dnes
Pondělí - zatazeno
6°C
zítra
Úterý - obcasny-dest
5°C
pozítří
Středa - obcasny-dest
4°C
Chcete chutné vánoční pečivo? Nepodceňujte výběr surovin!
Pro dokonalé vánoční pečivo vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Foto: archiv

Chcete chutné vánoční pečivo? Nepodceňujte výběr surovin!

Co je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví. Příjemně máslová vůně linoucí se z trouby doplněná nádechem vanilky, ořechů a skořice dokreslí kouzelnou vánoční atmosféru. Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. 

Určitě pro vás není problém vymyslet, z čeho všeho se vánočka nebo vánoční cukroví připravuje. Abyste měli s vaším výtvorem u strávníků co největší úspěch, zaměříme se na konkrétní suroviny a řekneme si, podle čeho je vybírat. Všichni se jistě shodneme, že je-li jakékoliv jídlo připraveno z kvalitních ingrediencí, chutná nám nesrovnatelně více než jeho „šizená“ varianta z nekvalitních přísad. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin a jak je skladovat?

Máslo

Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.

Mouka

Jak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit 15 %. To znamená, že by jeho hmotnost měla být v rozmezí 950 g – 1050 g. Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo – je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je např. T 400 nebo T 1800). Navíc díky této mouce bude vaše vánočka lehčí a nadýchanější. Jedním z dalších hlavních pravidel je to, že mouka nesmí být chemicky bělena. Na výrobu vánoček se používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.

Droždí

Bez droždí se při přípravě kynutého těsta na vánočku neobejdete. Jedná se o živé kvasinky, které s pomocí cukru dokáží vytvořit oxid uhličitý, díky němuž těsto krásně vyběhne. V obchodě si proto zkontrolujte neporušenost obalu. Až doma droždí rozbalíte, mělo by mít krémovou barvu a mělo by se také snadno drolit. Nezapomeňte, že droždí si své vlastnosti uchová pouze tehdy, když ho budete skladovat v lednici do 8 °C. Na 1 kg mouky vám vystačí 42 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného.

Vejce

Kvalitnější vejce se liší způsobem chovu slepic, hmotností vajec a výživovou hodnotou krmiva. Všechny tyto informace byste měli nalézt na obalu, zatímco přímo na skořápce, formou razítka, zjistíte identifikační číslo drůbežárny a kód země původu vajec. Uvádí se zde také kód označující způsob chovu slepic. Pokud na krabičce najdete informaci, že se jedná o obohacená vejce, znamená to, že slepice byly speciálně vyživovány, aby vejce obsahovala např. vyšší množství jódu nebo omega-3 mastných kyselin. Vejce by se neměla umývat – narušilo by to jejich ochranný povlak a byla by tak náchylnější k absorpci mikroorganismů. I přesto by ale skořápka měla být čistá, bez zbytků vajec nebo peří. Trvanlivost vajec bývá 28 dní a měla by být skladována v chladu (ideálně mezi 5–8 °C). Teplota při skladování se pohybuje mezí 5 až 18 °C. Velmi důležité je uchovávat je v nekolísavé teplotě.

Tip jak číst kód na skořápce: První část = způsob chovu slepic (0 – biovejce z ekologického zemědělství, 1 – vejce nosnic ve volném výběhu,  2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 – vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část -  identifikační číslo chovatele (drůbežárny).

Rozinky

Někdo je miluje a jiný je z vánočky vybírá. Čemu ale věnovat pozornost v obchodě? Správné rozinky by neměly obsahovat přidaný cukr. Sušené ovoce by mělo být konzervováno pouze sušením, protože se po přidání cukru již jedná o ovoce kandované. Obavy si nemusíte dělat, pokud ve složení narazíte na olej. Ten totiž pouze napomáhá tomu, aby se rozinky neslepovaly.

Tip: Věděli jste, že jsou rozinky velmi prospěšné vašemu zdraví? 100 g rozinek obsahuje jen 3 g bílkovin a 1,5 g tuků, zato ale 78 g glukózy a fruktózy – dodávají tak rychle energii. U rozinek byla měřena také ORAC hodnota, která zjišťuje antioxidační kapacitu potravin, přičemž doporučená denní dávka je 5000 těchto jednotek. 100 g rozinek obsahuje 3406 ORAC, zatímco stejné množství brokolice 3083, pomeranče mají zase 2103 jednotek. V rozinkách je mimo jiných látek obsažený také inulin, který má příznivý vliv na střevní mikroflóru. Ta vytváří vhodné podmínky pro práci tlustého střeva a nepřímo tak bojuje proti jeho nádorovým onemocněním.

