Višňák už je v Praze! A kdy se letos v metropoli objeví první burčák?
11. srpna 2014 11:50
Ode dneška si Pražané mohou koupit višňák z vinařství Chatau Lednice. Prodejních míst je víc: Obchodní centrum Globus Zličín, Obchodní centrum Globus Čakovice, Obchodní centrum Metropole Zličín, Obchodní centrum Chodov – před Albertem, Makro Stodůlky, Makro Černý Most, Makro Průhonice, Restaurace Pražanka, Kaufland Modřany, Kaufland Jarov a Kaufland Stodůlky.
Zástupkyně obchodního ředitele Monika Fetrová z vinařství Chateau Lednice Pražskému patriotu potvrdila, že višňák už je na těchto místech k dostání. „Ano, lidé už si ho mohou koupit,“ uvedla.
Višňák, spolu například s jabčákem, budou – co nevidět – nabízet i jiná vinařství. „Už v půlce srpna určitě budou stát u silnic prodejci s jabčáky a višňáky,“ řekl Pražskému patriotu provozní karlínského winne bar Veltlin Miroslav Macek.
Burčák se do Prahy dostane zřejmě koncem léta
Zřejmě až koncem léta si budou Pražané moci pochutnávat na pravém burčáku. „Dá se těžko odhadnout, kdy se budou první odrůdy vína sbírat. Burčák by se měl s největší pravděpodobností objevit koncem léta,“ uvedl pro Pražský portál prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray. Do Prahy by tedy mohl dorazit na konci srpna.
Situace se příliš neliší od loňského roku, kdy se první burčák objevil také na konci osmého měsíce roku. Oproti tomu v roce 2012 to bylo už v půlce srpna. Vždy je to odvislé především na vývoji počasí. Pražský patriot o tom loni informoval, stejně jako o burčákomatech nebo višňáku.
„Burčák je vždycky až podle konkrétního vinaře, kdy začne sbírat první odrůdy vína. Pokud mám hovořit o našem vinohradu, bude to tak druhá polovina září,“ uvedl Macek z karlínského vinného baru. Nejprve bývá většinou bílý burčák (z bílých hroznů), poté červený (z modrých hroznů). Bílého burčáku bývá obecně víc.
Vinný bar burčák odstartuje až v Praze
„Burčák, který si přivezeme z Moravy, vyrobíme až tady. Přivezeme jen čistou hroznovou šťávu, kterou až tady v teple odstartujeme,“ řekl. Někteří vinaři podle jeho slov mohou první odrůdy sesbírat dříve. „My je většinou míváme později,“ dodal.
Záležet podle něj bude ale i na tom, jaké bude počasí. „Koncem srpna může začít pršet, hrozny by tak začaly nacucávat vodu. V takovou dobu se víno nesmí sbírat,“ řekl. Vinný bar Veltlin spolupracuje s vinaři nejen z Moravy, ale i z Itálie nebo Rakouska.
Dobu burčáku může ovlivnit počasí
Pokud by bylo koncem srpna pěkně a pršet by začalo v září, také by se počkalo, až bude lepší počasí. „Začít můžete sbírat hrozny, které mají v kuličce cukernatý extrakt 20 až 21, někteří vinaří sbírají, až když je 22 či 23. Čím více cukru v hlavičce, tím víc se to musí prokvášet,“ vysvětlil.
V Praze bude burčák k dostání ve všech možných vinotékách a vinárnách. Většina jich na tento lahodný mok viditelně láká, i cenově. A tak se koncem léta a na podzim mnohdy lidé domlouvají, že místo piva zajdou na burčák.
Pod názvem burčák jen mok z letošních hroznů
Podle Českého vinařského zákona se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné, k jeho prodeji smí docházet pouze od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. Višňáky či jabčáky proto nesmějí být jako burčák označeny.
Burčák je (někdy více, někdy méně) zkalen kvasným kalem, neobsahuje ale žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách džbánku či láhve, kde je uchováván, se může usazovat jemná usazenina. Je dobré vypít jej co nejdřív.
Burčák chutná i Slovákům, Němcům či Rakušanům
V Česku, hlavně na Moravě, je burčák oblíbený. Stejně tak i v sousedních zemích: Rakousku, Německu nebo Slovensku. Mnohde ale jeho konzumace příliš rozšířena není. Většina jazyků ani překlad slova burčák nezná.
Kdybyste přece jen vyjeli mimo republiku a na burčák narazili, v angličtině se nazývá partially fermented wine, new half-fermented wine, případně must či new wine (mladé víno). V Rakousku je to Sturm, na jihozápadě Německa Junger Wein (mladé víno), v oblasti Pfalz Neuer Sein (nové víno), ve Francii vin bourru.