Tamchynová: tělo to teď rádo teplé i ostré, okořeňte a osmažte si zbytek roku
22. listopadu 2013 12:01
Dejte přednost sprše
V nadcházejících týdnech a měsících bychom se neměli příliš často napařovat a ztrácet energii dlouhou koupelí, vhodnější je pouhé sprchování. To neplatí pro saunování a otužovací aktivity vůbec.
Zásadní pro přechod těla do zimy je ochucování pokrmů. Právě v období listopadu a prosince vzrůstá chuť na pikantně okořeněná jídla. Vhodná je zejména kvalitní sójová omáčka. Neměli bychom se bát česneku, zázvoru, řeřichy, pažitky, celerové natě, cibule.
Z klasického koření bychom měli upřednostnit aromatické listové koření typické pro naši oblast jako je tymián, majoránka, saturejka, dobromysl, yzop, další pak bobkový list, kmín, nové koření a již výše zmíněný zázvor. Ten je jedno z nejvíc prohřívajících koření a tak se hodí i pro přípravu čaje na zahřátí.
Nejvhodnější je syrový zázvor, nakrájený na plátky, zalitý vroucí vodou a oslazený medem (neslaďte, dokud teplota výluhu neklesne na nižší teplotu).
Zázvor je ale možné použít i zevně. Jestliže se do vás dá „zimnice“, stačí mít doma připravený pytlíček sušeného mletého zázvoru, ten přelijete litrem horké vody, necháte chvíli vyluhovat, pak ochladíte na teplotu snesitelnou pro to, abyste si do vody mohli vložit buď nohy (pro dobré prohřátí potřebujete mít ponořeny nohy až nad kotníky), nebo ruce (vložte je až nad lokty), případně si udělejte koupel a namočte se do zázvorového výluhu celí.
Kořenová zelenina dodá letní energii
V jídelníčku by měly postupně ubývat saláty a studená jídla. Více bychom měli vařit, péct a smažit. Listové saláty, rajčata, okurky a další potraviny, které vlastně „studí“, protože jsou plné vody a mají v sobě lehkou energii plodů léta, by měla pomalu vytlačovat tepelně opracovaná zelenina, zejména kořenová. Má v sobě totiž nahromaděnu energii léta a celé nadzemní části rostliny zkoncentrovanou do kořene.
Doporučuji také plodovou zeleninu (například dýni, protože v sobě skrývá slunce a to i barvou) a konečně i semena (kde je ukryta obrovská síla pro výživu nového života), například luštěniny, obiloviny, z nichž je pro svůj obsah vitamínů a minerálů asi nejužitečnější rýže (nejlepší je natural).
Autorkou textu je RNDr. Jana Tamchynová, poradkyně zdravého životního stylu a numeroložka