Ořechy

Ořechy jsou plné rostlinných olejů, především z řady nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro náš organismus. Bohužel tyto oleje často bývají i příčinou kažení (žluknutí) ořechů. Aby vám ořechy co nejdéle vydržely, uchovávejte je v suchu, v chladnějších teplotách a ideálně bez přístupu vzduchu. Někdo ořechy dokonce zavařuje. Jak poznat v obchodě kvalitní a nezkažené ořechy? Měly by příjemně vonět a nesmí na nich být viditelný náznak plísně, která vzniká při zabalení nedostatečně usušeného produktu.

Cukr

V obchodech se běžně prodává cukr krystal, krupice a moučka. Ty by měly být označeny skupinou, do které se řadí podle bělosti (např. cukr extra bílý, polobílý). Bílý cukr se získává rafinací. Vyluhováním se čistí přírodní cukr, odstraňují se z něj minerály a další složky způsobující zabarvení cukru. V rámci této technologie se nepoužívají chemické látky. Většina cukru na trhu je produktem z cukrové řepy. Při pečení vánočky je možné použít jak cukr bílý, tak i hnědý.

Smetana

Aby se smetana mohla nazývat smetanou, musí být vyrobena pouze z mléka s obsahem tuku vyšším než 10 %. Šlehačku lze ušlehat ze smetany, která obsahuje více než 30 % tuku. Smetana před prodejem prochází tepelným ošetřením, které má za úkol zničit nežádoucí mikroorganismy. To probíhá pomocí pasterace nebo metody UHT (ultra tepelným ošetřením). Při pasteraci byl výrobek zahříván minimálně na 71,7 °C po dobu 15 sekund. Při UHT se výrobek mžikově zahřeje na 135 °C. Pasterace je k výrobku šetrnější a přináší i lepší zachování chuti a výživových hodnot. Pasterovaná smetana se zpravidla uchovává v teplotě od 4 °C do 8 °C, zatímco trvanlivou smetanu ošetřenou metodou UHT je možné skladovat až do 24 °C. Před šleháním je ovšem nutné trvanlivou smetanu předem vychladit, nejlépe při teplotě do 8 °C po dobu 24 hodin. Pojem „šlehačka“ opravdu není legislativně chráněný a bývá často nepostižitelně zneužíván výrobci imitací smetany.

Skořicový cukr

Kvalitní skořicový cukr by měl obsahovat pouze cukr a mletou skořici. Nemělo by v něm být žádné umělé aroma. Zkontrolujte na obalu také množství skořice v balení. Např. skořicový cukr oceněný logem KLASA obsahuje 9,9 % skořice.

Kakao

Kakao je označení pro prášek vyrobený ze semen kakaovníku. Kvalitní kakao má barvu v odstínech hnědé, výjimečně lehce červené. Typickou chutí kvalitního kakaa je hořká a mělo by výrazně vonět. Slabé aroma a kyselá chuť může svědčit o nekvalitním produktu, nebo dlouhodobém špatném skladování. Kakao by v balení mělo být sypké a bez hrudek – pokud se do krabičky dostane vlhkost, zhorší se chuť, vůně a rozpustnost kakaa.

Džem

Džem může být vyroben z jakéhokoliv druhu ovoce. Musí obsahovat jeho kousky a min. 35 g ze 100 g produktu. Ty, které jsou označené slovem „výběrové“ nebo „extra“, musí mít na 100 g alespoň 45 g ovoce. Džemy obsahují cukr, který mj. slouží jako přírodní „konzervant“. Protože bývají zavařené ve sklenicích, nebývají náročné na skladování. Přesto se doporučuje nechávat je na tmavých a chladnějších místech. Obal džemu nesmí být porušen, protože při kontaktu se vzduchem začíná proces oxidace a výrobek se kazí.

vanilkove-rohlicky-nahled

Jak poznat další kvalitní potraviny a ingredience? Spousty zajímavých informací najdete na akademiekvality.cz. Zde se můžete podívat na edukativní video o ingrediencích, které používáme do vánočky. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohu značky kvality.

