
Čtyři vitamíny na léto. Proč je tělo potřebuje?
17. srpna 2022 06:59
VITAMÍN C
Vitamín C (kyselina L-askorbová) je antioxidant, který se nachází ve všech potravinách od pomerančů přes listovou zeleninu až po obyčejné bílé brambory. „Céčko“ hraje zásadní roli při tvorbě kolagenu, fungování neurotransmiterů a celkovém stavu imunitního systému. To je pravděpodobně důvod, proč je většina pacientů tak dobře obeznámena s extra užíváním vitamínu C při nachlazení nebo chřipce.
Zima sebou přináší chladné počasí a s ním také nachlazení, ale stejný účinek mohou mít i extrémně vysoké teploty. „Protože v létě trávíme více času venku, je dobré si vitamín C pořádně doplnit, ať už ve formě doplňků stravy, nebo konzumací většího množství potravin, jako je brokolice, růžičková kapusta, paprika, brambory, bobulovité ovoce a citrusové plody včetně pomerančů a pomerančové šťávy,“ doporučuje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS, primulus.cz.
Nedostatek vitamínu C je podle něj příčinou potíží, jako je suchost kůže, bolesti svalů a kloubů, slabost vlasových folikulů, hubnutí, krvácení z nosu a zpomalené hojení ran. Pro průměrného dospělého člověka je nejvhodnější denní dávka mezi 40 mg (pro ženy) a 90 mg (pro muže). Někteří lidé však mohou potřebovat více vitamínu C – například těhotné, kojící ženy nebo osoby, které se zotavují po operaci, a také kuřáci. Pokud jste kuřák, tak dávku zvyšte tím spíše, jelikož kouření cigaret tělo ochuzuje o potřebné živiny.
VITAMÍN E
Vitamín E je dalším z nejdůležitějších vitamínů na letní dny. Jedná se o vitamín rozpustný v tucích, který se nachází v potravinách, jako jsou vejce, maso a tofu. Nachází se také ve většině ovoce a zeleniny, i když v menším množství. V těle působí jako antioxidant, který pomáhá játrům a zbytku těla odstraňovat volné radikály a toxiny. Volné radikály, tedy buňky, které obsahují příliš mnoho elektronů, mohou geneticky poškozovat tělo a jsou spojovány s mnoha nemocemi i tradičními příznaky stárnutí.
„Éčko“ také zlepšuje stav pokožky a vlasů. In vitro (zkumavkové) studie rovněž prokázaly souvislost mezi funkcí imunitního systému a nedostatkem vitamínu E, včetně toho, jak rychle se pacienti uzdravují a jaká je pravděpodobnost, že jim bude diagnostikována rakovina. Především však tento vitamín chrání pokožku před škodlivými účinky slunečního záření a také může pomoci rychleji se zotavit z menšího spálení od slunce.
Pokud jde o množství, které byste měli užívat, doporučená denní dávka se pohybuje kolem 1 000 mg denně pro dospělého člověka. Dávkování u dětí je různorodé; než začnete s jakoukoli dávkou vitamínu E pro malé dítě, poraďte se se svým lékárníkem či lékařem.
VITAMÍN A
Stejně jako vitamín E je i vitamín A sloučeninou rozpustnou v tucích a dalším z nejdůležitějších vitamínů pro zdraví v létě. Má však mnohem, mnohem složitější, 86 znaků dlouhý vědecký název. Proto ho většina lidí zná pod kratším názvem Retinol nebo Retinal.
V lidském těle je nesmírně důležitý; ve skutečnosti tvoří celý základ vidění u lidí a většiny zvířat. Bez „Áčka“ bychom byli v podstatě slepí. V dětství nám říkávali, že máme jíst mrkev, protože je bohatá na vitamín A a je dobrá pro oči. A je tomu tak, dostatek vitamínu A získáváme z jídel bohatých na mrkev, maso, ryby, dýni, sladké brambory a zelenou listovou zeleninu.
Mírné nedostatky se často projevují problémy se zrakem, včetně potíží s viděním v noci a čtením. Užívání vitamínu A v létě může pomoci zabránit poškození zraku sluncem, ale také vám dokáže pomoci vidět jasněji a zřetelněji. Dospělí by se měli zaměřit na doporučený denní příjem přibližně 700 až 900 mikrogramů. Pokud kojíte nebo jste těhotná, lékaři doporučují zvýšit příjem na 1 200 až 1 500 mikrogramů.
VITAMÍN D
O vitamínu D se nejčastěji mluví v létě; to proto, že si ho tělo samo vyrábí, když je vystaveno slunečnímu záření. Lidé vyskytující se v méně zasluněných oblastech by proto měli zvážit navýšení suplementace. To se však netýká obyvatel ve střední Evropě, kde bude letošní léto spíše slunečné. „Z posledních výstupů klimatologických modelů vyplývá, že nejpravděpodobněji nás ve většině Evropy čeká teplejší léto. Podle modelových předpokladů zejména v jihozápadní Evropě je vyšší pravděpodobnost sucha, jinde by měly být srážky průměrné,“ říká Martin Štros, meteorolog z Meteocentra, meteocentrum.cz.
Nachází se také ve většině druhů masa, ryb, vajec, tofu, sýrů a mléka, kam se přidává při výrobě pro zvýšení zdravotní nezávadnosti. Nejlepším důvodem, proč ho užívat v létě, je skutečnost, že přímo přispívá k celkovému zdraví a síle. Kromě toho, že „Déčko“ posiluje kosti, podporuje také imunitní systém, zvyšuje schopnost vstřebávat fosfor a vápník a usnadňuje tělu rozvoj dobré vytrvalosti.
Doporučená denní dávka vitamínu D pro dospělé se pohybuje mezi 600 a 800 IU denně. Těhotné, kojící a nemocné osoby by se měli zaměřit na vyšší hodnoty tohoto spektra. Protože vápník a vitamín D ovlivňují vstřebávání druhé látky, je nejlepší užívat je současně.