Dnes Neděle - skorojasno 21°C
Zítra Pondělí - skorojasno 25°C
Neděle 1. 10. 2023
Svátek má Igor
Newsletter Pražský patriot
Pro odběr ranního přehledu článků za posledních 24 hodin se přihlaste zde.
Bistro Bruncvík je novodobým symbolem Kampy, pod Karlovým mostem funguje už 29 let
Tradiční podnik, který přežil i povodně v roce 2002, kdy byla Kampa pod vodou. Foto (2x): Jaroslav Tatek

Bistro Bruncvík je novodobým symbolem Kampy, pod Karlovým mostem funguje už 29 let

Už třicet let provozuje na Kampě své bistro Bruncvík Roman Vopička. Bistro (Na Kampě 7) s typickým okénkem do ulice určitě nepřehlédnete. Už jen proto, že je u něj téměř pořád hrozen zákazníků. 

 

bistro-u-bruncvika-clanek-1

Bistro Bruncvík provozuje Roman Vopička

Rod Vopičků z Kampy původně pocházel z Kamýku nad Vltavou. To ale změnil kameník Jan Vopička, který – možná po vodě, možná pěšky – dorazil roku 1620 do Prahy. Od roku 1904, kdy se z Rybné ulice přestěhoval malíř pokojů Otto Vopička do Hroznové 5, jsou pak Vopičkovi pravověrnými patrioty z Kampy.

A s malováním souvisí i původní využití populárního bistra Bruncvík, které Ottův vnuk Roman provozuje pod Karlovým mostem už od 19. srpna 1990. Dlouhá léta totiž v prostoru o velikosti 7 metrů čtverečních míval Romanův děda a po něm i otec, také Otto a také malíř pokojů, sklad barev. Když ale přišla revoluce, řekl si Roman, že se mění doba a že z tohoto rodinného stříbra udělá občerstvení. To funguje dodnes a příští rok oslaví třicátiny.

„Bruncvík – to je originál a symbol Kampy! Díky za něj. Už se těším na jeho narozeniny,“ prohlásil bruncvíkovský fanda, patriot a 1. místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme, STAN), který kousek odtud, na břehu Vltavy, pořádá na Štědrý den po obědě každoroční setkání přátel a sousedů.

„Třicet let fungujeme pořád stejně a třicet let sem chodí hlavně štamgasti z okolí,“ popisuje Roman Vopička, jehož bistro se za povodně v roce 2002 ocitlo úplně pod vodou. „Štamgasti nám ale pomohli všechno rychle vyklidit a už za měsíc jsme mohli znovu otevřít,“ vzpomíná Roman, který pravidelně v sobotu a neděli griluje pro hosty klobásy.

Otevřeno má Bruncvík každý den a otevřeno má i teď o adventu, kdy se před ním konají setkání kamarádů z různých míst Prahy i z okolí. „Už se na ně moc těším,“ říká Roman Vopička, který spolu se svojí rodinou zve na návštěvu i vás.

 


Autor: red

Soutěž EY Podnikatel roku 2023 hlavního města Prahy a Středočeského kraje spustila nominační fázi

8. září 2023 v 11:15

Společnost EY pod záštitou primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a ve spolupráci s inovační agenturou SIC vyhlásila devatenáctý ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Celkem osm podnikatelů z těchto dvou regionů se v minulosti stalo...

Fakulta dopravní ČVUT v Praze podepsala nové strategické partnerství se společností SITA

8. září 2023 v 08:22

Ve středu 6. září byla podpisem partnerství mezi společností SITA a Fakultou dopravní ČVUT v Praze obnovena spolupráce zaměřená jak na vzdělávání nových odborníků, tak i na projektové záměry v oblasti letecké dopravy.

Wolt zavádí nonstop provoz, vedle restaurací nabídne i potraviny nebo květiny

29. srpna 2023 v 07:28

Finská technologická společnost Wolt zavádí v hlavním městě nepřetržitou rozvážku z vybraných podniků. Většina pražských zákazníků si tak nyní může objednávat v režimu 24/7 se stejným servisem, na který jsou zvyklí. Zákaznická podpora funguje po celou noc a je připravena pomoct zákazníkům v řádu...

Další články
Nahoru