Čistírna na Císařském ostrově vrací do Vltavy čistou vodu
26. května 2014 10:58
Odpadní voda v první fázi prochází lapačem štěrku a česlovnou, kde se oddělí odpadky. Lapače zachytí dvacet tun štěrku, kamínků a písku.
Mechanicky vyčištěná voda se následně míchá s biologickým kalem. Ten obsahuje bakterie a mikroorganismy, pro které je špína ve vodě potravou. Z páchnoucí hnědé vody plné odpadků je na konci procesu, který trvá kolem osmi hodin, na první pohled průzračná voda. Vyčištěná voda se na závěr musí oddělit od bakterií a teprve pak končí ve Vltavě.
Ve vyhnívacích nádržích se vyrábí bioplyn i elektrická energie.
Jedním z velkých problémů pro čističku je odpad z kuchyňských drtičů. Každé město má svůj kanalizační řád, kde stojí, že pevné odpady do kanalizace nepatří. A kuchyňské drtiče pevný odpad produkují. Kromě toho lidé splachují hadry nebo vylévají ředidla, dokonce vyjetý olej. To všechno může způsobit poruchu přístrojů.
Kromě ústřední čistírny odpadních vod, která zajišťuje čištění 92 procent splašků, je v Praze ještě dalších dvacet lokálních čistíren.