
Nahoru