Začal týden prohibice, bary nabídnou speciální drinky připomínající americký zákaz
17. ledna 2017 09:27
„Namísto abstinence a snížení zločinnosti se v USA začalo pít o mnoho víc a kriminalita význačně stoupala. Paradoxně vzrostla spotřeba všeho, co obsahovalo alkohol, což mělo za následek mnoho otrav i úmrtí. Prohibition Week chce na tyto události poukázat, aby se podobné šílenství už nikdy neopakovalo,“ vysvětluje Alexander Suja, marketingový ředitel distribuční společnosti Premier Wines & Spirits, která stojí za vznikem konceptu Prohibition Week. Týdenní akce skončí v neděli 22. ledna.
V Americe se na počátků 20. století vyskytovalo mnoho salónů, v nichž se konzumovala whisky a jiné destiláty v enormním množství. Spolky jako Hnutí křesťanských žen poukázaly na negativní dopad alkoholu na rodinný život. Roku 1919 se díky nim podařilo prosadit dodatek americké ústavy, který zakazoval výrobu, dovoz a prodej alkoholu.
„Důsledkem čtrnáctileté prohibice v USA vzniklo třikrát více tajných ilegálních barů, než bylo na jejím počátku. Američtí producenti nicméně v současnosti nabízejí mnoho špičkových destilátů, na které chceme v rámci akce Prohibition Week upozornit,“ dodává Alexander Suja.
V Praze se do události Prohibition Week zapojil bar Špejle, v Kroměříži Academy Bar, v Hradci Králové Hendrix Bar, Sučici Sokolovna. Unikátní nabídku pro tento týden budou tvořit drinky z amerických produktů.
Půjde například o kombinaci Tito’s Vodky z rodinné palírny, která se vyrábí z kukuřice v nejstarší legální pálenici v Texasu, a toniku. Mezi koktejly figuruje také silná whiskey Ole Smoky Harley Davidson z prvního licencovaného lihovaru státu Tennessee a zázvorové limonády.
„Nebude chybět ani kola s osobitým americkým bourbonem Rebel Yell nebo vyváženým prémiovým rumem Bayou, pokladem státu Louisiana,“ doplňuje Suja z Premier Wines & Spirits.