Revoluce v dietách dle Matwikowa: živočišné tuky jsou palivem pro náš organizmus, bez nich nezhubnete. A vepřo knedlo zelo je zdravé jídlo
10. března 2014 06:26
Oblé tvary vábily už naše praprapředky, a to především v oblasti hýždí, teprve později se k nim přidala prsa, která mají ženy jako jediné „permanentní". Více čtěte zde: Muži to rádi oblé! Známý dietolog vyrazil do boje za obhajobu ženských tvarů
Především bychom se podle něj měli omluvit české kuchyni. Vepřo knedlo zelo je totiž zdravý pokrm, což věděli už naši předkové. Vepřové bylo, pravda, „bio“, zelí pocházelo z beček a bylo kvašené bez konzervačních přídavků a knedlíky se jedly zpravidla bramborové s minimem mouky, protože ta byla poměrně drahá.
K tomu pivo, tehdy ještě bez melasy, cukrů a nejrůznějších vylepšovátek. Díky takovému obědu vlastně naši dědové snědli minimum rafinovaného cukru, který je dnes považován za nejškodlivější součást jídelníčku. Ti odvážnější lékaři dokonce mluví o koblize jako o malém vrahovi.
Obrana živočišných tuků
Jak zatočit s tukovými buňkami? Způsobů je několik. Jak na to, poradí odbornice
„Živočišné tuky jsou nejlepším palivem pro náš organizmus,“ říká Matwikow a dodává, že například pacienti s nemocnými játry by je měli užívat přímo na předpis. Doporučuje také rostlinné tuky v potravinách, které jíme syrové, jako jsou vlašské ořechy, mandle, olivy, slunečnicové semínko. Ovšem na druhé straně varuje před ohřívanými rostlinnými tuky – takzvanými trans tuky, které si dáváme s jídlem z rychlých občerstvení.
Další zaručená dieta? To ne, ale odbornice Slimáková ví, jak hubnout a nedřít u toho
Nejhůře pak u něj dopadají ztužené tuky, těm bychom se měli obloukem vyhýbat. Matwikow vyslovuje i jednu přímo kacířskou myšlenku: „ Bez tuků se nedá hubnout!“ Existuje totiž teorie o tom, že organizmus má v zažívacím traktu receptory, které při dietě bez tuků posílají do mozku signály a ten je vyhodnotí tak, že konzumujeme více uhlovodanů, díky nimž se tuky ukládají v těle.