Dnes Čtvrtek - zatazeno 6°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 7°C
Čtvrtek 2. 2. 2023
Svátek má Nela
Pražské masopusty
Letošní masopustová sezona v Praze zahrnuje řadu akcí
Českou svini mají lidé rádi, biofarma nedaleko Prahy vsadila na konzervy v retro kabátě
Česká svině, Stará kráva a další konervy v retro balení. Foto: JP

Českou svini mají lidé rádi, biofarma nedaleko Prahy vsadila na konzervy v retro kabátě

Biofarma Dráb ve středočeském Dolním Bezděkově se kromě prodeje masa z vlastního chovu prezentuje i produkcí vlastních uzenin a desítek hotových pokrmů v konzervách, které mají retro obaly. A tradiční cestovatelské nebo chalupářské názvy, nicméně jsou mezi nimi i neotřelá pojmenování jako Česká svině nebo Stará kráva.
biofarma-drab-konzervy

Majitel biofarmy Vladimír Dráb

Obaly retro konzerv z produkce farmy ležící zhruba dvacet kilometrů od západních hranic Prahy využívají jen barvy národní trikolory. Uvnitř obalů je česká, nebo chcete-li československá klasika.

„Mám rád naše klasické domácí jídlo, jehož vývoj byl dokončen na začátku 19. století a tvoří základ české kuchyně. Jídlo v konzervě je kvůli špatné reputaci z dávnějších dob bráno spíše jako něco méněcenného, levný pokrm nevalné kvality. Tato pověst pro mne byla velkou výzvou, dal jsem si za cíl dát do konzerv špičkové jídlo, které stačí vyjmout, ohřát a sníst, aniž by se muselo dále upravovat. Chtěl jsem vyprodukovat obsah v takové kvalitě, aby dalo problém někomu doma uvařit ho chutnější,“ říká Vladimír Dráb, který také vlastní firmu zaměřenou především na dopravní stavby. Je i starostou nedalekého Braškova.

biofarma-drab-krmeni S produkcí konzerv farma, která se specializuje na chov hovězího dobytka, začala před třemi lety. „Zabíjeli jsme starou kravičku, a i když kvalita jejího masa není nijak horší, nechtěli jsme zákazníkům lhát a prodávat jim bez jejich vědomí maso šestileté. A tak vznikla naše první konzerva s názvem Stará kráva ve vlastní šťávě,“ vypráví Dráb. Po konzervách se jen „zaprášilo“, tak se rozhodl ve výrobě pokračovat a nechal si zaregistrovat ochrannou známku Stará kráva.

A co si představit pod takovou krávou? „Šest sedm let staré zvíře. Mysleli jsme, že se bude muset dlouho vařit, ale maso má jen tmavší barvu, jinak je perfektní, nemá chybu. Pokud ho chcete použít jako základ pro další vaření, v některých případech je dokonce vhodnější než mladé maso,“ je přesvědčen.

Jedním z dalších produktů s provokativním názvem se stala Česká svině ve vlastní šťávě. Podle Drába trvalo rok a půl, než bylo odsouhlaseno zaregistrování této známky, posuzování dokonce dostala na starosti etická komise.

„Jestli se v tom názvu někdo najde, to je jeho problém, ale já od počátku neviděl důvod, proč na něj nemít ochrannou známku. Byl jsem připraven se i soudit, ale nebylo to třeba,“ vzpomíná.

biofaram-drab-auto V průběhu let přibývaly konzervy s klasickými jídly jako vepřová játra na cibulce, uzené maso ve vlastní šťávě, segedínský guláš, moravský vrabec, hovězí na houbách, špekáčky na pivu, krkovice s čočkou na kyselo a další. V nabídce jsou i retro klasiky jako lunchmeat nebo trenčiansky párok s fazuľou. Také si na tuto konzervu z dob socialismu pamatujete? Tradovalo se, že to byla jedna z mála konzerv, která se před rokem 1989 dala jíst.