Tip: Pokud milujete soutěže, ve kterých je možné vyhrát parádní ceny, zkuste své štěstí. Stačí jen navštívit webový portál akademiekvality.cz, kde si stáhněte a vytiskněte herní kartu s třiceti volnými políčky. Do nich vystřihujte a nalepujte následující loga kvality: Regionální potravina, Klasa, Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP), Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské značení ekologické produkce. Vyplněnou kartičku poté zašlete na adresu uvedenou na webu. Soutěž probíhá do 1. ledna 2017.

 

 


Starobohnické vánoční těšení zve na živý betlém, dobroty na jarmarku a koncert Báry Basikové

Dnes v 18:22

V neděli 16. prosince se od 12 do 18 hodin koná na náměstí před kostelem sv. Petra a Pavla jubilejní desátý ročník Starobohnického vánočního těšení.

Vánoce ve staré Praze

Dnes ve 12:06

Každý z nás si již z dětství odnáší „své“ vánoční zvyky či obyčeje. Na přednášce Jaroslavy Novákové si připomenete, jak se slavily Vánoce za Karla IV., od kdy se vystavují jesličky, kdy k nám přišel vánoční stromeček a kde byly v Praze největší...

Tradiční vánoční Lemarket v Mánesu

Dnes v 11:42

Vánoční Lemarket s vybranými lokálními značkami, službami i projekty. Těšit se můžete na více než 200 prodejců, mini hostinu, koncerty i workshopy.

Vánoce v Šabachově parku v Praze 6 začnou ve čtvrtek

Dnes v 11:05

Od 13. do 25. prosince se na tradičním místě v Šabachově parku koná slavnostní vánoční program. Těšit se můžete na stánky nejen s občerstvením a kulturní vyžití.

Praha 5: Bach Collegium Praha zahraje Českou mši vánoční

Dnes v 10:39

Praha 5 a Bach Collegium Praha zvou 25. prosince na koncert Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční Hej mistře od 16 hodin v kostele sv. Václava na Smíchově, Nám. 14. října, Praha 5.

Adventní koncert: Musica Florea

Dnes v 10:26

Adventní koncert Musica Florea se koná v pátek 14. prosince od 20 hodin v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně.

Druhý adventní koncert v kostele

Dnes v 09:50

Radnice druhé městské části přichystala na advent cyklus koncertů v kostelích na svém území. Koncerty se konají během tří čtvrtečních podvečerů. Začátek je vždy v 18 hodin a vstup mají zájemci zdarma.

Adventní varhanní koncert v kostele Sv. Ignáce

Včera v 09:21

Adventní varhanní koncert do kostela sv. Ignáce na Karlově náměstí v neděli 16. prosince od 19 hodin. Na varhany hraje Martin Maxmilian Kaiser, na trubku a flétnu Jan Verner.

Praha 13: Adventní koncert v kostele sv. Jakuba

Včera v 09:07

Koncert skladeb J. S. Bacha, A. Vivaldiho, W. A. Mozarta nebo A. Dvořáka v úterý 18. prosince. Poslechnete si soprán Lucie Silkenové, operní pěvkyně, která je již osm let stálým hostem Národního divadla.

Vánoce s Českým jarmarkem

Včera v 09:00

V sobotu 15. prosince se potkáte s desítkami designérů, návrhářů, šperkařů a výtvarníků. Výrobci cukroví, módy, šperků, dobrot, hraček a skvělých dárků či výjimečného občerstvení.

Praha 13: Výstava betlémů v atriu radnice

8. prosince 2018 ve 13:11

Výstavu betlémů pánů Vladimíra Glasera a Miroslava Hniličky najdete od pondělí 10. prosince v atriu radnice na Slunečním náměstí, kde se od 18 hodin bude konat její vernisáž.

Česká mše vánoční na Jižním Městě

8. prosince 2018 ve 12:41

V úterý 18. prosince od 18 hodin si Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby můžete poslechnout ve sboru Církve bratrské Jižní Město.

Další články
Nahoru