dnes
Úterý - snih-dest
6°C
zítra
Středa - prehanky-snih
2°C
pozítří
Čtvrtek - obcasny-dest
7°C
Dieta podle prezidenta: Jak nechat odpočinout svůj pracující úd, být krásnější a štíhlí?
Prezident Masaryk v Lánech. Foto: archiv Muzeum gastronomie

Dieta podle prezidenta: Jak nechat odpočinout svůj pracující úd, být krásnější a štíhlí?

V pražském Muzeu gastronomie v Jakubské ulici v Praze 1 lze až do konce roku navštívit výstavu o jídelníčku československého prezidenta T. G. Masaryka. Najdeme v ní inspiraci k tomu, jak zůstat celoživotně štíhlí.

Když se ho lidé ptali, jak to dělá, že netloustne, říkal, že vzdělaný člověk má přemýšlet o své dietě a nejíst a nepít přes míru a proti rozumu.

„Chcete-li to vědět, tedy jím třikrát denně: Ke snídani, napřed něco ovoce, ždibec másla a zavařeniny na topince, občas kousek opékané slaniny a tak asi půl sklenice neslazeného čaje, jídával jsem někdy i vejce naměkko, ale není to prý moc zdravé. K obědu – několik lžic bílé polévky, malý kousek masa, víc zeleniny, kousek moučníku, ovoce a černou kávu. K večeři jsem si zvykl na talířek nebo kousek buchty a mlékem obarveným kapkou kávy. To stačí,“ vysvětloval Tomáš Garrigue Masaryk.

Tři jídla a dost

Ani hosté to u něj neměli o moc lepší. Dostali totéž co on, někdy jim ale kuchař přilepšil malým předkrmem, kterým byla často lehká ryba, podporující chuť k jídlu.

Masaryk snídal, obědval a večeřel. Mezitím si nedopřával žádné svačinky, jak je dnes dietology doporučováno.

tgm-mensi-nahled „Mezi trojím jídlem nepožívám nic, leda o páté doušek holého čaje, je-li společnost. Žaludek si potřebuje odpočinout, jako každý pracující úd, a toho se mu dostane vyhladověním. Většina lidí si nechává svůj žaludek dřít do úmoru – přejídat se je jako nosit nad své síly těžká břemena,“ říkával.

Už tehdy správně chápal, že tloušťka zkracuje život, protože přemírou jídla zaměstnáváme vnitřní orgány tak, že se příliš namáhají. Ostatně štíhlí lidé jsou také krásnější.

Alkohol jen do padesátky

Masaryk se narodil na Jižní Moravě, kde se vínu nedalo vyhnout. Ostatně říkával, že je pil už jako chlapec. Pivo se naučil pít až později, když se dostal do Brna, kde studoval na gymnáziu. Nikdy prý ale nepil kořalku, tvrdý alkohol.

Čtěte také: Odborná obhajoba alkoholu: žádná metla lidstva, ale v rozumné míře lék! Jak prospívá?

„Teprve před svým padesátým rokem jsem poznal, že alkohol není k ničemu dobrému, ale spíš k zlému a přestal jsem pít vůbec. Po mé poslední nemoci mě doktoři nutili, abych pil před jídlem skleničku vína. Nechutnalo mi a konečně jsem pokusy zjistil, že to jde bez vína také a ještě lépe. Jako prezident jsem i své hosty nutil, aby jedli bez vína nebo piva, ale nešlo to. No dobře, myslím si, ať každý dělá, jak se mu líbí. Abstinence není mým náboženstvím, ale občas se pokouším své spoluobčany upozornit, jak nemírné pití je, stručně řečeno, hloupé…,“ říkával o alkoholu.

Především na svých přednáškách pro studenty s oblibou varoval před vysedáváním v hospodách. Jeho nejoblíbenějším nápojem byla káva, kterou si dopřával i večer, ovšem, jak už bylo řečeno, kapku kávy do mléka.

Čtěte také: Patakyovi: kávu s mlékem nepijte! Je to třaskavina, kterou vaše zažívání prostě nedá

Vzpomínky zaměstnanců

„Když jsem vařívala, vždycky jsem chtěla vědět, co pan prezident rád. No, po čase jsem poznala, že mu chutná taková jednoduchá domácí strava. Však také jednou povídal: „Já mám nejraději jídla, jaká vařila doma maminka“.
Anna černá, kuchařka a hospodyně na zámku v Lánech

„Je zajímavé, že si pan prezident nikdy nepotrpěl na složitá jídla o mnoha chodech. Musím říct, že měl rád jednoduchost ve všem.“
Alois Kadlec, stolník

„Měl rád jídlo vždy vkusně upravené a pěkně podávané. Pochutnával si na dobrém moučníku, měl rád švestkové knedlíky sypané mákem. Jeho častou večeří byla jen bílá káva a kousek domácí buchty. Nejmilejším prezidentovým chodem byla černá káva po obědě. Součástí jeho snídaně byla vždy čerstvá ovocná šťáva nejraději z grepu a čerstvé ovoce. U Masaryků se vždy jedlo prostě a velice jednoduše. Nejoblíbenější jídlo dcery prezidenta Alice Masarykové bylo jednoduché – k večeři měla nejraději staročeské kyselo.“
Jiří Hlávka, kuchař

Čtěte také:

Revoluce v dietách dle Matwikowa: živočišné tuky jsou palivem pro náš organizmus, bez nich nezhubnete. A vepřo knedlo zelo je zdravé jídlo 

Další zaručená dieta? To ne, ale odbornice Slimáková ví, jak hubnout a nedřít u toho


Autor: Zuzana Pšenicová

Rádio Expres FM představuje netradiční večerní show a nového moderátora Martina Vévodu

11. ledna 2018 v 11:47

Pražské rádio Expres FM zahajuje rok 2018 velkými změnami. Programové schéma od ledna doplňuje nová večerní show Večer na Expres FM pod taktovkou moderátorské dvojice Veronika Koloušková a Vladimír „Vlado“ Pavlík. Večerní show bude Expres FM vysílat každý všední den od 17 do...

Provokují: Politici, homosexuálové, pravdoláskaři, Brňáci, pražská kavárna, uprchlíci i Romové patří na Jatka!

10. ledna 2018 v 08:41

Patří politici, homosexuálové, intelektuálové, Brňáci, pražská kavárna nebo dokonce děti na Jatka? Rozhodně ano! Jatka78 v nové kampani reagují na aktuální situaci, kdy čeští politici a představitelé státu rozdělují společnost. Místo pro nové umění v pražských Holešovicích naopak vyzývá k tomu,...

Napůlkočkanapůlpes. Netradiční hrdina pobaví děti i dospělé

10. ledna 2018 v 08:08

Přední tlapky kočičí a zadní psí. Na zadečku dva ocásky, na hlavě jedno ucho vztyčené a druhé visící. Kožíšek napůl mourovatý, napůl hnědorezavý. Kouzelné vyprávění pro děti i dospělé je doplněné nádhernými ilustracemi od Lucie Dvořákové.

Otec pražské kanalizace W. H. Lindley

8. ledna 2018 v 07:00

Jméno Wiliama H. Lindleye, tvůrce pražské kanalizační sítě, se nesmazatelně zapsalo do historie hlavního města, ale i do dějin evropského technického myšlení. Zemřel na selhání srdce 30. prosince 1917 v Putney u Londýna. V Praze působil na přelomu 19. a 20. století. Složitost řešení odvodnění...

Další články
Nahoru