Celkem 225 pokut udělili za pololetí pražským restauratérům hygienici
21. srpna 2019 07:15
Provozovatelé stravovacích služeb nejčastěji špatně označují rozpracované pokrmy, polotovary a cukrářské výrobky. Informace na svém webu zveřejnila Hygienická stanice hlavního města Prahy.
Hygienici v pražských restauracích, jídelnách, kavárnách a dalších stravovacích provozech od ledna do června provedli 1220 kontrol. Špatné označení pokrmů a výrobků odhalili ve 100 případech. Podobný počet nedostatků (99) se týkalo nedodržení předpisů v příjmu a skladování potravin a surovin.
Nedostatečnou hygienu provozu kontroly zjistily v 91 případech, ochrana potravin a pokrmů před kontaminací při manipulaci nebyla dodržena v 85 případech. Dále hygienici odhalili v 83 případech nedostatky v obecných požadavcích na potravinářské prostory a ve 41 případech našli prošlé potraviny.
Pražští hygienici také v prvním pololetí letošního roku odebrali 223 vzorků pokrmů a surovin k dalším rozborům. Nevyhovělo deset vzorků, z toho byla polovina zmrzlin, dále vzorky masa, v jednom případě to byly těstoviny lasagne a jeden vzorek mořské řasy Wakame.
Kromě namátkových kontrol hygienici každý měsíc do provozen přicházejí na základě podnětů a kvůli nahlášení zdravotních obtíží po použití pokrmu. Například v červenci uskutečnili 25 kontrol na udání a 13 kvůli zdravotním problémům, z nichž čtyři případy se ukázaly jako oprávněné.