Dnes Pondělí - zatazeno 1°C
Zítra Úterý - snih 2°C
Pondělí 18. 1. 2021
Svátek má Vladislav
Koronavirus
Aktuální informace o šíření epidemie v Praze.
Českou svini mají lidé rádi, biofarma nedaleko Prahy vsadila na konzervy v retro kabátě
Česká svině, Stará kráva a další konervy v retro balení. Foto: JP

Českou svini mají lidé rádi, biofarma nedaleko Prahy vsadila na konzervy v retro kabátě

Biofarma Dráb ve středočeském Dolním Bezděkově se kromě prodeje masa z vlastního chovu prezentuje i produkcí vlastních uzenin a desítek hotových pokrmů v konzervách, které mají retro obaly. A tradiční cestovatelské nebo chalupářské názvy, nicméně jsou mezi nimi i neotřelá pojmenování jako Česká svině nebo Stará kráva.
biofarma-drab-konzervy

Majitel biofarmy Vladimír Dráb

Obaly retro konzerv z produkce farmy ležící zhruba dvacet kilometrů od západních hranic Prahy využívají jen barvy národní trikolory. Uvnitř obalů je česká, nebo chcete-li československá klasika.

„Mám rád naše klasické domácí jídlo, jehož vývoj byl dokončen na začátku 19. století a tvoří základ české kuchyně. Jídlo v konzervě je kvůli špatné reputaci z dávnějších dob bráno spíše jako něco méněcenného, levný pokrm nevalné kvality. Tato pověst pro mne byla velkou výzvou, dal jsem si za cíl dát do konzerv špičkové jídlo, které stačí vyjmout, ohřát a sníst, aniž by se muselo dále upravovat. Chtěl jsem vyprodukovat obsah v takové kvalitě, aby dalo problém někomu doma uvařit ho chutnější,“ říká Vladimír Dráb, který také vlastní firmu zaměřenou především na dopravní stavby. Je i starostou nedalekého Braškova.

biofarma-drab-krmeni S produkcí konzerv farma, která se specializuje na chov hovězího dobytka, začala před třemi lety. „Zabíjeli jsme starou kravičku, a i když kvalita jejího masa není nijak horší, nechtěli jsme zákazníkům lhát a prodávat jim bez jejich vědomí maso šestileté. A tak vznikla naše první konzerva s názvem Stará kráva ve vlastní šťávě,“ vypráví Dráb. Po konzervách se jen „zaprášilo“, tak se rozhodl ve výrobě pokračovat a nechal si zaregistrovat ochrannou známku Stará kráva.

A co si představit pod takovou krávou? „Šest sedm let staré zvíře. Mysleli jsme, že se bude muset dlouho vařit, ale maso má jen tmavší barvu, jinak je perfektní, nemá chybu. Pokud ho chcete použít jako základ pro další vaření, v některých případech je dokonce vhodnější než mladé maso,“ je přesvědčen.

Jedním z dalších produktů s provokativním názvem se stala Česká svině ve vlastní šťávě. Podle Drába trvalo rok a půl, než bylo odsouhlaseno zaregistrování této známky, posuzování dokonce dostala na starosti etická komise.

„Jestli se v tom názvu někdo najde, to je jeho problém, ale já od počátku neviděl důvod, proč na něj nemít ochrannou známku. Byl jsem připraven se i soudit, ale nebylo to třeba,“ vzpomíná.

biofaram-drab-auto V průběhu let přibývaly konzervy s klasickými jídly jako vepřová játra na cibulce, uzené maso ve vlastní šťávě, segedínský guláš, moravský vrabec, hovězí na houbách, špekáčky na pivu, krkovice s čočkou na kyselo a další. V nabídce jsou i retro klasiky jako lunchmeat nebo trenčiansky párok s fazuľou. Také si na tuto konzervu z dob socialismu pamatujete? Tradovalo se, že to byla jedna z mála konzerv, která se před rokem 1989 dala jíst.

„I to byla výzva, vylepšit těmto zálesáckým pokrmům reputaci a ukázat, že si na nich můžete pochutnat i ve svém obýváku. Proto jsme třeba do nabídky zařadili omáčku bolognese,“ říká Dráb.

V portfoliu čtyř desítek pokrmů v konzervách jsou dnes i polévky a paštiky, nejoblíbenější jsou španělský ptáček, česká svině, lunchmeat a cestářská paštika.

„Při přípravě konzerv striktně dodržujeme staré receptury. Náš základní kámen je kniha z šedesátých let s názvem Normy teplých jídel. Ale jednotlivé recepty dále vylepšujeme. Děláme si vývary z kostí a pak používáme na výrobu omáček. Prostě postupy, jaké byly dříve, kdy ještě potravinářství nevládla chemie a velkoprodukce,“ sděluje Dráb.

biofarma-drab-stado-1 Farma v Dolním Bezděkově chová jen hovězí skot, vepřové a další maso pro přípravu produktů kupuje od českých farmářů. Stádo na jeho farmě čítá šest desítek krav skotského plemene Angus, poráží se jedna kráva měsíčně. Maso z ní, konzervy a sezónní masné produkty se pak prodávají na farmě každou druhou sobotu v měsíci. Dříve byla prodejním dnem neděle, ale zákaz při nouzovém stavu donutil změnit zaběhlé pořádky.

„Chceme zůstat lokální farmou, neplánujeme expanzi. Když se dělá něco ve velkém, kvalita jde zákonitě dolů, dává se přednost kvantitě. A to nechceme. Proto jsme už odmítli i nabídku na spolupráci ze strany obchodního řetězce. Kdo chce naše maso a konzervy, musí si udělat výlet k nám,“ směje se. 

