dnes
Sobota - zatazeno
4°C
zítra
Neděle - prehanky-snih
3°C
pozítří
Pondělí - snih
2°C
Chřestfest představí chřestové hody na různých místech Prahy
Chřestfest nabídne velký výběr jídel z chřestu. Foto: archiv RESTU

Chřestfest představí chřestové hody na různých místech Prahy

Chřestová sezona nabírá obrátky a pochoutky ze „zeleného a bílého zlata“ začínají plnit menu restaurací. 6. ročník Chřestfestu oslaví oblibu této jarní zeleniny, která u nás v posledních letech zažívá renesanci. V rámci festivalu budou zapojené restaurace nabízet od 10. do 24. května tříchodová chřestová menu za jednotnou cenu. Letos se festival rozšíří do podniků po celé republice, kde budou špičkoví šéfkuchaři připravovat originální chody s chřestovým základem. V Praze mohou hosté ochutnat chřestové lahůdky dokonce ve 22 restauracích. 

Ačkoli v zahraničí je tento univerzální elixír zdraví dlouholetým favoritem, v tuzemsku nabývá na popularitě až v posledních letech. A přitom je Česká republika rájem pro pěstování chřestu, který vyžaduje písčitou půdu a mírné podnebí.

„Tradice chřestových farem se u nás obnovuje a český chřest z Mělnicka nebo okolí Ivančic je dnes známý po celé Evropě. Chceme podpořit věhlas tohoto kvalitního lokálního produktu i v Čechách, proto již pošesté pořádáme Chřestfest,“ vysvětluje Pavel Suchánek, zakladatel restauračního průvodce RESTU.

chrest-nahled Restaurace i jejich chřestová menu jsou představena na festivalových stránkách stránce www.chrestfest.cz. Zde si lze zarezervovat místo. Tříchodové menu všech restaurací bude mít stejnou cenu 399 korun na jednu osobu.  A jaké chřestové pochoutky budou moci ochutnat hosté pražských restauracích?

Brasserie Délice

Elegantní francouzská restaurace Brasserie Délice okouzlí své návštěvníky šmrncovním interiérem a širokou nabídkou specialit z těch nejkvalitnějších surovin, které zaručují opravdový kulinářský zážitek. Francouzský nádech je patrný i v tříchodovém chřestovém menu: jako předkrm je přichystáno chřestové velouté s pošírovaným vejcem, jako hlavní chod filet z mečouna s grilovaným zeleným chřestem a mrkvovým pyré a jako dezert chřestovo-čokoládové parfait, marinovaný kumquat a limetková espume.

AvantGarde Restaurant

Moderní stylový interiér a fantastickou fusion kuchyni si zamilovali nejen všichni rodilí „dejvičáci“. Za originálním menu, kde se prolínají jednotlivé světové kuchyně, míří do restaurace v pražských Dejvicích lidé ze širokého okolí. Šéfkuchař Jan Kvasnička si pro své hosty připravil jako předkrm chřestový salát s kozím sýrem, chřestový krém s křupavou brioškou a jako hlavní chod termo vejce s chřestem, ricottové noky, parmazán.

Restaurace Hajnovka

Šéfkuchař Daniel Průša z historické restaurace Hajnovka v centru Prahy sestavil šmrncovní tříchodové chřestové menu. Zrcadlí v něm svůj charakteristický rukopis a filozofii oblíbené restaurace, kdy se tradiční receptury potkávají s moderní gastronomií. Hosté se tak mohou v rámci Chřestfestu těšit na jemný krém z bílého chřestu zdobený lístky čerstvé máty a lanýžovým olejem, jako předkrm se bude podávat zelený a bílý chřest na citronovém másle zapečený se sýrem Grana Padano a jako hlavní chod pošírovaný steak z lososa se smetanovým rizotem se zeleným chřestem a omáčkou z čerstvého zázvoru a pomeranče. 
  

Restaurace Porto 

Restaurace Porto na Praze 8 se zaměřuje zejména na italskou kuchyni připravenou z kvalitních a čerstvých surovin podle původní receptury. I ta se promítla do podoby tříchodového chřestového menu. Porto bude v průběhu Chřestfestu nabízet chřestovou krémovou polévku s pestem z medvědího česneku, jarní salát s chřestem parmskou šunkou a zastřeným vejcem a filet z pražmy královské na grilu s chřestovým rizotem, avokádem a parmazánem. 

ADA Restaurace

Královna Alžběta II., Václav Havel, Miloš Forman, ti všichni si pochutnávali v restauraci Ada, která patří k nejvyhlášenějším v Praze. Smlsnout si je zde možné na mezinárodních specialitách, stejně jako moderní české kuchyni. Jedinečnost okamžiku umocňuje magická atmosféra i nádherný interiér s krbem. Ada restaurace nabízí tyto chřestové laskominy: jemnou chřestovou polévku s uzeným kachním prsíčkem, halibuta s chřestovým rizotem z quinoy a omáčkou z kustovnice a jako sladkou tečkou chřestovou zmrzlinu s jahodovým tartare. 

Modrý Zub Spálená

Modrý Zub ve Spálené je luxusní thajská restaurace v srdci Prahy. Milovníci pikantního jídla se zde budou cítit jako ve skutečném gastronomickém ráji. V restauraci vaří rodilí Thajci, kteří dbají na čerstvé suroviny a tradiční receptury. A cože chřestového bude Modrý zub nabízet? Jako předkrm salátek s čerstvým chřestem a mořskou řasou Wakame, čerstvým zázvorem, česnekem a sezamovými semínky či čerstvé závitky s krevetkami, čerstvým chřestem, ledovým salátem, mrkví, okurkou, čerstvou mátou a tenkými nudlemi, podávané s čili omáčkou. Jako hlavní chod pak exotické restované krevety „Black Tiger“ na ústřicové omáčce s čerstvým chřestem a česnekem, podávané s jasmínovou rýží či thajské pálivé zelené kari s kuřecím masem, kokosovým mlékem, čerstvou cuketou, kedlubnou, bambusovými plátky, hráškem, zeleným chřestem, thajskou bazalkou a jasmínovou rýží.

La Bottega Bistroteka

Bottega Bistroteka leží v gurmánském ráji Gurmet Pasáže v Dlouhé ulici v centru Prahy. Lidé z přilehlého okolí sem míří za pokrmy z těch nejlepších italských surovin, obědovými menu a také znamenitými dezerty. Všechny pochutiny je možné si vzít s sebou nebo si je vychutnat v živém prostředí italské restaurace. Jako předkrm čeká na milovníky chřestu vlažný salát z bílého a zeleného chřestu, pošírované vejce, lískové oříšky v karamelu a citrónový vinaigrette a jako hlavní chod maltagliati se zeleným chřestem, smrži a estragonovou omáčkou.

Chřestová menu je možné ochutnat v dalších pražských restauracích: Altány Kampa, Bistro La Bottega Tusarova, Blue Wagon, Kudy Kam, Bresto Restaurant & Vinný bar, Casa De Carli, Centimetr, Renommé, Giordano enoteca con cucina, Il Giardino, La Bottega di Finestra, La Bottega Gastronomica, Mibi's international cuisine, Pastař, La Piccola Perla, The Wine Bar & Brasserie, Triton restaurant


Další krátké zprávy
Nahoru