„I to byla výzva, vylepšit těmto zálesáckým pokrmům reputaci a ukázat, že si na nich můžete pochutnat i ve svém obýváku. Proto jsme třeba do nabídky zařadili omáčku bolognese,“ říká Dráb.

V portfoliu čtyř desítek pokrmů v konzervách jsou dnes i polévky a paštiky, nejoblíbenější jsou španělský ptáček, česká svině, lunchmeat a cestářská paštika.

„Při přípravě konzerv striktně dodržujeme staré receptury. Náš základní kámen je kniha z šedesátých let s názvem Normy teplých jídel. Ale jednotlivé recepty dále vylepšujeme. Děláme si vývary z kostí a pak používáme na výrobu omáček. Prostě postupy, jaké byly dříve, kdy ještě potravinářství nevládla chemie a velkoprodukce,“ sděluje Dráb.

biofarma-drab-stado-1 Farma v Dolním Bezděkově chová jen hovězí skot, vepřové a další maso pro přípravu produktů kupuje od českých farmářů. Stádo na jeho farmě čítá šest desítek krav skotského plemene Angus, poráží se jedna kráva měsíčně. Maso z ní, konzervy a sezónní masné produkty se pak prodávají na farmě každou druhou sobotu v měsíci. Dříve byla prodejním dnem neděle, ale zákaz při nouzovém stavu donutil změnit zaběhlé pořádky.

„Chceme zůstat lokální farmou, neplánujeme expanzi. Když se dělá něco ve velkém, kvalita jde zákonitě dolů, dává se přednost kvantitě. A to nechceme. Proto jsme už odmítli i nabídku na spolupráci ze strany obchodního řetězce. Kdo chce naše maso a konzervy, musí si udělat výlet k nám,“ směje se. 

Jednou by rád udělat konzervu se svíčkovou, aby jeho maminka  nepoznala, že se jedná o hotovku z konzervy. „Zatím se mi to nepodařilo, ale nevzdám to, už se blížím,“ říká.

biofarma-drab-salamy-1 Kromě konzerv a syrového masa prodává Drábova biofarma i vlastní uzeniny. Uherský a farmářský salám nebo třeba v létě špekáčky a hamburgery a na podzim prejty, vinné klobásy a další zabijačkové pochutiny. Pýchou farmy jsou plísňové fuety, které před prodejem zrají i několik měsíců.

Biofarma je rodinným podnikem, pracuje zde celá Drábova rodina, včetně jeho dětí nebo partnerky.

„Jsem rád, že jsme rodinná firma, funguje to dobře,“ dodává farmář, podnikatel i politik v jedné osobě.


Autor: Jan Puci

innogy narostl v energetické krizi počet zákazníků

Včera v 16:22

Výrazně vyšší zájem odběratelů energií o dodávky energií od innogy registruje tento dodavatel v průběhu energetické krize. České domácnosti považují v posledních dvou letech dodavatele energií innogy za bezpečnou volbu při rozhodování o novém dodavateli elektřiny a plynu. Od startu dramatického...

Hotel Marriott Prague jmenoval nového generálního ředitele. Stal se jím Robert Grader

31. ledna 2023 v 07:12

Robert Grader na post generálního ředitele pražského hotelu Marriott nastupuje s bohatými zkušenostmi z oblasti pohostinství a hotelnictví, které získával v tomto odvětví více než tři desetiletí po celé Evropě. V hotelovém řetězci Marriott začal pracovat v roce 1985, kdy se stal součástí týmu ve...

innogy zlevňuje nové ceníky zemního plynu pod vládní strop

23. ledna 2023 v 11:14

Největší dodavatel plynu innogy v reakci na pozitivní cenový vývoj na velkoobchodních trzích z posledních týdnů zlevňuje dodávku zemního plynu pod vládou stanovený cenový strop pro nové zákazníky a pro ty, kterým končí fixované smlouvy. Nový ceník zákazníkům garantuje na 12 měsíců cenu komodity...

