Přijďte pokřtít kuchařku indiánů
18. listopadu 2016 13:59
Ve středu 23. listopadu od 18 hodin se koná křest knihy Indiánská kuchařka, recepty indiánů amerického Jihozápadu a Velkých planin. O Apačích, Navazích, Komančích a Siouxech je známo ledasco. Co ale jedli, když si právě nedopřávali kukuřičné placky nebo bizoní pečínku, a co se na jejich stolech objevuje dnes, to vše se mohou zájemci dozvědět z knihy Romana Tadiče, kterou vydalo nakladatelství Dauphin. Křest kuchařky doplní zajímavé promítání či indiánská hudba.
Na otázky, co si počít s vidlorohem a křepelem, jak přichystat dobrotu z muchovníku nebo modré kukuřice, či jak se vaří čaj z chvojníku, odpovídá Indiánská kuchařka, recepty indiánů amerického Jihozápadu a Velkých planin. Všem českým indiánům nabízí recepty na bizoní pečeni stejně jako na pemikan, orobincové koláčky, střemchový dort, indiánské placky na sto způsobů, špenát z tykvových květů, polévku s žaludovou moukou nebo navažský čaj.
Téměř 200 receptů s doporučeními na suroviny a ingredience dostupné v naší zemi vybral a sestavil Roman Tadič. Knihu z nakladatelství Dauphin Daniela Podhradského pokřtí známý český cestovatel, etnograf a spisovatel Miloslav Stingl a ředitelka Náprstkova muzea Eva Dittertová.
Kromě představení knihy jejím autorem a prezentace divokých zvířat a planých rostlin, které patřily nebo patří do jídelníčku indiánů planin a Jihozápadu, se všichni příchozí mohou těšit také na krátká videa o přípravě vybraných jídel, ukázku indiánských artefaktů a zpěv písní z Velkých planin za doprovodu bubnu.
Vstup na křest Indiánské kuchařky je zdarma. Více informací naleznete na www.nm.cz.