Dnes Pátek - obcasny-dest 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Aneta (32): Zhroutila jsem se. Vím totiž, co tato nemoc dokáže
Porod dvojčat znamenal v jejím životě velkou radost, po pár měsících však začala trpět velkou únavou a přibírat na váze. Foto: Lucie Rychlá

Aneta (32): Zhroutila jsem se. Vím totiž, co tato nemoc dokáže

Aneta (32) se s cukrovkou poprvé setkala u své babičky a pak i maminky. Sama si vyslechla diagnózu takzvané těhotenské cukrovky, když čekala dvojčata. „Měla jsem ale spíše nižší čísla a nepotřebovala jsem žádné léky. Pouze jsem upravila stravu a jezdila na pravidelné kontroly k diabetoložce,“ vypráví Aneta. V 7. měsíci těhotenství se jí narodily dvě dcery. Žádné potíže necítila a cukrovku považovala za uzavřenou věc.

Po několika měsících ale začala trpět velkou únavou a přibírat na váze. Nejprve problémy přisuzovala náročné péči o dvojčata a z toho plynoucí špatné životosprávě. Na popud rodiny se nakonec rozhodla navštívit praktického lékaře. 

„Z testů mi hned odhalil cukrovku, tentokrát už druhého typu. Zhroutila jsem se. Měla jsem hodně vysoké hodnoty, a protože pracuji ve zdravotnictví, vím, co může cukrovka způsobit. Obávala jsem se budoucnosti,“ popisuje Aneta. Začala znovu docházet k diabetoložce a pravidelně si píchala inzulín. 

„Bylo to náročné, přestože jsem zdravotní sestra, dělalo mi problém sama sobě injekce píchnout. Zároveň jsem ale měla z nemoci velký respekt a striktně jsem dodržovala všechna doporučení lékařky,“ popisuje Aneta.

Nejtěžší pro ni byla úprava životosprávy, musela se naučit pravidelně jíst a odpočívat. Změnila práci a místo dvanáctihodinových směn začala pracovat v rehabilitačním ústavu s osmihodinovou pracovní dobou, která jí umožňuje dodržovat pravidelnější režim. 

 „Inzulín si už naštěstí píchat nemusím – užívám léky ve formě tablet,“ říká a pokračuje: „Zatím nemám kvůli cukrovce žádné komplikace, ale jsem rizikový pacient, protože mám kromě diabetu dlouhodobě problémy s játry a vyšší cholesterol. Jako diabetičce mi navíc hrozí například onemocnění srdce a ledvin.“ 

aneta-cukrovka

Už se cítí dobře. Foto: se svolením paní Anety

Komplikacím v budoucnu se proto společně se svou lékařkou snaží zabránit dodržováním režimových opatření a moderní léčbou glifloziny, kterou jí lékařka před rokem nasadila. Tyto léky udržují hladinu krevního cukru a snižují riziko vzniku nemocí srdce a ledvin. 

Právě v ledvinách léky blokují zpětné vstřebávání cukru do krve a pacient ho vyloučí z těla močí. Díky vhodné léčbě a změně životního stylu se dnes Aneta cítí dobře a může se naplno věnovat rodině. „Mým největším koníčkem je trávit čas s rodinou a jsem ráda, že tu pro dcery mohu být prakticky jako zdravá máma,“ uzavírá.


Autor: Lucie Rychlá

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru