Co lze vypěstovat, sklidit a vyrobit přímo v metropoli odhalí Pražská produkce
V sobotu 17. června se mohou návštěvníci seznámit nejen s tím, jak si třeba vypěstovat na balkoně či ve sdílené zahradě ve vnitrobloku brambory a rajčata, ale dozvědět se také řadu zajímavostí z oblasti udržitelných zdrojů a potravinové soběstačnosti bez zemědělské půdy. Chybět nebude ani hudba a samozřejmě dobré jídlo. Akce proběhne u Haly 22, kde mohou denně od pondělí do soboty zákazníci nakupovat potraviny zejména od lokálních farmářů.
Pražská produkce – další ročník úspěšného konceptu akce o „jedlých městech“ a o tom, co klíčí, roste a vzniká v Praze a celkově ve městech stejně jako o potravinové soběstačnosti a eliminaci plýtvání jídlem, proběhne 17. června od 9 do 16 hodin v Holešovické tržnici na korzu u Haly 22. Součástí akce bude i edukační část, diskuse a přednášky související s příležitostmi pro potravinovou produkci, které si současný městský život stále zachovává a v některých ohledech i významně rozvíjí.
Festival představí pěstitele, výrobce i nadšence, kteří vytvářejí potraviny zpracováním primárních surovin, nebo svou úrodu sklízejí přímo v metropoli. K dostání bude v Praze vypěstované ovoce, zelenina, bylinky, microgreens, houby Shiitake, pečivo, oleje, nebo prémiový gin, pivo a víno. Akci doplní přednášky na témata spojená s konceptem “jedlého města” i koncerty. Vystoupí písničkářka Marie Kieslowski, duo Emotionally Spoonfed nebo performerka Vyktoryja. I v případě hudební části programu jde výhradně o pražskou produkci.
V jedné z hlavních rolí budou na Pražské produkci šťavnaté jahody z Kunratic, vyhlášené a oblíbené destinace pro samosběr. Kunratické jahody jsou dnes pěstovány na přibližně 26 hektarech a jejich historie sahá až do roku 1959, kdy začal pěstovat velkoplodý jahodník Václav Jakoubek starší. Dnes vede farmu jeho syn Václav Jakoubek mladší a kunratické jahody jsou synonymem léta nejen v Praze a okolí, proto nesmějí chybět ani na Pražské produkci.
A koho dále na akci potkáte? Třeba Komunitní zahradu Pastvina, Oh Deer Bakery a jejich croblihy, Chlebíček store, vinařské družstvo Vinice Machálka, Garage 22 s prémiovým ginem, Něco jako kola s osvěžujícími limonádami a mnoho dalších zajímavých prodejců a výrobců se zaměřením na udržitelnost. O přednášky se postarají Anna Vodrážková s tématem: Všechno, co jste kdy chtěli vědět o městském včelaření (ale neměli jste se koho zeptat), Trueshiitake, značka, pod kterou najdete stejné houby, které po staletí sbírali z padlých stromů japonští samurajové a také nezisková organizace Na ovoce, která usiluje o obnovení zájmu o ovocné stromy ve městech i ve volné krajině a pozve vás do pražských ovocných sadů.
Jádrem akce bude venkovní trh, který rozšíří sobotní prodej v Hale 22; návštěvníci se na něm budou moci potkat a pohovořit s výrobci a pěstiteli a nakoupit třeba zeleninu vypěstovanou v Praze.