Jednou by rád udělat konzervu se svíčkovou, aby jeho maminka  nepoznala, že se jedná o hotovku z konzervy. „Zatím se mi to nepodařilo, ale nevzdám to, už se blížím,“ říká.

biofarma-drab-salamy-1 Kromě konzerv a syrového masa prodává Drábova biofarma i vlastní uzeniny. Uherský a farmářský salám nebo třeba v létě špekáčky a hamburgery a na podzim prejty, vinné klobásy a další zabijačkové pochutiny. Pýchou farmy jsou plísňové fuety, které před prodejem zrají i několik měsíců.

Biofarma je rodinným podnikem, pracuje zde celá Drábova rodina, včetně jeho dětí nebo partnerky.

„Jsem rád, že jsme rodinná firma, funguje to dobře,“ dodává farmář, podnikatel i politik v jedné osobě.


Praha odpustí podnikatelům poplatky za předzahrádky až do konce března

Včera ve 22:30

Praha prodlouží podnikatelům možnost mít před svou provozovnu předzahrádky zdarma, a to až do konce března tohoto roku. Rozhodli o tom radní. Cílem je podpora podnikatelů v době koronavirové krize, za předzahrádky přitom nic provozovatelé restaurací neplatili již od dubna minulého roku, podobně...

Dozorčí rada Pražské plynárenské odvolala předsedu představenstva Janečka, společnost nově povede Pacovský

16. ledna 2021 v 11:34

Na zasedání 15. ledna 2021 dozorčí rada Pražské plynárenské odvolala Pavla Janečka z funkce předsedy představenstva a člena představenstva společnosti. Pavel Janeček ve společnosti působil od 7. 4. 2014. Na uvolněné místo v představenstvu Pražské plynárenské byl jmenován Martin...

Téměř 100 000 živnostníků loni přerušilo podnikání

12. ledna 2021 ve 13:07

Loni přerušilo podnikání 99 329 živnostníků, což je o 43 % víc než v roce 2019 a o 65 % víc než v roce 2018. Celkový trend, kterým OSVČ dočasně ukončovaly podnikatelské aktivity, nabral na tempu v druhé polovině roku. V meziročním srovnání bylo extrémní září a...

innogy chce přispět ke zvyšování energetické účinnosti českého hospodářství

8. ledna 2021 v 08:25

Energetická skupina innogy uzavřela se státem dobrovolnou dohodu v oblasti energetické efektivity a zavádění energeticky úsporných opatření. Dohoda uzavřená mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a společností innogy Česká republika počítá se zvyšováním energetické účinnosti u konečného...

V roce 2020 začalo podnikat nejméně lidí za poslední čtyři roky

8. ledna 2021 v 08:03

V roce 2020 začalo v České republice podnikat 60 459 fyzických osob podnikatelů, o 3343 méně než v předchozím roce a zároveň nejméně za poslední čtyři roky. V uplynulém roce zároveň ukončilo své podnikání 36 139 lidí, což je o 11,5 tisíce méně než před rokem a nejméně za posledních 10 let. Naopak...

DPH nespolehlivě odvádí 22 166 firem

7. ledna 2021 v 06:44

V loňském roce v ČR přibylo 2077 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH. Meziročně se jejich počet zvýšil o desetinu, což byl nejpomalejší přírůstek od roku 2015. Aktuálně Bisnode na černé listině nespolehlivých firem registruje 22 166 subjektů, z toho 5792 nespolehlivých plátců DPH a...

Jaké nové trendy přinese rok 2021 v oblasti vizitek?

6. ledna 2021 v 10:08

Ať už jste jednotlivec nebo gigantická společnost, jistě víte, že o každého klienta se svádí velký konkurenční boj. Je proto bez nadsázky nutností, aby vaše služby a produkty měly do detailu promyšlenou reklamu. Ale také propagace firmy samotné musí probíhat na té nejvyšší možné...

Zákaznická centra innogy jsou otevřena

5. ledna 2021 v 10:14

S ohledem na topnou sezónu jsou zákaznická centra innogy pro zákazníky i v současné době otevřena.

Pražský inovační institut posílil Tomáš Lapáček

4. ledna 2021 v 16:11

Vedení Pražského inovačního institutu (Pii) rozšířil od začátku ledna Tomáš Lapáček. Bude řídit klíčový projekt na podporu výzkumu, podnikání a inovací v metropoli – Prague Smart Accelerator II (PSA). Jeho úkolem bude mimo jiné vybudovat Regionální inovační značku Prahy a zlepšit spolupráci...

Vybíráte pozemek? Pozor, ať nekoupíte zajíce v pytli

23. prosince 2020 v 09:00

Přemýšlíte o koupi pozemku a nevíte, jak vybrat z nabídek a inzerátů ten správný? Jaké faktory ovlivňují ceny pozemků a na co je třeba dát při výběru pozor?

Hervis odměnil školy za účast jejich žáků v Sazka Olympijském víceboji

18. prosince 2020 v 15:45

Hervis Sports poslal letos 35 balíčků o celkové hodnotě jednoho milionu korun na české základní školy. Jde o výhry, které si studenti vybojovali během školního roku 2019/2020 v rámci zapojení se do programu Sazka Olympijský víceboj, který organizuje Český olympijský výbor. Smysl programu je...

Dermacol rozdal ještě před Vánocemi dárek do nemocnic

17. prosince 2020 ve 13:02

Přes šest tisíc kusů dezinfekčních sprejů Anti-COVID, věnovala česká kosmetická společnost Dermacol Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Fakultní nemocnici Motol v Praze. Zásilka putovala také do Alzheimer domovů v Roztokách u Prahy, v Mostě i Darkově.  Dezinfekční spreje na ruce jsou určeny...

Další články
Nahoru