Dnes Pátek - zatazeno 18°C
Zítra Sobota - jasno 22°C
Pátek 29. 3. 2024
Svátek má Taťána
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Jonášova hořká pravda o cukru: Jak jíst sladké bez něj
Popularita jihoamerické stévie stále roste. Foto: Mokkie / Wikimedia Commons

Jonášova hořká pravda o cukru: Jak jíst sladké bez něj

V knize Hořká pravda o sladkém cukru popsal populární alternativní lékař Josef Jonáš rafinovaný cukr jako největší zlo v naší stravě. Vlastně je to něco jako jed, kterým se denodenně cpeme. Jak ale jíst bez cukru, když si ho tělo žádá?

Abychom měli nějakou oporu, vydal pan doktor kuchařku Tak chutná štěstí, v níž popisuje jak a čím nahradit rafinovaný cukr. Předem ovšem upozorňuje, že sladká jídla budou chutnat trochu jinak, než jsme zvyklí. Čím tedy podle něj cukr můžeme nahradit?

Demerara
Vyrábí se z cukrové třtiny, z níž se získá hustý sirup, který se dehydruje na krystaly cukru. Ty se pak nerafinují, ale čistí v odstředivce. Ve výsledku je podobný melase. Rozpouští se pomaleji než cukr, ale dá se vše urychlit tím, že jej nejdříve rozmícháme v troše vody na sladkou kašičku.
U nás se prodává pod názvy Raw Cane Sugar nebo Třtinový cukr z Mauricia. 100 gramů obsahuje 373 kcal (bílý cukr má 396) a je přírodním zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
     

Med
Sladidlo pro nás v Čechách asi nejpřirozenější. V historii se používal nejen místo cukru, ale také jako lék s vlastnostmi antibiotik. Údajně také dobře působí proti rakovině tlustého střeva. Doporučuje se používat med vyprodukovaný českými včelami, protože nehrozí, že by byl kontaminován bakteriemi nebo ošetřen antibiotiky, což u nás není povoleno.


Melasa
Je považována za odpadní produkt při výrobě rafinovaného cukru. Jako potravinový doplněk je ceněna pro velké množství minerálů a stopových prvků. Obsahuje například vápník, železo, hořčík, vitamíny a enzymy. 100 gramů obnáší 250 kcal. Ještě cennější je melasa z cukrové třtiny, která obsahuje více minerálů.
     

Stévie
Stále rozšířenější sladidlo, které vlastně pochází z jihoamerického druhu chryzantémy. Do roku 2011 bylo v Evropě zakázáno. Její zpracování je totiž problematické, protože se při něm používají různé chemikálie. U nás jsou k dostání i chemicky neupravené stéviové lístky nebo drcený prášek. Dokonce se dá pěstovat i v našich podmínkách.

Sušené ovoce
Nesířené, přirozeně usušené ovoce v sušičce je výborným sladkým doplňkem jídel. Je v něm velký obsah vitamínů i minerálů. Ke ztrátě dochází sušením jen u vitamínu C.

A jeden recept jako příklad:

Nasládlé kuřecí v černém pivě

Suroviny:
4 kuřecí prsa, 250 ml černého piva, 1 polévková lžíce melasy, hladká špaldová mouka, sůl, 250 ml zeleninového vývaru, 4 badyány, 1 polévková lžíce másla, koření masala, sůl

Postup:
Kuřecí prsa naklepeme sevřenou pěstí, osolíme a okořeníme masalou. Plátky obalíme v hladké mouce a v hlubší pánvi na másle osmahneme. Asi po pěti minutách maso zalijeme pivem a přibližně 15 minut dusíme. Do pánve přidáme hvězdičky badyánu, přidáme melasu a přilijeme vývar. Zvýšíme teplotu a za občasného míchání dusíme, dokud tekutina nezhoustne na jemnou omáčku. Jako příloha je dobrá rýže, kuskus s rozinkami nebo bramborová kaše.


Autor: Zuzana Pšenicová

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

Dnes v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Přivítejte jaro s vůněmi od Asombroso

9. března 2024 v 16:16

Nezbytným doplňkem jarních dnů je nový parfém. Dopřejte si proto vůni, která podtrhne vaši jedinečnost v tomto nejkrásnějším období roku. Vsaďte na vůně od ikonické značky Asombroso, jejímž autorem je světoznámý návrhář Osmany Laffita. I ve svých vůních se Osmany inspiroval vášnivou energií své...

Krčská nemocnice zrušila zákaz návštěv vyhlášený kvůli chřipce

2. března 2024 v 06:22

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze (FTN) ve čtvrtek 29. února zrušila zákaz návštěv vyhlášený kvůli epidemii respiračních nemocí. Důvodem je pokles onemocnění, o čemž informuje pražská hygienická stanice. I přesto však platí dodržování základních hygienických pravidel při pobytu v nemocnici....

Další články
Nahoru