dnes
Sobota - zatazeno
4°C
zítra
Neděle - prehanky-snih
3°C
pozítří
Pondělí - zatazeno
2°C
Pojď mi hok, Praha má československou raritu
Samice o mláďata starostlivě pečuje, shání jim potravu a zahřívá je. Foto: Petr Hamerník / Zoo Praha

Pojď mi hok, Praha má československou raritu

V Zoo Praha se uplynulou neděli vylíhla dvě mláďata hoka přilbového. Jeho odchov lidské péči není příliš častý a v zoologických zahradách na území Česka a Slovenska se jedná dokonce o historicky první úspěšné vylíhnutí mláďat tohoto ohroženého druhu. Návštěvníci mohou mláďata pozorovat ve venkovní voliéře, kam s nimi matka vyšla hned druhý den po jejich vylíhnutí.

hok-prilbovy-clanek-2-nahled

Rodičovský pár pochází z chovu bažantnice v německém Erfurtu, kde se oba rodiče vylíhli v roce 2010. Do Zoo Praha pak přišli z plzeňské zoo v roce 2012. Ačkoli samice snáší již delší dobu, dosud o snesená vejce nejevila zájem a dokonce je i rozbíjela.

O mláďata, která se vylíhla 9. října, naopak starostlivě pečuje. Hledá jim potravu, kterou jim poté podává do zobáku. Návštěvníci ji také mohou ve venkovním výběhu poblíž Pavilonu tučňáků vidět, jak obě mláďata starostlivě zahřívá.

hok-prilbovy-slider-nahled

Hok přilbový se ve volné přírodě vyskytuje převážně v hustých mlžných lesech na území Jižní Ameriky. Živí se plody, semeny, pupeny a mladými listy. Potravu sbírá v párech nebo menších rodinných skupinách na zemi, při ohrožení se stáhne na strom, kde také nocuje. Své jméno dostal od zvláštní modravě šedé přilby před očima.

Obě pohlaví mají obvykle černé tělo, ale vzácně lze narazit i na samičky rezavé s černým pruhováním. Samice hoka přilbového snáší obvykle dvě vejce a jejich inkubace trvá 30 až 34 dní.


Další články
Nahoru