Dnes Pátek - zatazeno 18°C
Zítra Sobota - jasno 22°C
Pátek 29. 3. 2024
Svátek má Taťána
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zpravodajství

Přijďte pokřtít kuchařku indiánů

Jak si vařili Apačové nebo Siouxové? To se dozvíte z Indiánské kuchařky, jejíž křest proběhne v Náprstkově muzeu za zvuku bubnu a indiánských písní.

Ve středu 23. listopadu od 18 hodin se koná křest knihy Indiánská kuchařka, recepty indiánů amerického Jihozápadu a Velkých planin. O Apačích, Navazích, Komančích a Siouxech je známo ledasco. Co ale jedli, když si právě nedopřávali kukuřičné placky nebo bizoní pečínku, a co se na jejich stolech objevuje dnes, to vše se mohou zájemci dozvědět z knihy Romana Tadiče, kterou vydalo nakladatelství Dauphin. Křest kuchařky doplní zajímavé promítání či indiánská hudba.

Na otázky, co si počít s vidlorohem a křepelem, jak přichystat dobrotu z muchovníku nebo modré kukuřice, či jak se vaří čaj z chvojníku, odpovídá Indiánská kuchařka, recepty indiánů amerického Jihozápadu a Velkých planin. Všem českým indiánům nabízí recepty na bizoní pečeni stejně jako na pemikan, orobincové koláčky, střemchový dort, indiánské placky na sto způsobů, špenát z tykvových květů, polévku s žaludovou moukou nebo navažský čaj.

Téměř 200 receptů s doporučeními na suroviny a ingredience dostupné v naší zemi vybral a sestavil Roman Tadič. Knihu z nakladatelství Dauphin Daniela Podhradského pokřtí známý český cestovatel, etnograf a spisovatel Miloslav Stingl a ředitelka Náprstkova muzea Eva Dittertová.

Kromě představení knihy jejím autorem a prezentace divokých zvířat a planých rostlin, které patřily nebo patří do jídelníčku indiánů planin a Jihozápadu, se všichni příchozí mohou těšit také na krátká videa o přípravě vybraných jídel, ukázku indiánských artefaktů a zpěv písní z Velkých planin za doprovodu bubnu.

Vstup na křest Indiánské kuchařky je zdarma. Více informací naleznete na www.nm.cz.


Další články
Nahoru