Tipy na pořádné letní osvěžení: Domácí limonáda z jedlé sody, nápoj Ládi Hrušky, káva z Vitakávy
1. srpna 2014 08:44
Vyzkoušet můžete například čaje ze stromu života – jedlého stromu Moringa oleifera. Jedná se o rostlinu, která se pěstuje na Kanárských ostrovech – na Tenerife. Moringa nahradí multivitaminové a minerální doplňky. „Na léto je ideální udělat si čaj, nechat ho zchladnout a pít ho s citronem,“ říká Renata Steinmetzová z distribuční společnosti.
Doporučuje Moringu řezané listy – nařezané nahrubo. „Když je zalijete teplou vodou (maximálně 80 stupňů) a necháte 10–15 minut louhovat, připravíte si zdravý a chutný takzvaný Moringa čaj,“ říká.
Na rozdíl od některých čajů neobsahuje kofein a mohou si ho vychutnat i děti, senioři či lidé s vysokým krevním tlakem. 100% řezané listy Moringy mají víc vitamínů než pomeranče a mrkev, víc vápníku a bílkovin než mléko, víc draslíku než banány a víc železa než špenát.
Čaj se zázvorem a pomerančovou kůrou
Další čaj, který Steinmetzová doporučuje, je Moringa čaj Sonnensturm. Jsou v něm i rooibos, zázvor, brusinky, pomerančová kůra, květy měsíčku a přírodní aroma. Přibližně 3 lžíce je třeba zalít s 1 litrem 80 stupňů teplé vody (těsně před vařením). Doporučená doba louhování je nejméně 10 minut. A pak nechat vychladnout.
Tato směs umožňuje vytvářet izotonickou rovnováhu. Brusinky mají vysoký obsah anthokyanů. Požitek z bobulí by měl zabránit uhnízdění bakterií v ledvinách a močovém měchýři. Z Moringy se vyrábí též tablety, kapsle, káva, kokosový olej, sůl, kosmetika (například mýdlo, šampon, zubní pasta či sprchový gel) nebo granule pro zvířata.
Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové je především důležité pít čaje bez sladidel. Ty doporučuje i dětem – neslazené čaje jsou zdravější a navíc i mnohem víc osvěží.
Okurková limonáda Ládi Hrušky
V létě osvěží i limonády. Třeba čím dál víc oblíbená okurková. Skvělý je třeba recept guru přes jídlo a pití Ládi Hrušky z televize Nova – 1,5 litru neperlivé (případně perlivé) vody, 1 salátová okurka, 2 polévkové lžíce medu či třtinového cukru, 2 limetky.
Hruškův postup je následující: salátovou okurku oloupete, nakrájíte na větší kostičky a ve větší nádobě rozmixujete do podoby pyré. Pak přidáte půl litru vody a necháte směs 10 až 15 minut vylouhovat v ledničce. Poté směs přelijete přes sítko do džbánu, přidáte šťávu ze dvou limetek a osladíte medem nebo třtinovým cukrem, a můžete podávat.
Osvěžující nápoj ze sody bicarbona
Rychlá a chutná je i domácí limonáda ze sody bicarbona. Do půllitrové sklenice stačí malá lžička sody bicarbona, lžička cukru nebo tabletka umělého sladidla, citron (případně lžička octa, může být i jablečný) a voda. A vše pořádně zamíchat, postačující je lžičkou ve sklenici, nebo „zakvrdlat“ v uzavřené lahvi.
Na dobrou limonádu si můžete v Praze dojít například do muzea Mineralia (Havlíčkova 3, u Masarykova nádraží), kde je – vedle obchodu a výstavy minerálů, exponátů z celého světa – i velmi malebná a cenově dostupná kavárna.
V nabídce tam mají dobré domácí limonády – kopřivovou, šípkovou, jeřabinovou, z konopí či z pampelišky. Jedna vyjde na 39 korun a na přání vám ji mohou dát neslazenou.
Zchladí vás ledová káva i pivo
V létě vás může osvěžit i poměrně jednoduchá ledová káva z Vitakávy. Bez mléka, nebo s mlékem. Do sklenice či láhve stačí dát lžičku či dvě instatní Vitakávy, lžičku cukru (případně umělé sladidlo), vodu, lze přidat kondenzované mléko (slazené, či neslazené, dle chuti). A pak stačí „zašejkrovat“ buď ve sklenici od Vitakávy, nebo v plastové uzavřené láhvi či v čemkoli uzavřeném.
V létě osvěží i podle mnohých nejlepší iontový nápoj na světě – pivo. Lékařka a senátorka Milada Emmerová již v minulosti pro Pražský patriot uvedla, že pivo obsahuje i důležité zdroje energie.
Nealkoholické pivo je podle ní dobré pro těhotné – může se pro ně stát jediným zdrojem energie, minerálů a tekutin. „Jeho chuťové vlastnosti, především hořká chuť, mohou přispět k likvidaci pocitů na zvracení a podobně,“ řekla. Takže – vybrat si může opravdu každý.