Rezidence Oliva na Brumlovce je zkolaudována

23. ledna 2023 v 08:48

Koncern Passerinvest v prosinci zkolaudoval Rezidenci Oliva na pražské Brumlovce. Tento unikátní rezidenční dům ve tvaru plodu olivovníku se 72 byty, nabízí bydlení ve slunných vzdušných interiérech s dostatkem soukromí a s možností připojení na chytrou domácnost. V přízemní části budovy se...

Extrémní události brzdí rozjezd nového podnikání

18. ledna 2023 ve 14:51

Stále nové a extrémní události, se kterými se firmy po celém světě v posledních čtyřech letech musí vyrovnávat, se odrazily i do zájmu podnikatelů o rozjezd nového byznysu v Česku. Loni založili 28 133 firem, což je o 5 procent méně, než v roce 2021 a jenom o 4 procenta víc, než...

Smartwings loni přepravily více než pět milionů cestujících

15. ledna 2023 v 08:10

Letecká společnost Smartwings loni přepravila na pravidelných linkách a charterových letech 5,2 milionu cestujících. Předloni to bylo 2,5 milionu pasažérů, jde tak o meziroční nárůst o více než dvojnásobek. Smartwings loni provozovaly lety z České republiky a ze svých zahraničních základen...

Na Václavském náměstí najdete novou restauraci Talíř

15. ledna 2023 v 07:39

Česká hotelová síť Pytloun Hotels, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i apartmánových hotelů v ČR, otevřela na přelomu roku novou restauraci Talíř přímo v přízemních prostorách hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague na Václavském...

Do volebních místností a zpět sveze Uber se slevou

13. ledna 2023 ve 14:06

Společnost Uber již tradičně pomůže občanům České republiky dostat se snadno a pohodlně do volebních místností a využít tak své právo zapojit se do výběru nové hlavy státu. Pro nadcházející volby prezidenta České republiky, jejichž první kolo se koná v pátek 13. a sobotu 14. ledna a případné druhé...

YIT představila vzorovou jednotku v projektu Vesi Hostivař

12. ledna 2023 v 10:46

Developerská společnost YIT otevřela v rezidenčním projektu Vesi Hostivař v Praze 15 vzorovou jednotku. Její interiér reflektuje umístění areálu v těsném sousedství lesoparku a staví tak na přírodních motivech v kombinaci s decentními barvami. Projekt by měl být dokončen na podzim letošního roku,...

Největší český letecký výrobce spolupracuje s Fakultou dopravní ČVUT

12. ledna 2023 v 10:18

Aero Vodochody zintenzivňuje spolupráci s Ústavem letecké dopravy Fakulty dopravní ČVUT. Studenti budou v rámci odborné praxe zkoumat bezpečnost a spolehlivost systémů nejnovějšího letounu L-39NG. Hlavním cílem spolupráce je sdílení poznatků a zkušeností v oblasti letecké bezpečnosti mezi oběma...

Největší maloobchodní hráče v ČR ovládají majitelé z Nizozemska

10. ledna 2023 v 10:42

Patnáct největších maloobchodních firem v roce 2021 vytvořilo tržby přesahující 279 miliard korun. 42 % z nich ovládají subjekty registrované v Nizozemí, za nimi následují vlastníci z Německa (19 %), Rakouska (17 %) a Česka (13 %). Vyplývá to z analýzy Dun & Bradstreet.  Žebříček největších...

Projekt innogy – energie českého filmu vstupuje do osmnácté sezóny

7. ledna 2023 ve 12:35

Projekt innogy – energie českého filmu v roce 2023 vstupuje do již 18. sezóny. Dosud společnost v roli koproducenta pomohla na plátna kin více než devíti desítkám celovečerních hraných i dokumentárních snímků.

Přednáška: Když peníze nestačí

5. ledna 2023 v 16:39

Sérii bezplatných besed na téma Příspěvek na bydlení a další formy sociální podpory lidem v aktuální finanční tísni připravila Praha 2.

Další články
Nahoru